Ako imate stolicu manje od tri puta nedeljno – evo šta morate da znate o zatvoru i prirodnim laksativima

Piše: Danijela Tadić    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ukoliko se defekacija obavlja bez tegoba, ako nema tvrdih stolica i naprezanja pri pražnjenju,  tri stolice nedeljno se mogu smatrati normalnom fiziološkom pojavom

Laksativi su supstance koje olakšavaju varenje i omogućavaju lakše pražnjenje creva kod zatvora. Neprijatne tegobe praćene nadutošću, gasovima, osećajem nepotpunog pražnjenja, pa čak i bolnim grčevima, mogu da se jave na putovanju i često su posledica pojačanog stresa. Hrana je osnova terapije, ali neće biti dovoljna bez kontrole stresa i fizičke aktivnosti.

Šta je zatvor?

Zatvor ili opstipacija je termin za otežano i neredovno pražnjenje creva, praćeno tvrdom stolicom. Stručnjaci kažu da je veoma teško tačno definisati opstipaciju, jer je za neke ljude normalno da imaju dve stolice dnevno, dok drugi imaju nedeljno do tri stolice. Uglavnom, smatra se da je zatvor stanje sa manje od tri stolice nedeljno. Ukoliko se defekacija obavlja bez tegoba, ako nema tvrdih stolica i naprezanja pri pražnjenju, i tri stolice nedeljno se mogu smatrati normalnom fiziološkom pojavom, objašnjava gastroenterolog dr Maja Balakrišnan sa College of Medicine u Hjustonu.

– Zatvor se javlja kada se svarena hrana usporeno kreće kroz creva i kada je stolica suva. Ovo stanje je uglavnom posledica nedovoljnog unosa vode, ishrane sa niskim sadržajem vlakana i slabe fizičke aktivnosti. Ponekad je zatvor izazvan i određenim lekovima ili problemima sa rektalnim mišićima – kaže dr Balakrišnan.

Stručnjaci naglašavaju da se kod zdravih osoba zatvor može rešiti prirodnim laksativima i zdravim životnim navikama. Moguće je, međutim, da čak i najzdravija ishrana neće imati efekta ako veći deo dana provodimo sedeći.

Voda

Dovoljne količine vode neophodne su za pravilno funkcionisanje celog organizma i organa za varenje. Adekvatan unos vode omekšava stolicu i stimuliše debelo crevo. U nekim situacijama mogu biti potrebne i veće količine vode kako bi se ublažili simptomi zatvora. Lekari savetuju da lako možemo proveriti da li pijemo dovoljno tečnosti – kada je telo dobro hidrirano, urin je svetložute boje.

Jogurt

Jogurt, kiselo mleko, grčki jogurt i drugi probiotici omogućavaju zdrav probavni trakt. Čak i kada nemamo stomačne tegobe u vidu dijareje ili zatvora, probiotici su korisni jer na izvestan način „resetuju” crevni mikrobiom. Ove namirnice sprečavaju rast loših, a podstiču dobre bakterije koje nas štite od nadimanja i loše probave.

Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće poput spanaća, kelja i kupusa izuzetno je bogato vlaknima, koja su osnova dobre probave. Vlakna stimulišu rad debelog creva i daju osećaj sitosti. Problem je što, uprkos brojnim preporukama, većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana. Ovo povrće je i prirodni laksativ bogat magnezijumom – mineralom koji nedostaje u ishrani zasnovanoj na brzoj hrani, kojoj se mnogi svakodnevno okreću. Magnezijum, posebno u obliku magnezijum oksida, može da omekša stolicu i olakša pražnjenje creva.

Čija semenke

Prirodni laksativi gotovo su nezamislivi bez čija semenki, koje u kontaktu s vodom formiraju želatinastu masu. Ova gelasta tekstura poboljšava peristaltiku creva i olakšava pražnjenje. Savet je da se čija semenke dodaju u tečne obroke, poput jogurta.

Lanene semenke

Jedna kašika lanenog semena sadrži gotovo tri grama vlakana i doprinosi dobroj probavi. Laneno seme može biti sastavni deo mnogih obroka koji stimulišu rad creva. Sluz iz lanenog semena oblaže sluzokožu creva i omogućava lakši protok stolice. Takođe je bogato magnezijumom, koji je ključan za nesmetanu probavu.

Voće

Voće je dragocen prirodni laksativ i, kao i lisnato povrće, bogato korisnim vlaknima. Bobičasto voće, na primer, sadrži mnogo vlakana, ali ne izaziva nadimanje u istoj meri kao jabuke, kruške ili kupus. Antioksidansi u bobičastom voću imaju i antiinflamatorna svojstva i smiruju gastrointestinalni sistem.

Sušeno voće – poput kajsija, smokava i suvih šljiva – takođe je odličan izbor. Dehidrirano voće sadrži gustu koncentraciju vlakana i prirodnih šećera, što povoljno utiče na varenje.

Dr Balakrišnan preporučuje redovnu konzumaciju jabuka, kajsija, grožđa, breskvi, krušaka i šljiva, jer su bogate sorbitolom – prirodnim šećernim alkoholom.

Sorbitol uvlači vodu u debelo crevo, sprečava da svarena hrana postane previše suva i na taj način omogućava lakše kretanje stolice – objašnjava dr Balakrišnan. Ipak, u većim količinama, voće bogato sorbitolom može izazvati dijareju.

Ulja

Prirodni laksativi su i ulja, poput maslinovog, lanenog ili ricinusovog. Preporučuje se jedna kašika dnevno nekog od ovih ulja, jer omekšavaju stolicu. Važno je da se ulja ne koriste često kao laksativi. Ukoliko vam, na primer, maslinovo ulje izaziva mučninu, možete ga koristiti kao preliv za salate ili dodatak jelima.

Aerobne vežbe

Fizičko vežbanje je važno za opšte zdravlje, a aerobne aktivnosti poput trčanja, vožnje bicikla ili brzog hodanja mogu pomoći kod zatvora. Na ovaj način se stimuliše rad creva i regulišu nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Preporučuje se šetnja barem nekoliko minuta nakon ručka.

Kontrola stresa

Stres je uzročnik mnogih zdravstvenih problema i ima veliki uticaj na probavni sistem. Sindrom nervoznih creva jedna je od najrasprostranjenijih bolesti današnjice i često je posledica hroničnog stresa i anksioznosti. Preporučuju se tehnike za smanjenje stresa poput meditacije, fizičke aktivnosti, vežbi disanja i razgovora s bliskim osobama. Ako imate osećaj da ste sve probali, a da ništa ne funkcioniše – potražite pomoć psihoterapeuta.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>