Naslovna / Ishrana

Proteini iz izvora koji nisu meso

Priredio/la: S.St.|11:00 - 27. 10. 2022.

Proteini su esencijalni elementi koji, kao i voda, predstavljaju osnovne gradivne materije odgovorne za razvoj i rast mišića, kostiju, ligamenata i tkiva. Pored toga, pravilno varenje i očuvanje imunološkog sistema takođe su u funkciji proteina. Zato je veoma važno da ih u organizam unosimo u dovoljnim količinama i na pravilan način

proteini U samo 2 kašike putera od kikirikija ima 8 grama proteina i dosta zdravih masti  Foto Shutterstock

Proteini su našem telu potrebni za održavanje i obnavljanje tkiva, a deci za pravilan rast i razvoj.

Proteini iz hrane dolaze iz biljnih i životinjskih izvora kao što su meso i riba, jaja, mlečni proizvodi, semenke i orasi, i mahunarke poput pasulja i sočiva.

Proteini iz pasulja

U pola šolje pasulja ima 10 grama proteina. To je ista količina proteina koju sadrži pileći batak normalne veličine. Pasulj je dobar i kada je čorbast i kada je gust, možemo da ga stavimo na tost ili da napravimo salatu od pasulja. Probajte da ga napravite sa testeninom ili da ga u blenderu sameljete sa začinskim biljem i tako dobijete ukusan umak od pasulja.

Proteini iz semena konoplje

Tri supene kašike semena konoplje daju 10 grama proteina. Seme konoplje potiče od istoimenih biljaka, koje pripadaju istoj vrsti kao i kanabis. Međutim, ono nema nikakva psihoaktivna jedinjenja, kao što su THC ili CBD. Seme konoplje može da se nađe u većini supermarketa ili prodavnica zdrave hrane. Može da se umeša u bilo šta, uključujući supe, salate, smutije i granolu.

Zelena soja ili edamame

Proteini životinjskog porekla nemaju vlakna, ali ih proteini biljnog porekla imaju. Pola šolje mahuna edamame sadrži 9 grama proteina i 4 grama vlakana. Ova zelena soja ima i vitamine A i B, zajedno sa fitohemikalijama, izoflavonima, koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Edamame je odlična užina ili proteinska baza za prženje.

Proteini u sočivu

Ne dozvolite da vas njihova mala veličina zavara. Pola šolje kuvanog sočiva ima 9 grama proteina. Sočivo pripada porodici mahunarki pasulja i graška i bogato je kalijumom, vlaknima i folatom. Jeftino je, lako se priprema i odlično je sa testeninom, karijem, u salatama i sa žitaricama.

Proteini iz semena bundeve

Semenke bundeve ili golica dostupne su i dobre za naš organizam tokom cele godine. Četvrtina šolje semenki bundeve sadrži 8 grama proteina i 42 odsto naših dnevnih potreba za magnezijumom. Ubacite ih u mešavinu pahuljica za doručak, granolu ili salate. Ili ih samo pojedite kao užinu.

Proteini u puteru od kikirikija

U samo 2 kašike putera od kikirikija ima 8 grama proteina i dosta zdravih masti. U prodavnicama zdrave hrane možete da pronađete puter od kikirikija koji je samo kikiriki (100 odsto kikiriki) sa malo soli. Koristite ga kao pojačanje proteina u sosovima za prženje i ovsenim pahuljicama. Ili ga pojedite sa isečenim jabukama ili celerom, a možete i da ga namažete na pirinčane galete .

Crni pasulj

U pola šolje crnog pasulja ima 8 grama proteina. Pored toga sadrži i vitamin A, folat i kalcijum zajedno sa gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Često sastojak takosa, crni pasulj je odličan sa zrnevljem, vegetarijanskim čilijem ili kao punjenje za pečeni slatki krompir.

Kinoa

Ovo drevno žito bogato je visokim sadržajem proteina. Pomešajte 1 šolju sušene kinoe sa 2 šolje vode (ili čorbe ili supe od povrća za dodatnu aromu), prokuvajte i ostavite da se krčka 15 minuta. Ona je lak dodatak proteina bilo kojoj salati, čorbi ili supi. Jedna šolja kuvane kinoe sadrži 8 grama proteina i više od 20 odsto naše dnevne preporučene vrednosti magnezijuma, fosfora, mangana i folne kiseline.

Proteini iz semena suncokreta

Seme suncokreta daje 7 grama proteina u samo četvrtini šolje. Kupite ih očišćene i jedite same ili u mešavini i granoli. Možete ih dodati i u jogurt i salate. Dodatne prednosti semena suncokreta sastoje se u nezasićenim mastima, bakru i vitaminu E.

Leblebije

Polovina šolje leblebija ima 7 grama proteina. Leblebije se dobro slažu sa salatama, karijem, supama i jelima od testenina. Možete ih ispeći i jesti kao grickalice ili ih ubaciti u blender i napraviti humus. Brašno od leblebija takođe ima više proteina od univerzalnog. Koristite ga za paniranje ili u palačinkama.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je proceđen da bi se eliminisala tečna surutka. To je ono što grčki jogurt čini gustim i prepunom proteina. Oko 170 grama jogurta ima oko 20 grama proteina i manje ugljenih hidrata od tradicionalnog jogurta. Koristite ga umesto pavlake ili dodajte malo meda ili voća da bi bio sladak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija
19:40, 29. 10. 2022.
Odgovori

Hvala za proteine koje ste dali za povrće i ostale semenke jer nešto to više jedem👍

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo