Naslovna / Prirodna medicina

Istina o peršunu: efikasna pomoć za giht i ženske bolesti, a da li je i kada otrovan

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 14. 02. 2023.

Teško je nabrojati sva korisna svojstva peršuna: od stimulacije jajnika do uticaja na celulit i visok krvni pritisak, ali ono što ljude opravdano zbunjuje jesu pojedine ankete u kojima se proglašava najotrovnijom biljkom

Peršun Izuzetno je hranljiv korenasti plod peršuna, veoma su korisni i seme i perca, ali dok ne požute Foto: Shutterstock

Peršun je jedan od najzastupljenijih začina koji se koriste u svetu. Daje hrani izuzetnu aromu i poboljšava ukus. Pored toga, od davnina se koristi i kao lekovita biljka sa velikim brojem korisnih svojstava i pomoć u olakšavanju različitih tegoba.

Peršun je odlična kombinacija sastojaka za pomoć kod anemije i problema sa bubrezima

Ova korenasta biljka obiluje vitaminom C, gvožđem, kao i folnom kiselinom. Poznato je da su sve ove komponente neophodne za razgradnju i apsorpciju gvožđa u depoima. Tako se prevenira i reguliše anemija.

Listovi peršuna prirodno utiču na procese koji se događaju u mokraćnim putevima i bubrezima. Lekovito je i seme peršuna, koje je izuzetno delotvorno kao sredstvo za detoksikaciju organizma i izbacivanje mokraćom. Takođe, istraživanja su pokazala da seme peršuna uništava mikrobe. Kada bubrezi rade normalno i mokraćni putevi su čisti i prohodni, nivoi uree i kreatinina su u osegu propisanih. Sve to sprečava nastanak peska i kamenčića ne samo u bubrezima, već i u žučnim kanalima i žučnoj kesi. Sva ova dejstva razlog su što je peršun i nešto poput prirodnog antibiotika, koji štiti od infekcija i suzbija ih.

Kao laksativ i pomoć kod reume peršun je takođe efikasan

Pored toga, peršun deluje i kao laksativ, tako što blokira nagomilavanje fekalne mase u crevima i sprečava zatvor. Peršun utiče na bolju peristaltiku creva. Sadržaj natrijuma pomaže apsorpciju i izbacivanje vode. Koristi se i kao obloga, odnosno kao antiseptik za rane, ujede insekata i olakšavanje kod iščašenja.

Seme peršuna pomaže nam da se rešimo viška mokraćne kiseline koja se skuplja u zglobovima i mišićima, pa na takav način smanjuje bol i prevenira giht.

Peršun je prava „ženska biljka“, pomoć za plodnost i genitalni sistem

Seme peršuna utiče na jačanje mišića materice, stimuliše rad polnih hormona i na taj način reguliše menstrualni ciklus i neredovne menstruacije. Takođe, dobro je da čaj od peršuna žene piju ako imaju izražene simptome PMS. To su bolni grčevi, mučnina, promene raspoloženja, umor i apatija. Utiče i na poboljšanje cirkulacije supstanci u materici i u jajnicima. U časopisu Journal Of Pharmacy And Biological Sciences objavljena je studija koja dokazuje povoljan uticaj na plodnost kod žena. Uz to, može da pomogne u regulisanju obilnih krvarenja, jer seme peršuna ima svojstvo da skuplja krvne sudove.

Peršun „brine“ i o ženskoj lepoti. Kako je prepun antioksidanata, logično je da ima ulogu u detoksikaciji kože i smanjenju celulita, jer utiče na izbacivanje vode. Ako ga koristimo, lice je čistije. Međutim, peršun nije dobar i koristan samo za žene: laboratorijska ispitivanja pokazuju da se broj spermatozoida kod miševa uz korišćenje ekstrakta peršuna povećao, kao i ukupna težina testisa.

Jajnici odlično reaguju na peršun

Ova biljka utiče na bolju mikrocirkulaciju u jajnicima, što je predulov za normalan proces ovuliranja. Mikrocirkulaciju naučnici dovode u vezu i sa tumorima jajnika. Peršun sadrži supstancu apigenin, za koju su studije utvrdile da deluje antitumorski. Prema autorima jedne studije, značajan je uticaj apigenina na rast raka grlića materice, jajnika i endometrijuma. Apigenin ima blagotvoran uticaj i na štitastu žlezdu.

Sva korisna svojstva koja ima peršun

Peršun utiče i na proizvodnju majčinog mleka i neutrališe miris belog luka – toliko je širok dijapazon njegovih korisnih svojstava. Pored toga, može da snizi povišenu temperaturu, a kako deluje antiseptično, sprečava razvoj bakterija i mikroorganizama na ranama, kao i sepsu. Čisti krv i jetru, deluje kao vazodilatator zbog moći izbacivanja tečnosti, i može da utiče na regulaciju krvnog pritiska. Homocistein iz peršuna pomoć je i kod visokog nivoa holesterola. Sastojci iz peršuna imaju sposobnost da preveniraju nastanak tromba što je najvažnije da sprečimo srčani i moždani udar. Peršun čuva sluznicu organa digestivnog  trakta, sprečava pojavu heliko bakterije, samim tim prevenira čir, smanjuje bol i grčeve u stomaku.

Da li je peršun zaista otrovan i kada

Agencije prenose da je već drugu godinu za redom peršun svrstan u najotrovnije biljke. Kampanja ili fakti?

Poznato je paršun sadrži apiol, koji se nalazi u peršunovom ulju. Ovo ulje nastaje iz semenki biljke, ali tek u drugoj godini života. Peršun je dvogodišnja biljka, koja u drugoj godini može da izraste čak do 70 cm. Tada njegova stabljika i lišće poprime preovlađujuće žutu boju, i nisu, kao ni cvet, preporučljivi za konzumiranje. Apiol i ovo ulje su se nekada koristili za izazivanje abortusa, a ženama su davane ogromne količine. Kod nekih je to moglo da bude i fatalno.

Otrovnost peršuna se pre svega dovodi u vezu sa količinama i konzumacijom u opisanoj drugoj godini života biljke. Međutim, i Svetska zdravstvena organizacija zaključuje da je konzumiranje peršuna u nomalnim količinama bezbedno i zdravo, a da bi unošenje potecijalno otrovne količine trebalo da bude i 10.000 puta više od uobičajenih. Ipak, naučnica Reinhild Holzkamp upozorava da peršun ne treba jesti kada počne da cveta. Ako kojim slučajem pojedete seme peršuna i primetite simptome trovanja (grčevi, bol u stomaku), hitno se javite lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo