Naslovna / Ishrana

Ukusna i zdrava grickalica: Kestenje pomaže regulisanju nivoa šećera u krvi i boljoj probavi

Priredio/la: Ma.R.
11:00 - 23. 12. 2022.

Pečeno ili kuvano, kestenje spada u najzdravije orašaste plodove sa velikom količinom hranljivih materija, a malo kalorija i masnoća

kesten Kestenje je dobar izvor vlakana, koja su od krucijalnog značaja za naš probavni sistem i redovnu stolicu Foto: Shutterstock

Kestenje spada u ukusne, idealne jesenje i zimske grickalice iz grupe orašastih plodova. Postoje različite vrste, ali sve imaju slične nutritivne vrednosti. Najčešći tipovi su američki, kineski, japanski, korejski i evropski kesten, koji je rasprostranjen i kod nas.

Kestenje je prepuno hranljivih materija

U 100 grama pečenog kestenja nalazi se:

 • 206 kalorija
 • 2,7 gr proteina
 • 1,9 gr masti
 • 44, 5 gr ugljenih hidrata
 • 4,3 gr vlakana (15 odsto potrebnih dnevnih vrednosti /DV)
 • bakar: (47 odsto DV)
 • mangan (43 odsto DV)
 • vitamin B6 (25 odsto DV)
 • vitamin C (24 odsto DV)
 • tiamin (17 odsto DV)
 • folati (15 odsto DV)
 • riboflavin: (11 odsto DV)
 • kalijum: (11 odsto DV)

Pored toga, kestenje je dobar izvor i nekih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine K, B5 i B3, kao i fosfor i magnezijum. U poređenju sa većinom drugih orašastih plodova, kesten sadrži manje kalorija. Ima i više ugljenih hidrata od većine orašastih plodova i solidnu količinu vlakana.

Odličan izvor antioksidanata

Kestenje sadrži širok spektar antioksidanata, koji su važni za naše zdravlje. To su:

 • vitamin C
 • elaginska kiselina
 • galna kiselina
 • tanini
 • alkaloidi
 • razni polifenoli
 • lutein
 • zeaksantin.

Poslednja dva antioksidanta se akumuliraju u mrežnjači naših očiju i štite ih od oštećenja plavom svetlošću. Visok nivo slobodnih radikala protiv kojih se bore antioksidanti može izazvati oksidativni stres. On povećava rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Studije su pokazale da različiti antioksidanti koji se nalaze u kestenju, kao što su galna i elaginska kiselina, mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, insulinske rezistencije i suzbijanju rasta i širenja tumora.

Kestenje sadrži sastojke važne za zdravlje srca

Kestenje je puno hranljivih materija značajnih za kardiovaskularno zdravlje. Uz spomenute antioksidante, tu je kalijum. Kalijum je važan za zdravo srce i pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Pored toga, studije su otkrile da ishrana bogata kalijumom može da smanji rizik od srčanih bolesti za čak 27 odsto, uz 24 odsto manji rizik od moždanog udara. 

Visok sadržaj vlakana u kestenju

Kestenje je dobar izvor vlakana, koja su od krucijalnog značaja za naš probavni sistem i redovnu stolicu. Pored toga, vlakna iz namirnica dospevaju u debelo crevo uglavnom neprobavljena (nesvarena), gde deluju kao prebiotik. To znači da postaju izvor ishrane za zdrave bakterije u vašem crevu, koje ih fermentišu.

Kada crevne bakterije fermentišu vlakna, proizvode razna korisna jedinjenja, uključujući kratkolančane masne kiseline korisne za zdravlje creva, smanjuju upalne procese i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi. Vlakna doprinose osećaju sitosti bez dodavanja kalorija.

Kestenje može da doprinese boljoj kontroli šećera u krvi

Održavanje šećera u krvi na zdravom nivou je važno i za zdrave osobe, a posebno za one koji imaju predijabetes ili dijabetes.

Duži i nekontrolisani periodi visokih nivoa šećera u krvi povećavaju rizik od zdravstvenih komplikacija kod osoba sa dijabetesom. One mogu da prouzrokuju ozbiljnije oštećenje krvnih sudova i drugih organa. I pored toga što sadrži više ugljenih hidrata od većine orašastih plodova, kestenje je dobar izvor vlakana koja mogu da pomognu u sprečavanju skokova nivoa šećera u krvi. Naravno, ne bi trebalo da se konzumira prekomerno.

Dobra namirnica za režim mršavljenja

Kesten ima više svojstava koja mogu da budu od pomoći u režimima gubitka kilograma. Visok udeo vlakana omogućiće duži osećaj sitosti i brže pražnjenje creva. Kestenje ima manje kalorija po gramu od većine drugih orašastih plodova, kao i minimum masnoća.

Zanimljivo je da je jedna studija na životinjama pokazala da konzumiranje kestena može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola i masnih naslaga na stomaku. Potrebno je više istraživanja na ljudima.

Smanjuje upalne procese

Upala je prirodan odgovor organizma koji pomaže telu da izbori protiv infekcija. Nelečene upale su povezane sa brojnim hroničnim stanjima, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Antioksidansi iz kestenja mogu pomoći u smanjenju upale. Oni neutrališu slobodne radikale, koji su ključni pokretači hroničnih upalnih procesa. Laboratorijske studije na životinjama pokazale su da antioksidansi kestena, kao što su tanini i flavonoidi, mogu pomoći i u suzbijanju upalnih signala.

Potencijalna antitumorska svojstva, potrebno više studija na ljudima

Laboratorijske studije na životinjama kažu da kestenje možda ima antitumorska svojstva. Ovo se prvenstveno odnosi na sadržaj antioksidanata koji dokazano utiču na sprečavanje širenja izmenjenih, tumorskih ćelija.

Konkretno, pokazalo se da ekstrakti iz kestena sprečavaju rast i širenje različitih tipova ćelija raka, kao što su rak prostate, dojke i debelog creva. Naime, elaginska kiselina, pokazuju istraživanja, suzbija širenje tumorskih ćelija.

I u ovom slučaju je potrebno više studija na ljudima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo