Naslovna / Ishrana

Kupus – jeftin a bogat vitaminom C, jača kosti i sprečava zgrušavanje krvi

Priredio/la: M.R.|14:00 - 09. 04. 2021.

Verovatno će retke osobe na pitanje koje im je omiljeno povrće odgovoriti da je to kupus, ali ako bismo izbor pravili prema koristi za zdravlje, morao bi da bude u vrhu

U kom god obliku da ga koristite, ukusan je i koristan za zdravlje – najbolje svež Foto: Shutterstock

Beli, zeleni ili crveni kupus je član porodice krstastog povrća sa brokolijem, karfiolom i prokulicama. I brojni hranljivi sastojci i koristi za zdravlje su im zajednički, s tim što kupus ima i neke prednosti kao što su u prvom redu prihvatljivija cena i lakši načini pripreme, tj. veće mogućnosti konzumacije u sirovom obliku, sa maksimalnim zadržavanjem vitamina.

Bogat vitaminom C

Citrusi nisu jedini način na koji možete da unesete velike količine vitamina C u organizam – kupus je takođe njegov odličan izvor i zbog toga bi ga trebalo što češće koristiti u ishrani.

– Kupus je bogat važnim antioksidantom – vitaminom C, a budući da obezbeđuje 70 odsto dnevnih preporučenih vrednosti ako ga konzumirate redovno, njegove koristi su izvanredne – kaže Keri Gans, ugledni američki dijetetičar. On posebno naglašava važnost unošenja ovog vitamina koji naše telo ne može da proizvede samo i na prirodan način, već moramo da ga unesemo namirnicama.

Jedna od najvažnijih uloga vitamina C je to što pomaže našem telu da apsorbuje gvožđe iz hrane koju jedemo, ojačava imunološki sistem da bi nas zaštitio od bolesti i infekcija, utiče na proizvodnju kolagena. To je posebno važno sada, u eri pandemije covid 19, jer virus napada naš kompletni imunološki sistem koji mora da se odbrani.

Odličan izvor vlakana za brojne zdravstvene tegobe

Ako želite da unesete više vlakana u ishranum bez obzira da li vam je to preporučio doktor ili osećate da vam treba mala pomoć pri odlasku u kupatilo – kupus  je tu da pomogne. U dve šolje seckanog kupusa ima skoro 5 grama vlakana, izračunali su nutricionisti. Recimo, preporučeni dnevni unos vlakana je 25 za žene starosti od 19 do 50 godina.

– Kupus je dobar izvor vlakana, a kao što je poznato, vlakna mogu da pomognu u ublažavanju zatvora, ravnoteži nivoa šećera u krvi, smanjenju nivao holesterola, i da poboljšati zdravlje organa za varenje – navodi kaže nutricionista i dijetetičar Gans.

Vitamin K pomaže jačanju kostiju i sprečava zgrušavanje krvi

Kupus sadrži hranljive sastojke koji su izuzetno važni za zdravlje kostiju ali i ispravan proces zgrušavanja krvi u telu za koji je potrebno dovoljno vitamina K (poznat i kao koagulacijski vitamin). U jednoj šolji kuvanog kupusa ima 68 mikrograma vitamina K, a dnevne potrebe su u vrednostima 120 za odrasle muškarce i 90 mikrograma dnevno za žene.

Iako su nedostaci vitamina K retki, neki ljudi sa specifičnim medicinskim stanjima kao što su cistična fibroza, celijakija ili ulcerozni kolitis, mogu biti izloženiji riziku za niže nivoe vitamina K od uobičajenih. Nedostatak ovog vitamina može da dovede do smanjenja čvrstoće kostiju, povećani rizik od razvoja osteoporoze, a u retkim slučajevima i do problema sa modricama i krvarenjem.

Idealan u dijetetskim režimima ishrane i – jeftin

Kupus je jedna od namirnica koja ima vrlo malo kalorija, što ga čini preporučljivim za specijalne, dijetetske režime. Jedna šolja kuvanog kupusa ima samo 34 kalorije. Uz sve to, još jednom nije naodmet ponoviti da spada u jeftiniju hranu – ako se govori o odnosu cene i koristi za zdravlje, teško da neka namirnica može da mu parira.

Koristi krstastog povrća za srce

Istraživanja su pokazala da kupus, kao i svo krstasto povrće ima antiinflamatorne prednosti, pa se preporučuje osobama koje su u riziku od srčanih bolesti.

Prema studiji objavljenoj prošle godine u British Journal of Nutrition, žene koje su jele više krstastog povrća poput kupusa, kelja, karfiola i brokolija, imale su za 46 odsto manje šanse da imaju oboljenja kao je kalcifikacija trbušne aorte, što može biti prediktor budućih kardiovaskularnih incidenata. Studija je takođe zaključila da konzumiranje više krstastog povrća može da znači i veću zaštitu od nepravilnog nagomilavanja kalcijuma.

Pomoć u borbi protiv karcinoma

Prema istraživanjima Nacionalnog institutu za rak, krstasto povrće, poput kupusa, sadrži jedinjenja koja se nazivaju glukozinolati (hemikalije koje sadrže sumpor, odgovorne za nešto gorči ukus krstastog povrća). Tokom pripreme hrane, žvakanja i varenja, glukozinolati se razlažu na određena jedinjenja koja su ispitana u pogledu njihovih mogućih koristi u borbi protiv raka.

– Sadržaj glukozinolata u kupusu daje mu korisna svojstva u smislu antikancerogenih prednosti, uz smanjenje rizika za oboljevanje od različitih vrsta karcinoma – kaže Makine Smith, dijetetičar u Centru za ljudsku ishranu klinike u Klivlendu.

Naravno, samo konzumiranje kupusa ili nekog drugog krstastog povrća nije dovoljno u prevenciji navedenih bolesti, ali ga svakako treba koristiti što više u svakodnevnoj ishrani – razloga je mnogo.

U brzo ukiseljeni kupus možete da dodate šargarepu ili rotkvu i pojačate vitamine Foto: Shutterstock

Kako da brzo ukiselite manju količinu kupusa (za 48 sati)

Kod nas izuzetno omiljen kiseli kupus, tradicionalno se kiseli u svim domaćinstvima i kao takav je izuzetan izvor vitamina C. Možda niste znali, ali, ako vam je potrebna manja količina kiselog kupsa i to brzo, a za to nemate uslova ni vremena, ima rešenja.  Glavice kupusa očistite i izdubite, u udubljenje sipajte sirće, dodajte kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci što ujednačenije rasporedili po celoj glavici. Tako spremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom zamrznuti u trajanju 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete, dobićete kiseli kupus, još samo mu dodajte alevu papriku i uživajte u vitaminskoj bombi, ali i jednoj od omiljenih zimskih salata.

Dijetalna salata od mladog kupusa, krastavca i pavlake

Potrebno: 400 g svežeg iseckanog kupusa, 100 g kukuruza šećerca, 2 zelene jabuke, 1 krastavac (kolutići), malo mirođije, 3-4 kašike pavlake sa niskim procentom masti, limunov sok umesto sirćeta, so i biber po želji

Priprema: sve sastojke pomešajte sve sastojke i uživajte u neobičnoj i osvežavajućoj kombinaciji, posebno zgodnoj da je, recimo, ponesete na posao. Ako dodate ražane krutone, imate odličan, niskokaloričan i hranljiv obrok.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo