U većini recepata za cicvaru sastojke čine: brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak) Foto: Shutterstock
Cicvara je uz kačamak, poparu i proju jedan od onih danas egzotičnih doručaka čiji miris i ukus nas nepogrešivo vraća u detinjstvo. Međutim, za razliku od većine nabrojanih, cicvara zbog većeg broja namirnica koje su mogle da se iskoriste nije uvek bila „sirotinjsko jelo“.
Većina recepata za cicvaru kaže da je čine brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak). Istina, kada pogledamo sastav ovih osnovnih namirnica, cicvara je i prilično kalorična. Međutim, čini se da je i kačamak i poparu lakše napraviti, jer je za cicvaru ipak potrebno nešto kulinarskog umeća.
Još jedna okolnost koja je učinila da cicvara bude ukusni praznik za trpezu jeste što je u nju bilo moguće praktično staviti sve od namirnica što je u tom trenutku u špajzu moglo da se pronađe. Dakle, nije se spremala samo kada u kući nije bilo drugog izbora, već se zbog njenog što boljeg ukusa eksperimentisalo i da nekim drugim namirnicama, pored osnovnih.
Kako je starinska cicvara kalorična prvenstveno zbog mlečnih masnoća, ono što možemo da uradimo da pojačamo hranljivu vrednost jeste da biramo integralno pšenično i kukuruzno brašno. Podrazumeva se da osobe koje su alergične na laktozu ne bi smele da jedu ovako spremljenu cicvaru.
Međutim, sve je više istraživanja koja pokazuju da i oni koji su alergični na laktozu mogu da konzumiraju određene kozje proizvode. U pripremanju cicvare i danas postoji izbor, pa bi tako spomenute osetljive osobe mogle da pokušaju sa kozjim sirom kao sastojkom. Naravno, to nikako ne treba da čine u velikoj količini i prvi put, a bez konsultacije sa nutricionistom.
Za cicvaru po receptu naših baka potrebno je:
Po želji, dodati još:
Pomešajte mleko i vodu i lagano zagrevajte. Izmrvite sir. U ključalu smesu polako dodajte i jedno i drugo brašno, dok sve ne postane kompaktno. Dodajte kajmak i mast. Mešajte na laganoj vatri desetak minuta. Posolite po želji, a to će biti potrebno ukoliko ste koristili neki mlađi ili nemasniji sir.
Na kratko pojačajte vatru i mešajte dok masa ne postane gumaste strukture, a masnoće se ne izdvoje na vrhu. Neka se ohladi malo, a onda pred služenje možete da prelijete kiselim mlekom ili da izmrvite sireve još delikatesnijeg ukusa.