Naslovna / Ishrana

Najbolja hrana za štitnu žlezdu i kako sačuvati njenu funkciju

Priredio/la: S.St.|11:00 - 20. 10. 2022.

Pored lekova i drugih intervencija, hrana koju jedete može da utiče na stanja štitne žlezde kao što su hipertireoza i hipotireoza

Najbolja hrana za štitnu žlezdu Određeni hranljivi sastojci su ključni za jačanje zdravlja štitne žlezde, posebno ako patite od nedostatka joda Foto: Shutterstock

Koja je najbolja hrana za štitnu žlezdu i kako ona utiče na njeno funkcionisanje. A dobro je i da znate koja hrana može da šteti vašoj štitnoj žlezdi, kao i šta uzrokuje probleme u njenom funkcionisanju kako ne biste nenamerno pogoršali postojeće stanje štitne žlezde. Naravno, uvek se preporučuje da prvo razgovarate sa svojim lekarom pre nego što napravite značajne promene u ishrani.

Koja je najbolja hrana za štitnu žlezdu i njenu funkciju

Koje su to namirnice dobre za štitnu žlezdu? Prvo, određeni hranljivi sastojci su ključni za jačanje zdravlja štitne žlezde, posebno ako patite od nedostatka joda (koji može poremetiti normalnu funkciju štitne žlezde). Bez dovoljnog unosa joda (oko 150 mcg dnevno) vaša štitna žlezda neće moći da proizvodi dovoljno hormona – što može da dovede do hipotireoze (usporen rad i oslabljena funkcija štitne žlezde).

Dakle, ako tražite hranu bogatu jodom koja pomaže za funkcionisanje štitne žlezde, evo nekoliko hranljivih opcija:

  • pečene morske alge
  • riba i morski plodovi – posebno škampi, bakalar i tunjevina
  • mlečni proizvodi, uključujući jogurt, mleko i sir
  • jaja
  • orašasti plodovi
  • jodirana so (kuhinjska so)

Dodavanje ovih namirnica za jačanje štitne žlezde u ishranu može da pomogne u poboljšanju funkcionisanja i zdravlja. Ukoliko ne dobijate dovoljno joda iz hrane, lekar će vam možda preporučiti da uzimate suplemente joda, ali važno je da ih ne uzimate bez prethodnog razgovora sa lekarom. Unos prevelike količine joda može da dovede do poremećaja štitne žlezde.

Odrasla osoba ne bi trebalo da konzumira više od 1100 mcg joda dnevno. Ako se približite maksimalnom dnevnom unosu, a nivoi joda budu previsoki, mogu da nastanu ozbiljni neželjeni efekti, uključujući bol u stomaku i nadimanje, groznicu i dijareju. Pored toga, štitna žlezda može da se uveća (struma) ili da dođe do upale štitne žlezde.

Osim joda, postoje i drugi aspekti ishrane koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju funkcija štitne žlezde, jer će osobe sa hipotireozom morati da biraju različite namirnice da bi poboljšale funkciju štitne žlezde, za razliku od onih koji imaju hipertireozu (preterano aktivna štitna žlezda). Ukratko, najbolja hrana za stanje štitne žlezde zavisiće od pojedinca, zbog čega je izuzetno važno da znate svoj specifični problem sa štitnom žlezdom i konsultujete se sa lekarom pre nego što napravite velike promene u vašoj ishrani.

Koja hrana pomaže kod hipotireoze

Ako imate simptome neaktivne štitne žlezde, oni mogu da ukazuju na hipotireozu. Ova bolest podrazumeva da štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Veruje se da kokosovo ulje može da pomogne u povećanju proizvodnje hormona štitne žlezde, ali je malo medicinskih dokaza koji ukazuju na to da će ovakva hrana pomoći nedovoljno aktivnoj štitnoj žlezdi. Najbolje je da se u ovakvoj situaciji pridržavate terapije koju je propisao lekar.

Ako uzimate sintetičke hormone štitaste žlezde za lečenje neaktivne štitne žlezde, izbegavajte da uzimate lekove zajedno sa bilo kojom od sledećih namirnica i suplemenata i uzmite ih u razmaku od nekoliko sati:

  • orasi
  • sojino brašno
  • brašno od semena pamuka
  • suplementi gvožđa ili multivitamini koji sadrže gvožđe
  • suplementi kalcijuma

Postoje i drugi lekovi koji mogu da utiču na lekove za štitnu žlezdu, pa o tome obavezno razgovarajte sa svojim lekarom.

Koja hrana pomaže kod hipertireoze

Nijedna specifična ishrana neće direktno poboljšati simptome hipertireoze. Ako, međutim, iza hipertireoze stoji Grejvsova bolest (ova autoimuna bolest je najčešći uzrok preaktivne štitne žlezde), onda biranje određene hrane može da pomogne u održavanju zdravlja imunološkog sistema, a time i celokupne funkcije štitne žlezde. U ove namirnice spadaju:

  • mlečni proizvodi, sok od pomorandže, jaja, losos ili drugi proizvodi obogaćeni kalcijumom i/ili vitaminom D, jer Grejvsova bolest može dovesti do problema s kostima i osteoporoze, a ova hrana može da pomogne u sprečavanju ovih problema.
  • hrana bogata proteinima poput piletine, ćuretine, pasulja i orašastih plodova, budući da je gubitak težine uobičajeni simptom hipertireoze, a ove namirnice mogu da pomognu u očuvanju postojeće mišićne mase i potencijalno u dobijanju na težini.
  • povrće kao što su kelj, prokelj, rotkvice i karfiol. Takođe, poznata kao goitrogena hrana (hrana koja može da pomogne u smanjenju proizvodnje hormona štitaste žlezde), može da inhibira sposobnost štitne žlezde da obrađuje jod i proizvodi tiroidne hormone – potencijalno ublažavajući simptome hipertireoze. Međutim, trebalo bi da budete oprezni sa ovim povrćem ako imate autoimuno stanje kao što je Grejvsova bolest, pa prvo razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što ove namirnice uvedete u svoju ishranu.

Koja hrana je loša za funkciju štitne žlezde

Kod hipotireoze treba izbegavati hranu koja je bogata sojinim proteinima, jer oni mogu da ometaju sposobnost organizma da apsorbuje zamenske hormone štitne žlezde. Trebalo bi podalje da se držite i od spanaća, kelja, kupusa, karfiola, brokolija, repe i prokelja.

Važno je da znate da ove namirnice same po sebi verovatno neće štetiti funkciji štitne žlezde. Međutim, one se smatraju goitrogenom hranom, jer utiču na sposobnost štitne žlezde da apsorbuje jod, što može da smanji proizvodnju tiroidnih hormona i povećati rizik od gušavosti.

Ali ako već uzimate sintetičke hormone štitaste žlezde za disfunkciju štitne žlezde, verovatno ne morate da brinete o konzumiranju ovog povrća, ali bi svakako trebalo da se posavetujete sa lekarom. 

Vodite računa da održavate uravnoteženu ishranu, bogatu potrebnim unosom vitamina i hranljivih materija. Ovo će pomoći da ceo organizam, a ne samo štitna žlezda, dobro funkcioniše.

Kod hipertireoze može da pomogne smanjenje unosa određene hrane:

  • kofein, jer može da pogorša simptome hipertireoze kao što su nervoza, anksioznost i gubitak težine.
  • uobičajeni alergeni u hrani, uključujući kukuruz i gluten, jer oni mogu da izazovu pogoršanje simptoma. U slučaju hipertireoze posavetujte se sa lekarom o ishrani bez glutena, ili o drugim specijalizovanim dijetama.

Kako prirodno da lečite štitnu žlezdu

Ako ispitivanje štitne žlezde i mišljenje lekara pokažu da imate oboljenje štitne žlezde, važno je da sledite savet lekara. Štitna žlezda ne može da se izleči samo izmenama u ishrani.

Ali to ne znači da ne možete da promenite životne navike koje će prirodno poboljšati zdravlje štitne žlezde i pomoći u kontroli disfunkcije štitne žlezde. Prvo i najvažnije, usredsredite se na hranljivu ishranu, jer će to biti korisno čak i nakon što se nivo hormona štitne žlezde izbalansira zahvaljujući lečenju.

Pošto i hipotireoza i hipertireoza menjaju način na koji organizam metaboliše hranu, pokušajte da povećate unos vlakana, jer to poboljšava varenje. U hranu bogatu vlaknima spadaju cela zrna, voće i povrće. Vodite računa da unesete dosta hranljivih sastojaka i proteina iz nemasnih izvora kao što su riba ili biljne opcije poput pasulja ili orašastih plodova. Takođe bi trebalo da jedete zdrave izvore masti, kao što su maslinovo ulje ili omega-3 masne kiseline.

Izbegavajte nezdravu hranu, držite se podalje od „loših masti” poput trans masti, koje se obično nalaze u proizvodima kao što su margarin, prerađena hrana i hidrogenizovana ulja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Anka rajcanji
22:27, 20. 10. 2022.
Odgovori

Hladno cedeno orahovo ulje je izuzetan lek za stitnu zlezdu

Rajman
20:45, 22. 10. 2022.
Odgovori

Orah i proizvodi od oraha,stara latinska izreka kaze da je orah hrana bogova

Mira Balac
3:11, 18. 11. 2022.
Odgovori

FCLANAK JE ODLICASN, SAMO ME INTERESUJE DA LI MOGU DA SPREAM PO KUCI I RDI OSTALE POSLOVE.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo