Naslovna / Ishrana

Vremenski ograničena ishrana pokazala pozitivne efekte protiv starenja i pojave raka

Priredio/la: S.St.|11:00 - 16. 01. 2023.

Vremenski ograničena ishrana (TRE) određuje kada tokom dana možemo da jedemo u periodu od 8 do 10 sati. Dokazane prednosti ovakvog načina ishrane uključuju poboljšanje sna, smanjenje prekomerne težine i gojaznosti, regulaciju glukoze u krvi, funkciju srca i zdravlje creva

vremenski ograničena ishrana Vremenski ograničena ishrana uključuje redovan, dnevni ciklus ishrane i uzdržavanja od jela, sa obrocima ograničenim na period od 8-10 sati Foto: Shutterstock

Vremenski ograničena ishrana (TRE) uključuje redovan, 24-časovni ciklus ishrane i posta, sa obrocima, grickalicama i slatkim pićima koji su strogo ograničeni na isti period od 8-10 sati svakog dana. TRE je oblik povremene dijete (IF) u kome možemo da jedemo šta želimo tokom određenog perioda, ali ostatak vremena moramo da se uzdržavamo od hrane.

Naučnici veruju da TRE protokol poboljšava zdravlje i blagostanje jačanjem prirodnog dnevnog ciklusa odmora i aktivnosti tela, ali ostaje nejasno kako to funkcioniše na molekularnom nivou.

Vremenski ograničena ishrana – koje su prednosti

Pregled istraživanja iz 2022. godine navodi da pilot studije na ljudima sugerišu da zdravstvene prednosti TRE uključuju smanjenje gojaznosti, poboljšanje dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ovaj način ishrane može da poboljša i san, kao i mentalno zdravlje.

Pored toga, još jedna nedavna studija na miševima otkrila je da ovaj obrazac ishrane može čak imati i antikancerogene efekte.

Ono što je najvažnije, čini se da se zdravstvene prednosti TRE u poređenju sa konzumiranjem hrane u bilo koje vreme tokom dana primenjuju bez obzira na ukupne kalorije ili vrstu hrane koja se konzumira.

Kimberly Gomer, dijetetičar i direktor za ishranu u Body Beautiful Miami u Majamiju, Florida, rekla je da TRE može smanjiti glad što je rezultat nižeg odgovora na insulin i dovesti do gubitka težine.

– Videla sam da je povremena dijeta izuzetno efikasan kod mojih klijenata koji moraju da izgube težinu. Veliki plus je to što odvraća od bezumnog grickanja, što je mnogima problem – rekla je Gomer za Medical News Today (MNT) i dodala da mora da se uzme u obzir šta se jede, posebno kod onih koji imaju dijabetes.

Vremenski ograničena ishrana menja ekspresiju gena

Nova studija na miševima pokazuje da vremenski ograničena ishrana (TRF) utiče na aktivnost gena u 22 različita tkiva u celom telu, uključujući mozak, srce, pluća, jetru i creva.

– Naši rezultati otvaraju vrata da se pažljivije sagleda kako ova nutritivna intervencija aktivira gene uključene u specifične bolesti, kao što je rak – rekao je za MNT dr Satchidananda Panda, stariji autor i šef katedre Rita i Richard Atkinson na Salk Institute for Biological Studies u La Joli, Kalifornija. Istraživači o svojim rezultatima izveštavaju u Cell Metabolism.

Za ovu studiju, prof. Panda i njegove kolege dozvolili su kontrolnoj grupi miševa da jedu kad god žele, dok je druga grupa imala pristup hrani samo tokom perioda od 9 sati. Obe grupe jele su ekvivalent zapadnjačkoj ishrani i ukupno su konzumirale isti broj kalorija.

Posle 7 nedelja, istraživači su uzimali uzorke iz 22 organa i regiona mozga svaka 2 sata u periodu od 24 sata. Uzorci su uključivali tkivo iz želuca, creva, jetre, pluća, srca, nadbubrežne žlezde, hipotalamusa, bubrega i mozga.

U poređenju sa kontrolnom grupom, TRF je promenio ukupnu ekspresiju gena (brzinu kojom geni generišu proteine) ili ritmičku aktivnost kod oko 80 odsto svih gena miševa.

Efekti na cirkadijalne ritmove

TRF ishrana uticala je na dnevne fluktuacije u ekspresiji gena u svim tkivima proučavanim u modelu miša. Ovo je pojačalo cirkadijalne ritmove tela, koji su njegovi prirodni ciklusi odmora i aktivnosti.

Cirkadijalni ritmovi su svuda u svakoj ćeliji. Otkrili smo da je vremenski ograničena ishrana sinhronizovala cirkadijalne ritmove tako da imaju dva glavna talasa: jedan tokom dijete, a drugi neposredno nakon jela – objašnjava prof. Panda i dodaje:

– Pretpostavljamo da ovo omogućava telu da koordinira različite procese.

Zanimljivo je da je TRF smanjio aktivnost gena koji igraju ulogu u zapaljenju i povećao aktivnost onih koji su uključeni u autofagiju – recikliranje starih i oštećenih delova ćelije.

Poznato je da povećana autofagija (samo tokom perioda gladovanja) poboljšava zdravlje prevencijom i upravljanjem bolestima vezanim za starenje i povećanjem trajanja dobrog zdravlja – kaže prof. Panda.

Povećan broj upala i smanjena autofagija prepoznata su obeležja biološkog starenja.

Vremenski ograničena ishrana i njene potencijalne koristi za radnike u smenama

Iako je rad u smenama za mnoge neizbežan, povezan je sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i raka zbog poremećaja cirkadijalnih ritmova tela.

U teoriji, TRE bi mogao da pomogne u obnavljanju ovih ritmova i poboljšanju zdravlja i blagostanja radnika.

U nedavnom kliničkom ispitivanju, prof. Panda i njegove kolege otkrili su da TRE način ishrane poboljšava fizičko i mentalno zdravlje vatrogasaca koji rade u redovnim smenama od 24 sata. Međutim, ova vrsta ishrane verovatno će biti korisna za sve, a ne samo za radnike u smenama, kaže prof. Panda.

Prednosti TRE kod ljudi: oblast istraživanja koja su u toku

Profesor Panda rekao je da velika većina odraslih u Sjedinjenim Državama ima „nepravilan” obrazac ishrane, sa obrocima, grickalicama i slatkim pićima koji se konzumiraju više od 12 sati svakog dana.

Poznato je da TRF poboljšava mikrobiom creva, zdravlje jetre, regulaciju glukoze, funkciju mišića (povećan kapacitet izdržljivosti), kvalitet sna, kognitivne funkcije i otpornost na zarazne bolesti. Stoga, TRF važi za sve da bi ostali zdravi i postigli svoje vrhunske fizičke i emocionalne performanse – rekao je prof. Panda.

Autori studije su zaključili:

– Naša studija će poslužiti kao važan resurs za objašnjenje efekata TRF na pretkliničke životinjske modele hroničnih metaboličkih poremećaja, neurodegenerativnih bolesti i raka, pružajući na taj način opravdanje za tekuća i buduća klinička ispitivanja koja procenjuju efikasnost TRF u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti.

Profesor Panda kaže da su u toku brojne studije o prednostima TRE kod ljudi, uključujući više od 150 studija koje ispituju efekte TRE na:

  • višak telesne težine
  • dijabetes tipa 2
  • hipertenziju
  • visok holesterol
  • bolest srca
  • rak

Limiti vremenski ograničene ishrane korišćenjem modela miša

Autori nove studije napominju da je imala neka ograničenja. Konkretno, istraživanje je uključivalo samo mlade miševe muškog pola. Naučnici pišu da je poznato da TRF utiče na fiziologiju različito u zavisnosti od starosti i pola subjekta. Pored toga, miševi su noćne životinje i hrane se noću, što može ograničiti primenljivost nalaza na ljude.

– Izgleda da su sve prednosti koje su primećene kod miševa kao rezultat TRF ostvarene kod ljudi. Međutim, dokazi su još u vrlo ranoj fazi i podržavaju ih prvenstveno mala, nedovoljna (ali obećavajuća) randomizovana kontrolisana ispitivanja. Veće i obimnije studije su u toku – napomenula je u intervjuu za MNT dr Dorothy Sears, profesor medicine na UC San Diego School of Medicine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo