Naslovna / Ishrana

Tikvice su idealno povrće za mršavljenje i ishranu osoba sa dijabetesom

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 31. 10. 2022.

Pored ishrane, naši stari su tikvice koristili u narodnoj medicini za lečenje prehlade i bolova, zbog jakih antioksidativnih svojstava

tikvice Tikvice su povrće koje ima visok sadržaj vode, kao i odličan nutritivni profil zbog vitamina, minerala i antioksidanata Foto: Shutterstock

Tikvice su varijanta tikve iz porodice biljaka Cucurbitaceae. Zanimljivo je da bi ih trebalo brati dok su još nezrele, a iako se smatraju povrćem, botanički se klasifikuju kao voće. Postoji više vrsta koje odlikuje razlika u boji, ali ne i u hranljivim sastojcima.

Tikvice sadrže obilje hranljivih materija, vitamina i minerala

Tikvice su bogate vitaminima, mineralima i drugim korisnim biljnim jedinjenjima među kojima su Vitamin A u količini od 40 odsto referentnog dnevnog unosa, vitamini C, K i B6. Takođe, u njima se nalaze i  mangan, kalijum, magnezijum, bakar, fosfor i tiamin.
U oko 200 grama tikvica ima samo 17 kalorija. U njima su još i proteini, manje od 1 gr masti, 3 grama ugljenih hidrata, 1 gram vlakana. Tikvice sadrže i male količine gvožđa,
kalcijuma, cinka.

Ianče, sirove tikvice imaju sličan nutritivni profil kao kuvane, s tim što se nakon opsežnije termičke obrade smanjuje količina vitamina A i C.

Najmoćniji antioksidanti iz tikvica su u kori

Tikvice su bogate antioksidantima, korisnim biljnim jedinjenjima koja pomažu u zaštiti tela od oštećenja slobodnih radikala. Karotenoidi, kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten, posebno su zastupljeni u sastavu tikvica. Oni su dobri za oči, kožu i srce, a učestvuju i u zaštiti ćelija od kancerogenih procesa.

Istraživanja pokazuju da kora tikvica sadrži najviše antioksidanata. Žute tikvice imaju viši nivo antioksidanasa u odnosu na zelene.

Tikvice imaju brojne zdravstvene koristi ako ih uvrstimo u redovnu ishranu

Tikvice pomažu procesu varenja na više načina. Bogate su vodom, koja omekšava stolicu i sprečava zatvor. Sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorljiva povećavaju količinu stolice i pomažu da se hrana lakše kreće kroz creva, dodatno smanjujući rizik od zatvora. Uz više tečnosti u hrani, ovaj proces je ključan za dobro varenje.

Rastvorljiva vlakna hrane korisne bakterije koje žive u našim crevima. Zauzvrat, one proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) koje utiču na stanje naše crevne flore.

Takođe, ove masne kiseline mogu da pomognu u smanjenju upale i simptoma nekih poremećaja creva, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Zbog čega su tikvice odlične za osobe sa dijabetesom tipa 2

Sa 3 grama ugljenih hidrata po porciji od 230 grama, tikvice pružaju odličnu alternativu testenini ili drugim namirnicama koje sadrže veću količinu ugljenih hidrata. Režimi ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata mogu značajno smanjiti nivo šećera u krvi i insulina, održavaju nivo šećera u krvi stabilnim i smanje potrebu za lekovima kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Vlakna iz tikvica pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, sprečavajući i njenog porast nakon obroka. Ishrana bogata vlaknima iz voća i povrća, uključujući i tikvice, povezuje se u studijama sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Takođe, vlakna mogu da  pomognu boljoj osetljivosti na insulin.

Zdravije srce i kardiovaskularni sistem

Vlakna su značajna i za manji rizik od srčanih bolesti. Pektin, vrsta rastvorljivih vlakana koja se nalazi u tikvicama, čini se posebno efikasnim u smanjenju ukupnog i nivou „lošeg“ LDL holesterola.

U pregledu 67 studija, konzumiranje samo 2-10 grama rastvorljivih vlakana dnevno tokom 1-2 meseca smanjilo je u proseku ukupni holesterol za 1,7 mg/dl i „loš” LDL holesterol za 2,2 mg/dl kod ispitanika.

Tikvice su takođe bogate kalijumom, koji može da pomogne u smanjenju visokog krvnog pritiska širenjem krvnih sudova. Ishrana bogate karotenoidima – koje se takođe nalaze u tikvicama – izgledaju posebno zaštitne protiv srčanih bolesti (26 Pouzdani izvor).

Tikvice i vitamin A poboljšavaju zdravlje očiju

Uključivanje tikvica u ishranu dobro je za vid, najviše zbog toga što su tikvice bogate vitaminom C i beta-karotenom. Takođe, obiluju i su manganom, luteinom, zeaksantinom – sve ove hranljive materije doprinose zdravom vidu i mogu da smanje rizik od očnih oboljenja povezanih sa starenjem.

Navedeni antioksidansi imaju blagotvoran uticaj na mrežnjač, poboljšavaju vid i smanjujući rizike od drugih očnih bolesti, kakve su makularna degeneracija i razvoj katarakte.

Tikvice su odlične za mršavljenje

Ovo voće je bogato vodom i ima malo kalorija, a visok sadržaj vlakana smanjuje glad i održava dužu sitost. Studije dovode u vezu visok unos voća i povrća sa gubitkom težine i sporijim povećanjem telesne težine tokom vremena. Generalno, unos neskrobnog, tamnozelenog ili žutog povrća sa sličnim nutritivnim profilom kao što imaju tikvice preporučljivi su za gubitak težine.

Ostale prednosti tikvica i koristi za zdravlje kostiju, prostate

Antioksidanti iz tikvica mogu pomoći u jačanju kostiju, što doprinosi i prevenciji osteoporoze. Laboratorijske studije na životinjama pokazuju da ekstrakti tikvica mogu da budu efikasni u uništavanju ili ograničavanju rasta određenih ćelija raka. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.

Istraživanja na životinjama takođe pokazuju da ekstrakti semena tikvica mogu da budu od koristi u ograničavanju hiperplazije prostate, koja uzrokuje urinarne i seksualne poteškoće kod starijih muškaraca. Još neka testiranja otkrivaju da ekstrakti kore tikvica mogu da pomognu u održavanju stabilnog nivoa hormona štitne žlezde.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo