Naslovna / Ishrana

Boja za farbanje dospela je u jaje, da li ga treba jesti

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 22. 04. 2022.

Veštačke boje izlučuju se iz organizma, ali nekada je taj proces samo delimičan, kažu stručnjaci

farbanje jaja Ana Todorović: Termička obrada garantuje sigurnost dan ili dva Foto: Shutterstock

Jaja farbana u lukovini ili koprivi najukusniji su i najboji način da se izbegnu veštačke boje. Reakcije na jaja farbana komercijalnim bojama veoma su retke, ali ipak moguće. Svetlucava jaja, šarenih boja nekada su dobra samo na slici.

Farbe u kesicima sadrže dosta hemije

Često se dešava da jaje blago napunke tokom kuvanja i veštačka farba prodre ispod ljuske. Pri upotrebi takvih jaja treba biti posebno opezan. Iako navode da se, po pravilu, veštačke boje izlučuju ili razgrađuju iz organizma, stručnjaci dodaju da nekada taj proces može biti samo delimičan, pa se zato savetuje dodatan oprez pri korišćenju veštačkih boja u ishrani.

Jaja se mogu ofarbati ljuskama od crnog luka, u cvekli, ako želimo bordo ili crvenu boju. Kurkuma je dobra kao prirodna farba za žutu boju, najzdravija zelena boja je ona od lista koprive.

– Farbe u kesicima sadrže dosta hemije i neprirodnih sastojaka. Kada se koristi prirodan način farbanja poput lukovine nije opasno konzumirati jaja ako boja prodre ispod ljuske. Može se koristiti celo jaje sa belancem, nema potrebe da se odstranjuje deo na koji je prodrla farba. Kada su hemijske komercijalne boje u pitanju preporuka je da se ukloni deo na koji je dospela boja ili još bolje da se koristi samo žumance – kaže za portal eKlinika specijalista strukovni nutricionista – dijetetičar Doma zdravlja Savski venac u Beogradu Ana Todorović.

Kako sačuvati svežinu uskršnjih jaja?

Reakcije na vešatačke boje su veoma retke, ali Ana Todrović savetuje oprez kada su u pitanju deca, trudnice, osetljivije osobe.

– Pogotovo treba voditi računa o tome, ako se jaja čuvaju na sobnoj temperaturi. Termička obrada garantuje sigurnost dan ili dva, ali najbolje bi bilo kada se ohlade jaja odmah staviti u frižider i tako ih čuvati dok se ne potroše – objašnjava ona.

Stručnjaci ne preporučuju plava boju „iz kesice“, jer često sadrži indigotin E 132, koji se dovodi u vezu sa alergijskim reakcijama, cvrena veštačka boja sa napomenom E 122 može izazvati isto alergijske reakcije.

Ne preterujte s upotrebom jaja

Praznik je vreme kada je porodica na okupu, savet je da se opustimo i uživamo u hrani, ali da ne preterujemo.

– I kod najzdravijeg čoveka preobimna konzumacija jaja nekada može dovesti do mučnine, povraćanja, rasta krvnog pritiska . Možete za doručak pojedsti do tri jajeta i jedno za ručak i to je više nego dovoljno.  Osobe koje su imale akutni napad žučne kese ili problem s pankreasom ne smeju da koriste jaja,  kao i alergične osobe, ali  one to već znaju – naglašava Ana Todorović.

Priroda nas ne ograničava kada su u pitanju boje, zelenu boju možete dobiti kuvanjem u spanaću, koprivi ili peršunu, plavu od borovnica, maslačak je dobar izbor za žutu, a crno vino ili ljubičasti kupus za ljubičastu boju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo