Proja spremljena po starom receptu najzdravija je zamena za hleb

Priredio/la: Ma.R.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Kukuruzno brašno je izuzetno zdravo jer snižava holesterol i visok pritisak, dobro je za probavu, a zbog cinka jača i imuni sistem

Proja spremljena po starom, domaćinskom receptu naših baka u ova moderna vremena postala je prava gurmanska poslastica, a praznična, božićna trpeza nezamisliva je bez proje, kao "priloga" uz podvarak, na primer. Nekada je proja bila omražena, jer se kukuruzno brašno pretežno koristilo zbog nemaštine, ali danas ona uživa status zdrave, domaće hrane.

Proja je zdrava jer joj je osnova kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, ali ima veliku količinu vlakana, proteina i antioksidanata. Zbog toga se lako vari i poboljšava probavu. Takođe, kukuruzno brašno je riznica niacina, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Pored toga, u njemu su i karotenoidi, veliki broj aminokiselina i minerala kao što su cink, velika količina gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra, mangana i selena. Žuto kukuruzno brаšno je i izvor cinkа, koji sadrži enzime važne za regulaciju аktivnosti genа u ćelijаmа, jača imunitet, i utiče na аntioksidativne enzim,e koji čuvaju ćelijske membrane u DNK. Kukuruzno brašno sadrži i betа-kаroten, koji jača muni sistem i stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnаcа.

Kukuruzno brašno spušta pritisak i poboljšava probavu

Upotreba kukuruznog brašna utiče na smanjnje holesterola. Takođe, ono pospešuje varenje i probavu, pomaže kod tvrde stolice i hemoroida, i prevenira nastanak karcinoma debelog creva. Zbog velike količine antioksidanata, korisno je za opšte zdravlje i sprečava razvoj mnogih bolesti, uz kardiovaskularne i dijabetes. Kukuruzno brašno ima malu količinu kalorija i ubrzava metabolizam. Blagotvorno utiče i na kožu. Budući da sadrži folnu kiselinu dobro je i za anemiju, jača kosti, a kod osoba sa dijabetesom poboljšava funkciju bubrega. Mana mu je velika količina ugljenih hidrata.

Proja, starinski recept naših baka

Potrebno:   

  • kukuruzno brašno (krupno mleveno, 400 gr)
  • voda (mlaka, 220 ml)
  • prašak za pecivo (pola kesice) se nekada nije koristio, ali možete da dodate
  • so (1 ravna kašičica)
  • mast ili suncokretovo ulje za podmazivanje pleha

Priprema:

U kukuruzno brašno sipati mlaku vodu i so. Masa bi trebalo da bude retka, ali gušća nego za palačinke. Dobro izmešajte sve sastojke, pa sipajte u podmašćen pleh. Pecite u rerni na 220 stepeni, do 30 minuta, kada bi trebalo da korica bude smeđe boje. Kada izvadite iz rerne, poprskajte vodom i prekrijte čistom krpom. Kada se prohladi, isecite na kocke i služite umesto hleba. U testo možete da dodajete sir, jogurt ili jaja, kao i seckane namirnice poput krastavčića ili paprike, ali onda to nije prava proja, već projara. 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    3. jul 2025. | 15:22

    Proja je zdravlje! Jedem je svakog dana i oslobodila sam se visokog holesterol. Snežana tehnolog. Paraćin!!!

  • J. V.

    11. januar 2022. | 15:10

    E baš su kad su zbog nemaštine jeli proju stavljali prašak za pecivo. Izbacite ga i to je prava proja

  • Ivanka

    8. januar 2022. | 11:07

    Čitam ovaj recept za proju pa me interesuje kuruzno barašno dali je to palenta Hvala

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>