Naslovna / Ishrana

Da li je dobro jesti sirov spanać

Priredio/la: V.St.|11:00 - 09. 01. 2025.

Sirov spanać je postao popularan izbor u smutijima i sokovima, ali stručnjaci upozoravaju na potencijalne opasnosti njegove konzumacije u sirovom obliku

spanać Iako spanać ima brojne prednosti, u sirovom obliku može imati određene rizike Foto: Shutterstock

Spanać je cenjen zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi. Sa svojim intenzivno zelenim listovima, bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima, promovišući zdravlje srca, jačanje kostiju i jačanje imuniteta. Prema knjizi „Healing Foods“ ova biljka sadrži obilje antioksidativnih flavonoida koji se bore protiv upala i štite od bolesti srca.

Međutim, iako je spanać često prisutan u sirovom obliku u salatama, sokovima i smutijima, nutricionisti upozoravaju da to nije najzdraviji način konzumacije ovog povrća.

Da li je bezbedno jesti sirov spanać

Iako ima brojne prednosti, u sirovom obliku može imati određene rizike. Prema rečima Dimple Jangda, ajurveda i stručnjaka za zdravlje creva, glavni problem leži u visokoj koncentraciji oksalata, jedinjenja koje je teško svarljivo i koje može izazvati neke zdravstvene poteškoće.

Šta je oksalat?

Oksalat se vezuje za kalcijum u telu, što može dovesti do stvaranja kamenja u bubrezima i žučnoj kesi. „Jedna čaša soka ili smutija od spanaća sadrži 8-10 puta više oksalata nego što telo može da obradi“, upozorava Jangda.

Rizici korišćenja spanaća u sirovom obliku

Oksalna kiselina u spanaću otežava apsorpciju minerala poput kalcijuma i gvožđa. Može izazvati probavne smetnje poput nadimanja, gasova, opstipacije, dijareje i sindroma iritabilnog creva. Kod žena, prekomerna konzumacija može dovesti do problema u tkivima dojki.

Najbolji način za pripremu spanaća je…

Najzdraviji način pripreme spanaća je kuvanje, poput blanširanja ili kuvanja na pari. Ovaj proces ne samo da smanjuje nivo oksalata za 30-87%, već i povećava dostupnost hranljivih materija poput gvožđa, beta-karotena, luteina i vitamina.

Prema nutricionistkinji Nmami Agarwal, važno je izbegavati prekuvavanje kako bi se očuvala nutritivna vrednost. Umesto sirovih smutija i sokova, uživajte u spanaću kroz supe, kari ili kao lagano sotirani prilog.

Pravilna priprema ove namirnice može osigurati da uživate u njegovim brojnim zdravstvenim benefitima, bez rizika povezanih sa sirovim konzumiranjem.

Dve legende o spanaću

Osim legende o Popaju, spanać je bio inspiracija i za druge zanimljive priča i verovanja kroz istoriju, jer se smatrao hranom koja pruža mnoge zdravstvene koristi. Evo nekoliko interesantnih činjenica i priča vezanih za spanać:

Kao „superhrana” u 19. veku

U 19. veku, spanać je postao popularan kao zdrav i hranljiv obrok, posebno među bogatim ljudima. U to vreme, spanać se smatrao „superhranom“, iako tada nisu postojale te moderne definicije. Bilo je poznato da spanać sadrži velike količine gvožđa, pa je često preporučivan ljudima sa anemijom. Ova reputacija je delimično zasnovana na grešci u proračunu u 19. veku, kada je naučnik Gustav von Bunge napravio grešku u njegovom istraživanju gvožđa u spanaću, pogrešno beležeći nivo gvožđa kao mnogo viši nego što jeste. Ipak, reputacija spanaća kao izvora gvožđa ostala je, iako danas znamo da spanać sadrži manje gvožđa nego što se nekada verovalo.

Spanać u egipatskoj i rimskoj civilizaciji

Spanać je bio poznat i u starom Egiptu i Rimu, gde je korišćen ne samo kao hrana, već i u medicinske svrhe. Egipćani su spanać smatrali hranom koja poboljšava snagu i vitalnost, a spanać je takođe bio deo ishrane robova i radnika koji su gradili piramide, zbog svojih nutritivnih vrednosti. U starom Rimu, spanać je bio popularan zbog svojih lekovitih svojstava, i često je bio korišćen u biljnim lekovima za olakšavanje probavnih problema.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo