Naslovna / Ishrana

Kontrolišite rad štitaste žlezde pravilnom ishranom

Priredio/la: D. T.|9:30 - 12. 04. 2021.

Ne postoji hrana koja će izlečiti nepravilan rad tiroidne žlezde, ipak, neke namirnice mogu biti od pomoći u procesu lečenja

Boboce pune antioksidanasa koji pozitivno utiču na imunitet Foto: Unsplash

Štitasta žlezda je endokrina žlezda koja je smeštena u prednjem delu vrata ispred grkljana i dušnika. Ima oblik štita leptira sa raširenim krilima, naziva se i tireoidna, od starogrčke reči tyreos što znači štit.

Česti poremećaj rada štitaste žlezde su ubrzan rad, hipertireoza, kad proizvodi previše hormona, usled čega organizam radi prebrzo. Pacijent oseća promene u raspoloženju, loše spava, gubi na telesnoj težini, anksiozan je. S druge strane je usporen rad štitaste žlezde hipotireoza, kada ona slabije luči tireoidne hormone. U ovom slučaju dolazi do povećanja telesne težine, usporenog rad srca, osetljivosti na hladnoću, javlja se usporenost, zaboravnost, nekada i depresija, otečeno lice i očni kapci.

Nije dobar ni ubrzan ni usporen rad štitaste žlezde. Za pravilan rad posebno je bitan jod koji se unosi hranom i vodom. Dnevna potreba odrasle osobe za jodom iznosi 150 mikrograma. Imajte na umu da je potrebno  sa se konsultujete s lekarom o  načinu ishrane, kako ne bi došlo do interakcije nekih namirnica sa lekovima.

Jogurt, mleko

Kod osoba koje boluju od hipertireoze, štitasta žlezda radi ubrzano, i dolazi do gubitka težine i mišićne mase. Ishrana mora biti kalorična i uravnotežena. Koristite sir u pripremu salata, jela od testa i peciva.

Brazilski orah

U slučaju neaktivnosti štitne žlezde, usporenog rada, preporučuje se brazilski orah. Bogat je selenom i povoljno utiče na regulisanje rada štitaste žlezde. Sadrži i kvalitetne masnoće i omega-6 masne kiseline. Konzumiranje dva brazilska oraha dnevno zadovoljava sve potrebe organizma.

Riba

Riba je najbolji prirodni izvor minerala joda koji je neophodan u sintezi hormona štitaste žlezde. Sadrži dosta kalcijuma, bogata je cinkom. Izvor je visokovrednih proteina. Tuna, skuša, oslić i sardina su rudnik esencijalnih aminokiselina. Neka istraživanja su pokazala da osobe koje žive daleko od mora u planinama imaju naviše problema sa funkcionisanjem tireoidne žlezde.

Jaja

Dobar su izvor vitamina A, joda, proteina. Konzumacija dovoljne količine aminokiselina kroz upotrebu prirodnih izvora proteina je dobra za zdravlje štitaste žlezde. Ukoliko vam doktor nije dao poseban savet koristite i žumance i belance.

Bobičasto voće

Dobro je kod hipertireoze, kada je ubrzan rad štitaste žlezde. Jagode, kupine, borovnice, maline su pune antioksidanasa koji pozitivno utiču na imunitet. Preporuka je da se jedna užina dnevno bazira na ovom voću.

Povrće

Brokoli, kelj, karfiol, kupus mogu da utiču na smanjenje količine hormona štitne žlezde. Ovo povrće sadrži jedinjenja koja se nazivaju glukozinolati koja sadrže sumpor. U velikoj količini mogu, prema nekim istraživanjima,ometati proizvodnju hormona štitaste žlezde. Savetuju se porcije umerene količine.

Izbegavajte

Posebno treba izbegavati unos veće količine kafe, koji ima štetno dejstvo na pravilan rad štitaste žlezde. Kafa podstiče stvaranje tireoidnih hormona što predstavlja problem u slučaju da je aktivnost štitne žlezde već povećana, dok sa druge strane, otežava apsorpciju joda iz krvotoka što predstavlja problem kad je aktivnost štitne žlezde smanjena. Ne preporučuje se ni procesuirana hrana s visokim sadržajem masi. Izbegavajte picu, grickalice, pomfrit.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
DRAGAN
18:10, 16. 06. 2022.
Odgovori

Uvijek naučimo nešto novo…!! Hvala Vam!!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo