2 voćke dnevno regulišu holesterol, dostupne su, ukusne i pune vlakana, a da li mogu da zamene statine?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sveže voće i povrće sadrže velike količine vrednih vlakana, koja uglavnom nedovoljno konzumiramo. Savremeni čovek unosi samo 10 odsto od preporučenih 30 grama vlakana dnevno

Ispitanici sa umereno povišenim holesterolom jeli su jabuke sa korom sorte Kanadska reneta Foto: Shutterstock

Povišen holesterol reguliše se ako je potrebno lekovima, ali terapiju uvek mora da prati i određeni način ishrane i fizička aktivnost. Preporučuje se konzumacija kvalitetnog voća i povrća, koje može da reguliše holesterol, a u isto vreme smanji rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, karcinoma debelog creva. Sveže voće i povrće sadrže velike količine vrednih vlakana, koja uglavnom nedovoljno konzumiramo. Savremeni čovek unosi samo 10 odsto od preporučenih 30 grama vlakana dnevno.

Jabuke sa korom

Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, navodi da  dve jabuke dnevno s korom sadrže više od 7 grama vlakana. Smatra se da pacijenti sa blago povišenim vrednostima holesterola mogu da imaju koristi od konzumacije svežih jabuka sa korom. Veruje se da, kod ove grupe pacijenata, na ovaj način konzumirane jabuke mogu da snize holesterol. Isti efekat nije primećen kod osoba koje su u okviru studije pile sok od jabuke

Šta je studija pokazala?

Ispitanici sa umereno povišenim holesterolom jeli su jabuke sa korom sorte Kanadska reneta, bogate polifenolima (posebno proantocijanidinima), ili napitak napravljen od ovih jabuka. Napitak je imao približno istu količinu šećera i kalorija kao i cela voćka, ali manje vlakana i znatno manje polifenola. Posle završetka studije, kod grupe ispitanika koji su konzumirali cele jabuke zabeleženo je smanjenje LDL ("lošeg") holesterola za 4 odsto.

Kardiolog prof. dr Tim Čiko koji nije učestvovao u studiji, rekao je da je uticaj jabuka na holesterol bio veoma mali u poređenju sa lekovima poput statina, naglasio je i da nije jasno kako bi taj efekat doveo do smanjenja srčanih bolesti ili moždanog udara.

U isto vreme profesor je, ipak, dodao da ishrana bogata vlaknima i celovitom hranom već poznata po tome što smanjuje rizik od brojnih bolesti, uključujući rak i bolesti srca.

Zašto jabuke, ali ne i sok od jabuke, poboljšavaju zdravlje srca?

Dr Tanasis Koutsos, autor studije napominje da još ne znamo da li su za rezultate zaslužna vlakna iz jabuka ili polifenoli kojih ima u mnogo većoj koncentraciji u jabukama Kanadska reneta.

- Bilo kako jasno je da je pobednik celovito voće - navodi Koutsos.

Ova studija potvrđuje nalaze prethodnih istraživanja koja tvrde da je sok od jabuke lošiji izbor od sveže jabuke sa korom. Istraživanje iz 2013. godine napominje da svakodnevna konzumacija voćnih sokova može čak da poveća rizik od dijabetesa za 21 odsto, dok konzumiranje najmanje dve porcije celog voća nedeljno smanjuje taj rizik za 23 odsto.

Mogu li jabuke da zamene statine?

Profesor Čiko upozorava da na osnovu ovih studija nije moguće upotrebu statina zameniti konzumacijom jabuka.

- Voće ne može da zameni lek, ali činjenica je da bi sve osobe, bez obzira da li uzimaju statine ili ne, trebalo da jedu više voća i povrća ako žele da smanje rizik od srčanih bolesti. U isto vreme uz odgovarajuću ishranu neophodna je i redovna fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i kontrola normalne telesne težine - kaže prof. Čiko.