Čičoka ima nizak glikemijski indeks, puna je vitamina i minerala, dugo drži sitost, a ima samo 73 kalorije u 100 grama. Poznata je i kao krompir za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i sadrži inulin. Odličan je izbor za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, kao i za sve koji žele da se hrane zdravo i ukusno.
Sastojci:
– 350 g izribane sveže čičoke (ili kockice)
– 2 zrele, ali čvrste kruške
– 5 stabljika celera, tanko isečenih lišće rezervisano
– 55 do 85 grama tanko sečenog tvrdog ovčijeg sira
– 1/3 šolje (45 grama) prženih i krupno seckanih lešnika
– korica od 1 limuna
Za preliv
– 2 kašike jabukovog sirćeta
– 2½ kašike svežeg limunovog soka
– 1/4 šolje (60 mililitara) ekstra devičanskog maslinovog ulja
– so i sveže samleveni biber
– rukola
Priprema
Prvo pripremite dresing (preliv) tako što ćete da izmešate sve sastojke. Direktno u dresing ubacite narendanu čičoku, sitno seckane stabljike celera, nasecite tanko kruške, dodajući ih prelivu i čičoki tokom mešanja. Dodajte i polovinu sira koji ste grilovali, pa sve sjedinite. Prebacite salatu na pladanj za serviranje, a po vrhu pospite lešnike i preostali sir. Ukrasite listićima celera i rukolom.