Naslovna / Ishrana

Kakao je zdrav i pun gvožđa, a može se piti i na hrono režimu ishrane

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 24. 01. 2022.

Kakao sadrži flavonoide koji su značajni za očuvanje kognitivnih sposobnosti i mentalnog zdravlja, kao i magnezijum koji sprečava depresivno raspoloženje

Kakao Kakao je idealan napitak za zimu, zdrav, ukusan i okrepljujući Foto: Shutterstock

Kakao pripada rodu biljaka Sterculiaceae. Drvo je visoko i može da naraste i do 8 metara. Plod je oblika jajeta, smeđe boje, i može da ima i pola kilograma. U industriji se koristi ceo plod i od njega se dobijaju razni proizvodi, od ishrane, do kozmetike. Najčešće se koristi kakao prah koji se dobija mlevenjem semenki.

Šta sve možemo da spremimo koristeći kakao

Idealan za aktuelno zimsko vreme, topli kakao napitak sa mlekom ili bez njega, sa šećerom ili bez, odlična je ideja koja vam neće uzeti mnogo vremena. Takođe, kakao možete da dodajete u šejkove, toplu čokoladu, ili puding. Nezaobilazan je sastojak kolača, torti i brojnih poslastica jer se nalazi i u mlečnoj čokoladi, kao i onoj za kuvanje. Razlika je samo u procentu kakao praha koji se u njima nalazi. Što je viši postotak sadržaj kakaa u nekoj namirnici (čokolada, puter…), ona je i zdravija.

Kakav je sastav i koje hranljive materije sadrži kakao

Veliki deo sastava čine zasićene masnoće, i ta količina ide i do 40 odsto dnevnih potrebnih količina za odrasle. Kakao sadrži teobromin koji je sličan kofeinu. Važno je spomenuti veliku količinu flavonida koji su značajni za kognitivne sposobnosti i ukupno mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da smanjuju rizike od demencije i utiču na bolju koncentraciju. Flavonoidi se bore i protiv delovanja štetnih slobodnih radikala. Kakao obiluje biljnim proteinima, i velikom količinom korisnih vitamina i minerala (gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, selena, folata, vitamina B,E i K grupe).

Ko ne bi trebalo da konzumira kakao

Ono zbog čega treba biti oprezan u količini koja se konzumira, jeste činjenica da je kakao visokokalorična namirnica. Pored spomenutih masti, to je razlog zbog koga bi za kardiovaskularne bolesnike bilo najbolje da kakao ne koriste, ili da to čine u izuzetno malim količinama. Takođe, treba imati u vidu da dodavanje mleka dodatno podiže količinu masnoće i kalorija. U receptima za spremanje zdravog kakao napitka najčešće se predlaže mleko poput bademovog, kokosovog ili ovsenog. Deca mlađa od 3 godine mogu biti alergična na kakao jer je ova biljka i alergen.

Žene koje imaju ciste u dojkama treba da izbegavaju kakao jer kofein, teofilin i teobromin mogu da utiču na rast cističnog tkiva. Tanin iz kakaa može da smeta onima koji imaju hemoroide, a oni koji su intolenantni na kofein takođe ne treba da ga konzumiraju. Naravno, bilo bi potrebno popiti više od 6 šolja dnevno za negativne reakcije, mada je i to individualno. Osobe koje imaju hronične glavobolje i oni koji su po prirodi nervozni, takođe bi trebalo da izuzmu kakao iz ishrane.

Koristi za zdravlje

Zbog količine gvožđa, preporučuje se prvenstveno onima koji imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom. Dobar je za kožu jer ima sposobnost obnavljanja mrtvog ćelijskog tkiva kože. Kakao ima visoka energetska svojstva, pa je odličan za decu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu jačanju i obnavljanju mišića. Osobe koje su sklone depresiji trebalo bi da kakao uvrste u redovnu ishranu zbog velike količine magnezijuma. Zanimljivo je i da kakao sadrži feniletilamin, koji ima dejstvo slično endofrinu, a to je hormon zadovoljstva i sreće.

Kakao sa cimetom i anisom

Potrebno:

  • mleko /bademovo, ovseno, zobeno (2-3 decilitra)
  • kakao prah/po mogućstvu organski
  • kokosov šećer (2-3 kašičice)
  • anis u obliku zvezdice
  • cimet (1/2 kašičice)

Priprema:

Zagrejte mleko, pa dodajte cimet i anis. U posebnu posudu za kuvanje stavite kakao i kokosov šećer, uz dodatak malo hladnog mleka koje ste odabrali. Sve dobro promešajte da dobijete glatku smesu bez grudvica. Zagrejano mleko sa cimetom i anisom polako sipajte uz mešanje, pa kuvajte na blagoj vatri još minut, do dva. Servirajte i pijte toplo.

Hrono kakao

Potrebno:

  • kakao prah (1 kašičica)
  • nes kafa (1 kašičica)
  • voda (300 mililitara, proključala)
  • kokosovo ulje (1 kašika)
  • bademovo mleko (2 kašike)
  • cimet
  • stevia (po ukusu)

Priprema:

Umitite nes kafu, pa dodajte kakao. Priprema je izuzetno jednostavna, a jedino o čemu treba da vodite računa je da sastojke mešate polako. Tako se neće stvoriti grudvice. Ako vam napitak nije dovoljno sladak, po ukusu dodajte steviju, idealno u prahu.

Radost i za decu, ali stariju od 3 godine

Kakao napitak možete lako i brzo pripremiti sa mlekom ili sa vodom. U 250 mililitara prokuvane vode ili mleka dodajte dve kašičice i dobro promešajte. Ako dete (u svakom slučaju starije od 3godine) nije intolerantno na laktozu, možete ga praviti sa kravljim mlekom. Za odrasle, bolje je pripremati ga sa alternativnim predlozima (bademovo, kokosovo, sojino mleko).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo