Da biste povećali njihovu efikasnost, najbolje je jesti neoljuštene jabuke, čak i kada pravite sok Foto Shutterstock
Većina lekovitih moći jabuka nalazi se u koži. Da biste povećali njihovu efikasnost, najbolje je jesti neoljuštene jabuke, čak i kada pravite sok. Pomešajte neoljuštene jabuke i pijte sok sa pulpom da biste zadržali sve hranljive materije. Sok treba odmah popiti da bi se sprečila oksidacija i promena boje. Jabuke kupljene u prodavnici, kažu, premazane su voskom, pa ih treba preliti vrelom vodom da bi ga rastvorili, a zatim nežno istrljati mekom četkom i dobro isprati.
Jabuke nude izvanredne zdravstvene prednosti i mogu sprečiti različite hronične bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes i demenciju, kaže Zhang Wei-jun iz klinike tradicionalne kineske medicine (TCM). One jačaju slezinu, stimulišu apetit, vlaže pluća, ublažavaju kašalj, proizvode tečnosti i gase žeđ. Njihova osvežavajuća aroma takođe poboljšava raspoloženje, kaže Zhang.
Mnogi od detinjstva imaju alergijski ekcem, a savremena medicina ne može tačno da odredi uzrok. Zhang, koji je ranije imao veliki problem sa ekcemom na rukama, otkrio je da je upotreba jabuka korisna strategija. On veruje da alergijski ekcem izazivaju „toksini toplote” u telu, što znači da je telo previše vruće i suvo, što dovodi do upale. Glavni izvor ovih toksina toplote često je suva, vruća hrana.
TCM klasifikuje hranu i lekove kao zagrevajuće ili rashlađujuće. Hrana koja zagreva ne mora nužno biti vruća u ustima, ali može stvoriti unutrašnju toplotu, što dovodi do upale. Primarni izvori unutrašnje toplote uključuju hranu koja je prošla kroz proces obrade visokom temperaturom, kao što su pržena hrana i obrađene grickalice. Jabuke, s druge strane, mogu pomoći u balansiranju vrućeg, suvog sastava i ublažavanju svraba. Zhang je otkrio da ispijanje jabukovog sirćeta i nanošenje pirea od jabuke na zahvaćenu kožu mogu pomoći u smanjenju alergijskog ekcema.
Sastojci:
Priprema:
Uputstvo za primenu:
Upozorenje: Ovaj lek je pogodan samo za suve ekceme. Ne treba ga koristiti za vlažan ekcem ili onaj koji curi.
Kada je reč o sirćetu, najbolje je ono domaće. Važno je da ga razblažite sa 4 do 5 delova kuvane vode pre konzumiranja ili da koncentraciju podesite prema ukusu, ako je potrebno.
Upozorenje: Ispijanje sirćeta na prazan stomak može štetiti stomaku, pa se preporučuje da ga konzumirate posle jela. Ljudi sa hroničnim gastritisom, čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu treba da budu oprezni ili da u potpunosti izbegavaju da konzumiraju sirće, jer kisele supstance mogu pogoršati ova stanja.
Zhang kaže da ljudi sa alergijskim ekcemom često doživljavaju značajan stres, anksioznost i napetost. Hronični stres može da šteti zdravlju creva i da dovede do sindroma propustljivih creva, gde sitne čestice hrane prolaze kroz oštećenu crevnu sluznicu u krvotok, aktivirajući imunološki sistem i pogoršavajući simptome ekcema.
Za osobe sa sindromom propustljivih creva, Zhang preporučuje blendiranje celih neoljuštenih jabuka da bi se dobio sok od cele jabuke. Ovaj sok je bogat pektinom, koji pomaže u zaštiti oštećene sluzokože gastrointestinalnog trakta.
Uputstvo:
Jabuke sadrže različite fitohemikalije koje štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, pomažući u prevenciji raka i popravljanju oštećene DNK u ćelijama.
S obzirom na izuzetno visok sadržaj antioksidanata u jabukama, one su jedno od najefikasnijeg voća za antioksidativne prednosti. Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu jabuke imaju manji rizik od razvoja raznih karcinoma, uključujući rak pluća, kolorektalni rak i rak dojke. Koža crvene jabuke sadrži kvercetin, moćno jedinjenje koje se bori protiv slobodnih radikala i inhibira angiogenezu tumora. Prekidanjem snabdevanja ćelija raka hranljivim materijama, kvercetin sprečava njihov rast i proliferaciju.
Naravno, nikada ne treba zanemariti niti zaboraviti na savete lekara i pridržavati se terapija koje oni propisuju.
U popularan trend za doručak spada blendiranje različitog voća i povrća u sok ili smuti, koji se često naziva „zeleni smuti” ili „energetski napitak”. Ovaj metod omogućava unos više hranljivih materija koje se bore protiv raka u jednom gutljaju. Jabuke su odličan sastojak za ovo hranljivo piće.
Prema TCM, sokovi od povrća i voća smatraju se hladnim u prirodi. Za ljude sklone prehladi – kao što su oni koji često osećaju hladnoću, imaju loše varenje ili su skloni čestom mokrenju ili edemu – ispijanje ovih sokova može dovesti do dijareje. Ovo posebno važi za obolele od raka, jer ispijanje prekomernih količina takvih sokova može dodatno oslabiti organizam, što otežava oporavak od infekcija.
Zhang predlaže dodavanje sastojaka za zagrevanje kao što su mekinje smeđeg pirinča (fino mleveni smeđi pirinač ili druga zrna) u sokove od povrća i voća. Ovo pomaže u balansiranju njihove hladne prirode i sprečava štetu po jang energiju tela — silu zagrevanja koja podstiče vitalnost i jača imunitet.
Zhang preporučuje da više jabuka zbog zdravstvenih koristi jedu osobe sa sledećim stanjima:
Studije su takođe pokazale da hranljive materije kao što je kvercetin koji se nalazi u jabukama mogu stimulisati rast nerava u mozgu, pogodujući moždanoj funkciji.