Naslovna / Ishrana

Laki za pripremu, a zdravi: Domaći krekeri sa šargarepom, orasima i vlašcem

Priredio/la: I. V.|17:10 - 26. 11. 2020.

Krekeri se lako prave, a ovi domaći su najzdraviji. Lako će vam zameniti ceo obrok, posebno ako ste na posebnom režimu ishrane, ali još bolji su kao užina tokom dana

sirovi krekeri sa šargarepom Domaći krekeri mogu da posluže i kao obrok, ali i kao užina Foto: Shutterstock

Domaći krekeri nemaju sezonu jer ove zdrave zalogaje možete jesti tokom cele godine. A, ukoliko vam više prijaju zimi, evo jednog recepta koji možete ispobati za vikend. Krekere možete koristi kao obrok, doručak ili večeru, uz dodatak jogurta, mleka, mladog sira ili uz neku salatu, a mogu poslužiti i kao užina kod kuće, na poslu, napolju… Za ove krekere treba odraditi pripremne radnje 8 sati pre nego što počnete da ih pravite.

Potrebni sastojci

200 g oraha (potopiti ih 8 sati pre pripreme, oprati ih i osušiti)

150 g susama (potopiti ih 8 sati pre pripreme, oprati ih i osušiti)

300 g šargarepe (narendane)
100 g integralnog pčšeničnog brašna

2 kašike svežeg seckanog vlašca

50 g lanenih semenki (samlevenih)

so po želji ili 1/3 kašičice

Priprema krekera

U multipraktiku usitnite, sameljite osušene orahe, dodajte šargarepu i vlašac pa još malo izmiksajte. Zatim dodajte mleveni lan i so.
Polovinu ili 1/3 dobijene smese položite na radnu površinu ili silikonsku podlogu. Smesu prekrijte tankom folijom pa je oklagijom razvaljajte u četvrtasti oblik. Plastičnom lopaticom, tupim nožem ili modlicama definišite oblik krekera.
Zagrejte rernu na 180°C (ako ima ventilator). Ako je rerna bet ventilatora malo pojačajte temperaturu ili krekere pecite neki minut minut duže.
Krekere poređajte na pleh obložen papirom. Pecite ih oko 15 minuta, ali ih obavezno proveravajte, već posle 10 minuta. Dužina pečenja će zavisiti od debljine krekera – ako su tanji, kraće ih pecite, a ako su deblji, pečenje produžite neki minut.
Gotovi su kad postanu hrskavi.
Ohlađene krekere čuvajte u zatvorenoj velikoj tegli ili kutiji za keks.
Možete ih jesti čim se ohlade, ali, kao što znate, uvek su bolji „dan posle“ a još bolji svakog sledećeg dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo