Naslovna / Ishrana

Čorba od leblebija zagrejaće vas kad god osetite da vam je hladno

Priredio/la: I. V. |11:00 - 02. 03. 2022.

Čorba od leblebija odlična je kada želite da „odmorite od mesa“ jer čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od iste količine mesa

čorba od leblebija Čorba od leblebija je lagani, hranljivi obrok, savršen za zagrevanje tokom hladnijih dana Foto: Shutterstock

Čorba od leblebija je lagani, hranljivi obrok, savršen za zagrevanje tokom hladnijih dana, a pre svega vrlo ukusan. Kremasta čorba od leblebija bogata je hranljivim sastojcima, posebno proteinima, pa je možete pripremiti onih dana kada želite da „odmorite od mesa“. Osim toga, možete da skuvate i veću količinu, čuvati je u frižideru ili čak i da je zamrznete. Leblebije se, na primer, pored još nekih mahunarki, ubrajaju u namirnice koje sadrže dosta biljnih proteina, a i bogate su vitaminima i mineralima.

Čorba od leblebije za dve osobe

Količine namirnice u ovom receptu predviđene su za obrok za dve osobe, za dva do tri tanjira čorbe, a po potrebi, mere možete duplirati i staviti tri puta više namirnica, u zavisnosti od broja osoba za koje spremate čorbu.

Sastojci:

oko 3 šake leblebija
2 kašike maslinovog ulja
glavica luka
2 šargarepe
2 lovorova lista
so
biber

Priprema:

Leblebije je potrebno prethodno ostaviti preko noći potopljene u vodi. Pre primere čorbe dobro ih isperite i ocedite. Sitno naseckani luk i šargarepu dinstajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju. U lonac dodajte leblebije i dolijte vodu taman da ga prekrije. Ubacite dva lovorova lista pa začinite biberom i solju po želji. Nakon 30 minuta, kad su leblebije potpuno skuvane, izmiksajte sve sastojke kako biste dobili gustu teksturu čorbe. Malu količinu skuvanih leblebija možete ostaviti za posipanje po čorbi. Čorbu možete posuti i sitno seckanim svežim peršunom ili vlašcem  i služiti je uz prepečen hleb i pavlaku ili kiselo mleko.

Hranljivija i od spanaća

Leblebija (cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije boba i potiče sa Bliskog istoka. Najpoznatije jelo od leblebija je svakako humus. Postoje dve sorte leblebije, a to su desi i kabuli. Sortu desi karakteriše sitnije zrno, tamnobraon boje, dok kabuli ima krupnije zrno svetlobraon nijanse. Možete je nabaviti u supermarketima, a smatra se hranljivijom čak i od spanaća, pa je mnogi u kuhinji koriste kao zamenu za meso.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo