Zaslađena kafa ili kafa sa visokim sadržajem masti, šejkovi od sladoleda, alkoholni kokteli i gazirana pića su među najgorim kada je u pitanju visceralna masnoća Foto Shutterstock
Visceralna masnoća vrsta je masti koja okružuje unutrašnje organe u stomaku. Ona posebno može da stvara zabrinutost, jer se u skladišti na mestima gde mast ne bi trebalo da se nalazi u prekomernoj količini. Dok većina ljudi obično ima oko 10 do 15 odsto visceralne masti, posedovanje više od toga može značajno povećati rizik od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes, pa čak i rak. Srećom, nivoima visceralne masti može da se upravlja. Faktori poput onoga što jedemo, šta pijemo i koliko smo aktivni mogu nam pomoći da smanjite nivo visceralne masti.
Verovatno da ne znate da konzerva gaziranog napitka od 3,5 dl sadrži istu količinu dodatog šećera kao 10 paketića šećera, kaže Bonnie Taub-Dix, registrovana dijetetičarka i kreator BetterThanDieting.com. Ona ističe da se pića sa visokim sadržajem šećera, poput gaziranih napitaka, brzo sagorevaju u telu i izazivaju porast nivoa insulina, što može podstaći skladištenje masti.
Istraživanje je takođe povezalo visoku potrošnju fruktoze, vrste šećera koja se obično nalazi u gaziranim pićima, sa povećanim nivoom visceralne masti. Pored toga, studije su takođe otkrile da redovno konzumiranje fruktoze može da oslabiti osetljivost na insulin, čineći telo manje efikasnim u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Neki zaslađeni napici od kafe mogu da sadrže više šećera i zasićenih masti od peciva, pa zbog toga Marie Spano, sportski nutricionista u Atlanta Hawks, preporučuje njihovo ograničeno konzumiranje.
Dok zaslađeni napici od kafe mogu da sadrže mnogo dodatog šećera (ponekad čak i više od gaziranog pića), mogu sadržati i značajne količine zasićenih masti iz sastojaka kao što su šlag, kreme ili punomasno mleko. Taub-Dix upozorava da, ako se redovno konzumiraju, ova pića mogu dovesti do povećanja telesne težine i skladištenja masti u neželjenim područjima. Spano dodaje da je istraživanje čak povezalo veći unos ukupne masti i zasićenih masti sa povećanjem skladištenja visceralne masti.
Alkoholni napici možda neće podržavati naše zdravstvene ciljeve. Studija koja je ispitivala različite vrste alkohola otkrila je da je veće konzumiranje alkoholnih pića i piva povezano sa povećanjem visceralne masti kod odraslih. Zbog toga je još važnije smanjiti unos i razmotriti zdravije alternative.
Taub-Dix ističe da se alkoholni kokteli često prave od sastojaka poput sirupa i sokova. Oni mogu biti ukusni, ali i oni dodaju značajnu količinu dodatog šećera, što može doprineti skladištenju visceralne masti.
Sladoled je ukusan i s vremena na vreme može se uklopiti u obrazac zdrave ishrane. Ali redovno konzumiranje sladoleda u šejku donosi mnogo dodatnih kalorija, zasićenih masti i dodatog šećera, kaže Spano. Ovakve kombinacije sa visokim sadržajem masti, visokim dodatkom šećera i visokokalorične kombinacije neće pozitivno uticati na skladištenje visceralne masti. Istraživanje je otkrilo da je dugotrajno konzumiranje napitaka sa visokim sadržajem šećera povezano sa višim nivoima visceralne masti.
Iako ograničavanje određenih hranljivih sastojaka može pomoći u smanjenju visceralne masti, postoji i nekoliko navika koje možemo uvesti i koje takođe pomažu našem cilju. Evo još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve: