Naslovna / Ishrana

Salata od čičoke i krušaka sa ovčijim sirom: Drži sitost, a ne goji!

Priredio/la: V. Marić Brajković|13:00 - 17. 11. 2020.

salata od čičoke i sira

Foto: Shutterstock

Čičoka ima nizak glikemijski indeks, puna je vitamina i minerala, dugo drži sitost, a ima samo 73 kalorije u 100 grama. Poznata je i kao krompir za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i sadrži inulin. Odličan je izbor za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, kao i za sve koji žele da se hrane zdravo i ukusno.

Sastojci:

– 350 g izribane sveže čičoke (ili kockice)

– 2 zrele, ali čvrste kruške

– 5 stabljika celera, tanko isečenih lišće rezervisano

– 55 do 85 grama tanko sečenog tvrdog ovčijeg sira

– 1/3 šolje (45 grama) prženih i krupno seckanih lešnika

– korica od 1 limuna

Za preliv

– 2 kašike jabukovog sirćeta

– 2½ kašike svežeg limunovog soka

– 1/4 šolje (60 mililitara) ekstra devičanskog maslinovog ulja

– so i sveže samleveni biber

– rukola

Priprema

Prvo pripremite dresing (preliv) tako što ćete da izmešate sve sastojke. Direktno u dresing ubacite narendanu čičoku, sitno seckane stabljike celera, nasecite tanko kruške, dodajući ih prelivu i čičoki tokom mešanja. Dodajte i polovinu sira koji ste grilovali, pa sve sjedinite.  Prebacite salatu na pladanj za serviranje, a po vrhu pospite lešnike i preostali sir. Ukrasite listićima celera i rukolom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo