Jutarnja kafa pokazala se kao bolji zaštitinik srca i čuvar od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na sve ostale šoljice crnog napitka koje se ispijaju tokom dana. Prema istraživanju objavljenom u European Heart Journal, ljudi koji piju kafu ujutru imaju manji rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima i niži ukupni rizik od smrtnosti u poređenju sa onima koji piju kafu tokom celog dana.
Kafa smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti
Istraživanje je vodio dr Lu Qi, predsedavajući HCA Regents i profesor na Tulane University, koji podseća da dosadašnja istraživanja pokazuju da ispijanje kafe ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a izgleda da smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti, kao što je dijabetes tipa 2.
– S obzirom na efekte koje kofein ima na naša tela, želeo sam da vidim da li doba dana, kada pijemo kafu, utiče na zdravlje srca – ističe dr Qi.
Studija je uključila 40.725 odraslih osoba, koje su učestvovale u američkoj nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani (NHANES) između 1999. i 2018. godine. U okviru ove studije, učesnici su se izajšnjavali o vrsti hrane i pića koje su konzumirali dnevno, uključujući i da li su pili kafu, koliko i kada. Istraživanje je takođe uključilo podgrupu od 1.463 osobe od kojih je zatraženo da popune detaljan dnevnik hrane i pića za celu nedelju. Istraživači su uspeli da uporede ove informacije sa podacima o smrti i uzroku smrti u periodu od 9 do 10 godina.
Jutarnja kafa za 16 odsto smanjuje rizik od smrtnosti
Oko 36 odsto ljudi u studiji pili su jutarnju kafu, što znači da su primarno pili kafu pre podne, 16 procenata njih je pilo kafu tokom celog dana (ujutro, popodne i uveče), a 48 odsto ispitanih nisu pili kafu. U poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu, oni koji piju jutarnju kafu imali su 16 odsto manje šanse da umru od bilo kog uzroka i 31 procenat manje šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, nije došlo do smanjenja rizika za one koji piju kafu tokom celog dana u poređenju sa onima koji ne piju kafu.
– Ovo je prva studija koja testira vremenske obrasce ispijanja kafe i zdravstvene rezultate. Naši nalazi pokazuju da nije važno samo da li pijete kafu ili koliko pijete, već je važno doba dana kada pijete kafu. Mi obično ne dajemo savete o vremenu u našim smernicama za ishranu, ali bi možda trebalo da razmišljamo o tome u budućnosti. Studija nam ne govori zašto ispijanje kafe ujutru smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Moguće objašnjenje je da konzumiranje kafe popodne ili uveče može poremetiti cirkadijalne ritmove i nivoe hormona kao što je melatonin. A to, zauzvrat, dovodi do promena u kardiovaskularnim faktorima rizika kao što su upalni procesi i krvni pritisak – naglašava dr Qi.
Zašto je jutarnja kafa „zdravija“, odnosno zašto je važno doba dana kada se pije kafa?
– Zašto bi doba dana ispijanja kafe bilo važno? U jutarnjim satima obično dolazi do značajnog povećanja simpatičke aktivnosti dok se budimo i ustajemo iz kreveta. Taj efekat nestaje tokom dana i dostiže najniži nivo tokom spavanja. Moguće je da ispijanje kafe popodne ili uveče remeti cirkadijalni ritam simpatičke aktivnosti – ističu autori.
Naučnici potvrđuju da mnogi ljudi, koji piju kafu tokom celog dana, pate od poremećaja sna. U ovom kontekstu, zanimljivo je da kafa potiskuje melatonin, važan posrednik u mozgu koji izaziva san.
– Sve u svemu, sada moramo da prihvatimo značajne dokaze da će ispijanje kafe, posebno u jutarnjim satima, verovatno biti zdraviije. Dakle, pijte kafu, ali to radite ujutru – savetuju naučnici.