Salata od čičoke i krušaka sa ovčijim sirom: Drži sitost, a ne goji!

Priredio/la: V. Marić Brajković    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Čičoka ima nizak glikemijski indeks, puna je vitamina i minerala, dugo drži sitost, a ima samo 73 kalorije u 100 grama. Poznata je i kao krompir za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i sadrži inulin. Odličan je izbor za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, kao i za sve koji žele da se […]

salata od čičoke i sira Foto: Shutterstock

Čičoka ima nizak glikemijski indeks, puna je vitamina i minerala, dugo drži sitost, a ima samo 73 kalorije u 100 grama. Poznata je i kao krompir za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i sadrži inulin. Odličan je izbor za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, kao i za sve koji žele da se hrane zdravo i ukusno.

Sastojci:

- 350 g izribane sveže čičoke (ili kockice)

- 2 zrele, ali čvrste kruške

- 5 stabljika celera, tanko isečenih lišće rezervisano

- 55 do 85 grama tanko sečenog tvrdog ovčijeg sira

- 1/3 šolje (45 grama) prženih i krupno seckanih lešnika

- korica od 1 limuna

Za preliv

- 2 kašike jabukovog sirćeta

- 2½ kašike svežeg limunovog soka

- 1/4 šolje (60 mililitara) ekstra devičanskog maslinovog ulja

- so i sveže samleveni biber

- rukola

Priprema

Prvo pripremite dresing (preliv) tako što ćete da izmešate sve sastojke. Direktno u dresing ubacite narendanu čičoku, sitno seckane stabljike celera, nasecite tanko kruške, dodajući ih prelivu i čičoki tokom mešanja. Dodajte i polovinu sira koji ste grilovali, pa sve sjedinite.  Prebacite salatu na pladanj za serviranje, a po vrhu pospite lešnike i preostali sir. Ukrasite listićima celera i rukolom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>