Naslovna / Ishrana

Banane i sve njihove zdravstvene koristi

Priredio/la: S.St.|17:00 - 31. 10. 2023.

Banane su jedno od narasprostranjenijih vrsta voća i koriste se u gotovo svim zemljama sveta. Veoma su zdrave, pune nutrijenata i odličan su zalogaj „s nogu” jer su vrlo hranjive

banane Tost sa kikiriki puterom i bananama pravi je izbor za doručak Foto Shutterstock

Banane su prepune vlakana, koja nas čine sitim i vitamina, koji dobro deluju na naš organizam. Preko 100 milijardi banana se pojede godišnje u svetu, što banane stavlja na četvrto mesto najbitnijih poljoprivrednih proizvoda. Prva tri mesta zauzimaju pšenica, pirinač i kukuruz.

Banane vredne kao zlato

Jedna velika banana duga je oko 20 do 23 cm i odgovara jednoj porciji voća. Ima oko 120 kalorija i 490 miligrama kalijuma. To je 19 odsto dnevnih potreba žene za kalijumom i 15 odsto potreba muškaraca. Ovaj nutrijent može da ukloni natrijum iz našeg tela i da opusti zidove krvnih sudova, što pomaže u upravljanju krvnim pritiskom. Ovo zlatno voće takođe je dobar izvor vitamina B6, koji je neophodan za naš imuni sistem, nervni sistem i mozak.

U BRAT dijeti banane su glavne

Banane su ono B u lako svarljivoj BRAT dijeti (BRAT dijeta sastoji se od banana, pirinča /rice/, pire od jabuka /apple/ i tosta). Kada imamo dijareju ili bolove u stomaku, lekari često preporučuju da jedemo banane, pirinač, pire od jabuke i tost. Banane pokreću proizvodnju sluzi u našim crevima. Ovo pomaže u zaštiti sluznice želuca od kiseline koja može izazvati gorušicu, mučninu ili bilo šta drugo što može izazvati uznemirenost

Nezamenljive za sportiste

U jednoj maloj studiji, biciklisti koji su pojeli bananu pre vožnje od 74 km postigli su iste rezultate kao i oni koji su pre početka vožnje popili piće namenjeno za sportiste. Nakon vožnje, testovi krvi su pokazali da su znaci upale, oštećenja ćelija i imunološke funkcije bili isti kod onih koji su pojeli ovo tropsko voće kao i kod onih koji su popili piće koje zamenjuje elektrolite.

Banane – doručak šampiona

Banane su naojomiljenija namirnica koja se koristi za doručak. Tost sa kikiriki puterom i bananama pravi je izbor za prvi jutarnji obrok. Njihova prirodna slast može da pomogne da se smanji kiselost jogurta ili da doda i poboljša ukus činije vruće ovsene kaše. Dobre su i kada se za doručak iseku na kolutove i stave preko žitarica. Banane dodaju pravu kremastu teksturu smutiju. A ako nemamo vremena, mogu da nam budu odličan doručak usput, na putu do posla ili škole.

Nešto što možda nismo znali o bananama

Verovatno često kažemo da ćemo kupiti „gomilu banana” u prodavnici. Ali, to baš i nije tačno. Jedna banana se zove prst. Ovi prsti rastu zajedno u grupi koja se zove ruka. Mnoge ruke rastu zajedno i formiraju grozd ili stabljiku. U grupu može da bude uključeno čak 20 „ruku”, daleko više nego što kupimo odjednom u delu gde se prodaje voće.

Ne rastu na drveću (i drugi mitovi)

Biljka na kojoj banana raste klasifikuje se kao voće, dok sama banana spada u red bobičastih plodova. Možda mislite da su sve zakrivljene. Ali, neke banane su dugačke i ravne. Druge imaju oblik lopte. Najviše banana ima u Ekvadoru, vodećem uzgajivaču na svetu. Drugi su Filipini. Havaji su jedina američka država koja komercijalno uzgaja ove žute plodove. Neke zemlje poput Japana, koriste vlakna iz biljke banane za pravljenje materijala za šivenje a čak i papira.

Odakle potiče banana split

Ne toliko zdrava kao sama banana, banana split je omiljena poslastica. Za originalni recept, potrebna je po jedna kugla sladoleda od vanile, čokolade i jagoda, šlag i preliv od čokolade, ananasa i jagoda. Banana presečena po dužini je zvezda ovog deserta. Ali čak ni banana split nije pošteđena kontroverzi. Dva grada, Wilmington u Ohaju i Latrobe u Pensilvaniji, tvrde da su mesto iz kog potiče ovaj dekadentni desert.

Veza lateks – banana

Ako imate alergiju na lateks, možete imati reakciju i na banane. To je zato što banane i lateks imaju slične proteine. Simptomi mogu biti blagi poput svraba u ustima ili ozbiljniji sa osipom, teškim disanjem ili čak kolaps i bol u grlu. Simptomi se javljaju nekoliko sekundi do jednog minuta nakon što pojedemo bananu. Ako smo ranije imali reakciju na banane, trebalo bi da izbegavamo ovo voće i pazimo da ih nema u salatama ili pečenim proizvodima.

Kućni lek

Kore od banane sadrže zaštitne hemikalije koje se nazivaju antioksidansi. Negde ih koriste kao kućni lek za iritacije kože ili za smanjenje otoka. Kao narodni lek, kora od banane koristi se za lečenje ujeda buba, manjih opekotina i opekotina od sunca. Za olakšanje od pomenutih tegoba, unutrašnjost kote banane treba da se drži na koži nekoliko minuta.

Kako da čuvamo banane

Čuvajte banane na hladnom i suvom mestu. Neće sazreti u frižideru. Koristite sok od ananasa ili limuna da bi ostale sveže nakon što ih isečemo. U suprotnom, brzo će potamneti. Ne stavljajte ih blizu drugog voća, recimo jabuka, jer će prebrzo sazreti. Ne treba da stoje ni u plastičnim kesama. Banane će brzo istruleti i moraćete da ih bacite u smeće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo