Naslovna / Zdravlje

Sindrom propustljivih creva – uzroci, simptomi i lečenje 

Priredio/la: S.St.|17:00 - 28. 06. 2023.

Sindrom propustljivih creva može biti razlog za nastanak mnogobrojnih oboljenja gastrointestinalnog trakta, poput Kronove bolesti, kolitisa, migrene, ekcema i problema sa imunim sistemom

sindrom propustljivih creva S obzirom na to da je propustljivost creva povezana sa nizom stanja, simptomi mogu uveliko varirati od osobe do osobe Foto Shutterstock

Sindrom propustljivih creva čest je problem, a javlja se kada sluzokoža creva postane previše propustljiva, odnosno, kada spojevi ćelija u zidovima creva oslabe i stvori se dovoljno prostora da bakterije i toksini imaju slobodan prolaz u krvotok.

Šta je sindrom propustljivih creva

Intestinalna permeabilnost, odnosno propustljivost, znači da tečnosti i gasovi, nesvarena hrana, mogu da protiču kroz crevnu sluznicu. Crevna sluznica deluje kao filter između našeg creva i našeg krvotoka. Dakle, što je nečija crevna sluznica propusnija, veće su šanse da se neželjeni materijal apsorbuje u krvotok.

– Kod ljudi, crevna epitelna barijera (poznata i kao crevna sluznica) ima tri glavne funkcije: varenje hrane, apsorpciju hranljivih materija i zaštitu od toksičnih, ili patogenih, molekula. Svrha ove obloge jeste da radi kao strogi telohranitelj, osiguravajući da ono što treba da ostane van krvotoka ne bude filtrirano – objašnjava dr Hussein Abidali, gastroenterolog u Pomona Valley Hospital Medical Center. 

Svačija creva su propusna, ali ta propustljivost može da varira. Propustljivost može da se poveća tokom sledećih stanja:

  • infekcija
  • upotreba antibiotika
  • konzumiranja alkohola
  • izlaganja radijaciji
  • povećanog stresa

Ovo se ne dešava svima, ili svaki put u istoj meri. Osim toga, istraživači se ne slažu tačno zašto ili kako ove stvari utiču na propustljivost.

Kada se razmatraju promene u crevnoj permeabilnosti, „fiziologija koja se javlja kao posledica zapanjujuća je”, kaže dr Ashan Farhadi, gastroenterolog u MemorialCare Orange Coast Medical Center u Fauntin Veliju, Kalifornija i dodaje: 

– Kada ste pod stresom, permeabilnost creva se povećava, a kada se propustljivost poveća, dobijamo pristup nekim molekulima dizajniranim da aktiviraju imunološku funkciju.

Da li svi imamo propustljiva creva

Neki lekari sindrom propustljivih creva nazivaju „hiper-propustljivost creva”, pozivajući se na ideju da je crevna barijera postala hiper-propusna – ili propusnija nego što je normalno ili zdravo – i da osoba možda apsorbuje previše neželjenih materijala u njihov krvotok.

Drugi, kao dr Farhadi, to uopšte ne prepoznaju kao sindrom.

– Propustljivost creva je dinamičan fenomen. Naš gastrointestinalni (GI) trakt dizajniran je tako da apsorbuje hranljive materije. Trebalo bi da bude propustljiv za neke molekule. Istovremeno, dizajniran je da spreči prolaz mnogih štetnih i drugih materijala koji nisu neophodni, tako da je propustljiv za neke stvari, ali ne propušta druge – kaže dr Farhadi.

Pokušaj uspostavljanja dijagnoze propustljivih creva nema smisla u medicinskoj zajednici, dodaje on, jer naša crevna permeabilnost prirodno varira i uvek će tako biti.

– To nije klinička dijagnoza. Ponekad to teško može da se objasni ljudima koji su o tome čitali na Guglu. To nije stanje koje može da se samodijagnostikuje, niti zbog toga idete kod lekara – kaže dr Farhadi.

Simptomi propustljivih creva

Ako su nekom creva hiper-propustljiva u određeno vreme, oni mogu biti u većem riziku od određenih zdravstvenih stanja ili bolesti. Ovde možemo da govorimo o oslabljenom imunološkom sistemu u našim crevima.

– Kada je sistem filtracije creva poremećen, to omogućava apsorpciju stvari koje ne želimo, kao što su endotoksini, antigeni, inflamatorni medijatori i – u nekim slučajevima – netaknute bakterije. Ovi agensi mogu izazvati i lokalne i sistemske reakcije povezane sa širokim spektrom akutnih i hroničnih bolesti – kaže dr Abidali. 

Proizvodnja IgA

Hiper-propustljivost creva takođe je povezana sa poremećenom proizvodnjom imunoglobulina A (IgA), koji je antitelo u imunološkom sistemu koje pomaže u održavanju homeostaze u crevima. Kada je proizvodnja IgA u telu ugrožena, telo može da generiše antitela i potencijalno razvije autoimuna stanja. Iako je povezanost proučavana, uzrok ili posledica nisu dokazani.

– Nije u potpunosti shvaćeno da li ugroženost u proizvodnji IgA uzrokuje disregulaciju u propusnosti creva ili obrnuto, ali korelacija je jasna – kaže dr Abidali. On dodaje da je neregulisana proizvodnja IgA povezana sa autoimunim bolestima, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

Pošto je hiper-propustljivost povezana sa nizom stanja, simptomi mogu uveliko varirati od osobe do osobe, kaže dr Abidali. A da li su simptomi uzrok ili posledica stanja, teško da sa sigurnošću može da se kaže. Ipak, on kaže da indikatori da nešto nije u redu sa crevnom sluznicom uključuju:

  • gasovi
  • nadimanje
  • loše varenje
  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • simptomi IBD kao što su gubitak težine, groznica ili krvava stolica

Takođe mogu da se jave srodna stanja koja se mogu manifestovati simptomima kao što su lezije kože, bol u zglobovima, pad energije i slabost, kaže dr Abidali.

Ako se ne dijagnostikuje neko drugo stanje, osobi koja pokazuje navedene simptome često se dijagnostikuje IBD koja obično predstavlja krovni termin za mnoge probleme povezane sa GI traktom.

Kako se leče propustljiva creva

Bez dijagnoze, nejasno je da li propustljiva creva mogu da se leče ili ne.

– Teško je odrediti da li propustljiva creva mogu da se izleče zbog povezanosti sa različitim simptomima i stanjima – kaže dr Abidali.

Ako pacijent dođe sa simptomima hiper-propustljivosti creva ili postavi pitanje u vezi sa propustljivim crevima, lekar će tražiti da se urade analize na osnovu primećenih simptoma, dodaje on.

Ako osoba ima autoimuno stanje koje bi moglo biti povezano sa problemima u crevima, lekari bi trebalo da se pozabave najtežim simptomima, edukuju pacijenta o tome kako da spreče pogoršanje situacije i razgovaraju o modifikacijama zdravih životnih navika, kaže dr Abidali.

Promene životnih navika za poboljšanje zdravlja creva

Propustljivost creva nije zdravo stanje. Iako ne može da se dobije propisani tretman za izlečenje propustljivih creva, važno je da se uvedu neke promene u životne navike. Neke od korisnih mera mogu da budu:

  • prestanak ili smanjenje unosa alkohola
  • ukidanje ili smanjenje unosa hrane koja daje primetnu, nepovoljnu reakciju
  • povećanje dnevnog unosa vlakana i ishrana bogata namirnicama pogodnim za creva
  • smanjenje obrađene hrane koja sadrži visok sadržaj šećera, soli i/ili trans masti

Dr Abidali preporučuje neke suplemente koji mogu pomoći u poboljšanju ispravnosti barijere creva:

  • vitamin D
  • omega-3 masne kiseline
  • cink
  • glutamin
  • (propisani) antiinflamatorni i imunosupresivni lekovi

– Simptomi i stanja za koja verujemo da su povezani sa propustljivošću creva pravi su medicinski problemi sa kojima se suočavaju mnogi pacijenti, ali medicinskoj zajednici je potrebno više istraživanja kako bi učvrstili naše razumevanje ovog stanja i sastavili sve delove slagalice zajedno sa samopouzdanjem. Jasno nam je da integritet našeg creva ima vitalnu ulogu u našem imunitetu i opštem zdravlju. Samo nam je potrebno kvalitetnije istraživanje da bismo dalje razumeli kako sve to funkcioniše – kaže dr Abidali.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo