Salata od čičoke i krušaka sa ovčijim sirom: Drži sitost, a ne goji!
Čičoka ima nizak glikemijski indeks, puna je vitamina i minerala, dugo drži sitost, a ima samo 73 kalorije u 100 grama. Poznata je i kao krompir za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i sadrži inulin. Odličan je izbor za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, kao i za sve koji žele da se […]
Čičoka ima nizak glikemijski indeks, puna je vitamina i minerala, dugo drži sitost, a ima samo 73 kalorije u 100 grama. Poznata je i kao krompir za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i sadrži inulin. Odličan je izbor za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes, kao i za sve koji žele da se hrane zdravo i ukusno.
Sastojci:
- 350 g izribane sveže čičoke (ili kockice)
- 2 zrele, ali čvrste kruške
- 5 stabljika celera, tanko isečenih lišće rezervisano
- 55 do 85 grama tanko sečenog tvrdog ovčijeg sira
- 1/3 šolje (45 grama) prženih i krupno seckanih lešnika
- korica od 1 limuna
Za preliv
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2½ kašike svežeg limunovog soka
- 1/4 šolje (60 mililitara) ekstra devičanskog maslinovog ulja
- so i sveže samleveni biber
- rukola
Priprema
Prvo pripremite dresing (preliv) tako što ćete da izmešate sve sastojke. Direktno u dresing ubacite narendanu čičoku, sitno seckane stabljike celera, nasecite tanko kruške, dodajući ih prelivu i čičoki tokom mešanja. Dodajte i polovinu sira koji ste grilovali, pa sve sjedinite. Prebacite salatu na pladanj za serviranje, a po vrhu pospite lešnike i preostali sir. Ukrasite listićima celera i rukolom.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.