Naslovna / Ishrana

Jednostavan način da očistite jetru od suvišne masnoće

20:01 - 16. 11. 2020.

Do sada nije odobren nijedan lek za nealkoholnu masnu jetru, ali je prihvaćeno smanjenje telesne težine kroz smanjeni kalorijski unos. Sada se zna i da povećani udeo proteina u svakodnevnoj ishrani može redukovati nivo masti

Najviše proteina ima u namirnicama životinskog porekla Foto: Shutterstock

Piše: Milica Simonović

Ishrana koja obiluje proteinima dovodi do smanjivanja nivoa nataloženih štetnih masnoća u jetri, zaključak je nedavno sprovedene studije nemačkog Centra za istraživanje dijabetesa, objavljene u naučnom časopisu Liver International.

Jetra je organ sa 500 vitalnih funkcija

Nealkoholna masna jetra, tj. kada do ove bolesti nije dovela zloupotreba alkohola, jeste najčešća hronična bolest organa koji obavlja više od 500 vitalnih funkcija.
Taloženje štetnih masnoća u jetri usko je povezano sa gojaznošću, šećernom bolesti, visokim krvnim pritiskom i poremećajima metabolizma masti. Dokazano je da, ukoliko se ne leči, može doći do neizlečive ciroze, ali i hepatocelularnog karcinoma.

Ne postoji nijedan zvaničan lek za masnu jetru

Do sada nije odobren nijedan lek za nealkoholnu masnu jetru, ali je prihvaćeno smanjenje telesne težine kroz smanjeni kalorijski unos. Ipak, nije potpuno razjašnjeno u kom odnosu bi bilo najbolje unosti makronutrijente (proteine, masti i ugljene hidrate) da bi se postigla najefektivnija redukcija masti u jetri. Pomenuta studija bavila se odgovorom na ovo pitanje.

Dobitna kombinacija glasi – više proteina, manje masti

Dve grupe učesnika studije, sa prekomerenom telesnom težinom i dijagnostikovanom bolesti nealkoholne masne jetre, podvrgunto je tokom tri nedelje specijalnom režimu ishrane, sa smanjenom kalorijskom vrednošću i većim ili manjim unosom proteina.

Nakon toga, ispitanicima je hirurškim putem smanjena zapremina želuca, a tokom operacije uzorkovano je i tkivo jetre. Analizom tkiva ispostavilo se da je u grupi ispitanika kod kojih su proteini sačinjavali 30 odsto ishrane došlo do redukcije nivoa masti u jetri za oko 40 odsto.

Za konačan sud o novom režimu ishrane potrebno je vreme

Suprotno tome, u grupi gde je udeo proteina u dijeti iznosio 10 odsto, promena u nivou masnoća u jetri nije detektovana. Istraživači smatraju da je za postizanje pozitivnih rezultata odgovorno smanjenje unosa, ali i skladištenja i sinteze masti. U ovom istraživanju učestvovalo je 19 ispitanika, a ukoliko se pozitivan ishod dijete sa većim udeom proteina potvrdi u obimnijim studijama, takav režim ishrane može postati deo lečenja bolesti nealkoholne masne jetre, smatraju autori.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Дођош
8:31, 06. 11. 2021.
Odgovori

Чуди ме да нисте споменули превише угљених хидрата као узрок масне јетре.

Djekna
14:00, 20. 12. 2021.
Odgovori

Ako zelite zdravu jetru, pijte svaki dan 2 case surutke i to one domace seoske.

dragan
5:22, 02. 07. 2023.
Odgovori

analizirajuci svoju ishranu i vreme nastajanja masne jetre, siguran sam da je razlog njenog nastajanja unos velike količine šećera, belog brašna tip 400-500, odnosno ugljenih hidrata uz smanjenje fizičke aktivnosti koja bi taj šećer sagorela. posledica je dijabetes tipa 2 i skoro sve ostale bolesti. do 1905 dijabetesa nije bilo!!!!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo