Foto: Pixabay
Samo jedan tanjir pileće supe doprineće da se osećate bolje Foto: Pixabay
Ukus i miris dobre pileće supe uvek vezujemo za nedeljne ručkove, ali i za periode kada smo imali prehladu, grip, temperaturu. Kada smo kao bili bolesni uvek se prvo spremala pileća supica da nas brzo okrepi i podigne iz kreveta. Bake i mame su verovale da su tako lečile. I bile su u pravu. Naučnici su dokazali da je pileća supa lekovita, povoljno utice na telo, umiruje kada smo u stresu, opušta…
– Temperatura i znojenje uvek dehidriraju organizam i izgubi se dosta minerala. Zato lekari savetuju što više tečnosti, kao i pileću supu sa rezancima. Supa se posoli, a ponekad i malo više jer kod viroza se izgubi ili smanji čulo mirisa i ukusa. Slana supa hidrira organizam, a i dodatno podstiče potrebu za unos više tečnosti. Ugreje nam posebno grlo – kaže Branka Mirković, nutricionista.
Slana supa se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima i ako postoje problemi sa srčanom insuficijencijom, sa hipertenzijom. Ako imate takve zdravstvene probleme, dovoljno je da smanjite količinu natrijuma, odnosno soli.
– Piletina je puna proteina koji se lako vare, i odlična su podrška imunološkom sistemu. Sadrži dosta vitamina i minerala, posebno vitamina B grupe koji povoljno deluje na imunitet i pomaže u regulisanju varenja – dodajte nutricionista.
– Pileća supa bogata je triptofanom, i tako pomaže našem telu da proizvodi serotonin koji popravlja raspoloženje, umiruje ceo organizam i proizvodi osećaj sigurnosti i mira. Pileća supa sa rezancima može da bude kompletan obrok. Rezanci ili knedle su ugljeni hidrati koji nam brzo vraćaju energiju u mišićima i neutrališu osećaj slabosti – objašnjava Mirković.
Jede se topla, isparenja od tople supe povoljno deluje na organe za disanje kao prirodni inhalator.
Branka Mirković, nutricionista Foto: privatna arhiva
Nutricionista kaže da svaki sastojak ima svoj značaj, zato treba da sledite njenouputstvo za pripremu.
Sastojci:
– pile ili delovi pileta (poželjan batak i karabatak)
– korenasto povrće (celer, peršun, paškanat, šargarepa…)
– pečeni luk
– so, biber
Priprema:
Pile ili delove pileta stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Ako pravite supu od delova pileta, obavezno stavite batak i karabatak jer povoljno utiču na gvožđe, belo meso ostavite sa grudnom koskom. Prirodni želatin koji kuvanjem ostane u supi, povoljno deluje na zglobove, kožu, kosu i nokte. Korenasto povrće daje puno minerala, posebno je važna šargarepa jer poboljsava ukus supe prirodno je zasladi. Dodajte i koren celera, ali i prepečen luk sa žutom opnom. Luk smiruje kašalj, poboljšava ukus.
Kada supa provri, skinite penu ako hoćete da ostane bistra, a nije greška i ako ne skinete penu. Dodajte luk i kuvajte na umerenoj temperaturi. Na pola kuvanja dodajte korenasto povrće.
Poznato je da su se kuvali čajevi od lukovine, ali oni se mnogo teže piju. Zato je potrebno staviti luk u supu, dobićete dobar ukus, a izbeći ćete da pijete neukusan čaj. Dodajte i malo belog luka koji je prirodni antibiotik, par zrna bibera za ukus i da podstakne preznojavanje.
Svež peršunov list stavite na kraju ili suv peršun na sredini kuvanja. Peršun je prirodni diuretik. Kada je supa gotova procedite jer povrće je iskuvano i sve hranljive vrednosti se nalaze u supi. Zato je najbolje da ga bacite, ukoliko želite, dodajte na samom kraju dodajte šargarepu sečenu na kolutiće, samo malo da prokuvaju. Meso može da se isecka i jede sa supom i rezancima.
– Pileća supa je odlično predjelo, može biti i kompletan obrok, ručak ili večera. Ukoliko se na kraju doda i drugo povrće i skuva malo gušće, možete da pripremite i pileću čorbu. Dodavanjem pavlake u supu, knedli ili testenine zaista dobijate kompletan obrok – savetuje nutricionista.
Odlična je i kao lagani obrok posle napornog dana da vam se povrati energija i dobro raspoloženje, uvek je jedna od prvih obroka posle raznih operacija, rehabilitacija ili ako vodite računa o telesnoj težini.