Ispijanje po nekoliko šoljica čaja dnevno može da smanji smrtnost kod pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega, navodi se u studiji objavljenoj u Renal Failure. Hronična bolest bubrega je još jedan od poremećaja koji se može nazvati „podmuklim“, jer se simptomi vrlo često na početku bolesti i ne pojavljuju, a takođe mogu da variraju, da budu nejasni…
Do 4 šoljica čaja dnevno dovodi se u vezu sa nižim mortalitetom
Dr Jin Li sa Guangzhou University of Chinese Medicine u Kini i kolege ispitali su dugoročni uticaj konzumacije čaja među 17.575 pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani od 1999. do 2018. godine. Istraživači su otkrili da je tokom praćenja bilo 5.835 smrtnih slučajeva, uključujući 1.823 smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.
U poređenju sa osoboma koje nikada ne piju čaj, konzumiranje do četiri šoljice čaja dnevno dovodi se u vezu sa nižim mortalitetom od svih uzroka među pacijentima sa stadijumom 1 do 2 hronične bolesti bubrega, dok veza između konzumiranja čaja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti nije bila značajna.
Zeleni čaj zameniti crnim ili oolong čajem
Istraživači navode da je uočen efekat „doza-odgovor“, sa smanjenim rizicima za smrtnost od svih uzroka, konzumiranjem od 3 do 5 šoljica čaja dnevno, posebno u ranim stadijumima hronične bolesti bubrega. U stadijumu 1 do 2 hronične bolesti bubrega, unos jedne šoljice oksidovanog čaja čaja dovodi se u vezu sa 10 procenata manjim rizikom za smrtnost od svih uzroka. Oksidacija je proces kroz koji se listovi čaja izlažu vazduhu kako bi se osušili i potamnili, doprinoseći ukusu, aromi i jačini različitih čajeva. Baš kao što drugo voće i biljke, kao što su jabuke ili avokado, potamne kada su izloženi kiseoniku, listovi čaja prolaze kroz sličan proces nakon što se uberu. Kao najdelotvorniji oksidovani čajevi izdvajaju se crni i oolong čaj.
Istraživanje je takođe pokazalo da zamena jedne šoljice zelenog čaja sa jednom šoljom oksidovanog čaja ima veze sa značajno nižim rizikom za smrtnost od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti kod ljudi u fazi 1 ili 2 hronične bolesti bubrega.
– S tim u vezi predlažemo da pacijenti sa hroničnom bolesti bubrega ograniče dnevni unos čaja na najviše 4 šoljice i izaberu odgovarajuće sorte i ukuse, kao što su oksidovani čaj i čaj bez šećera – savetuju naučnici sa Guangzhou University of Chinese Medicine.
Iz iskustva i potvrde lekara najbolji čaj je BREZIN. U maloj količini dodajem uvu ( sedammdana) nakon nje dodajem koprivu (;istu- malu količinu ) Uz flašu čaja ( 7 dcl) obavezno pijem istu količinu limunade. Za ovu bolest je najvažnija ishrana- bez soli, potpuno ukinuto voće sa dosta kalija ( npr banane), povrće sa kalijem unositi u minimalnim količinama – to je najteźi deo jer tu spada npr. krompir, grah, paradajz…itd. Dakle, ne rešava problem samo čaj već on u kombinaciji sa specijalnom ishranom ( šetnjom takođe, odnosno fizičkom aktivnošću).