Naslovna / Ishrana

Može li mleko izazvati gorušicu

Sanja Stijović Mićković|13:00 - 05. 09. 2024.

Da li postoji veza između mleka i refluksa kiseline? Dok neki ljudi osećaju olakšanje nakon što popiju hladno mleko, drugi mogu da imaju probleme sa varenjem

mleko i gorušica Napad refluksa kiseline može izazvati gorušicu, kao i bol u stomaku Foto Shutterstock

Refluks kiseline (gorušica) jedan je od najčešćih problema sa varenjem sa kojima se ljudi danas suočavaju. Veliki broj uzroka može dovesti do refluksa kiseline – od konzumiranja masne i pržene hrane do gojaznosti. Mnogi veruju da mleko može pružiti olakšanje ako neko ima refluks kiseline ili gorušicu. Međutim, to možda nije trajno rešenje. Zapravo, u nekim slučajevima mleko može izazvati simptome refluksa kiseline, posebno kod osoba koje su intolerantne na laktozu.

Šta je refluks kiseline

Refluks kiseline ili gorušica nastaje kada se želudačna kiselina vrati u jednjak, izazivajući osećaj pečenja u grudima koji se širi u vrat i grlo. U nekim slučajevima, čest ili konstantan refluks kiseline može čak dovesti do gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), ozbiljnijeg i upornijeg oblika ovog stanja. Njegovi uobičajeni okidači uključuju određenu hranu (kao što je masna ili pržena hrana, hrana sa visokim sadržajem masti, sir, punomasno mleko, puter, itd.), pića (kofein), stres i ležanje nakon obroka.

Može li mleko izazvati refluks kiseline

Gorušica ili refluks kiseline može nastati kao posledica različitih uzroka, uključujući ishranu, životne navike, stres i određena medicinska stanja. Iako postoji nekoliko kućnih lekova za ublažavanje gorušice, mleko je jedan od najčešćih lekova koji se koriste za lečenje refluksa kiseline. Međutim, neki ljudi se žale da im se simptomi gorušice pogoršavaju zbog mleka. Nutricionista dr Rohini Patil objasnila je za HealthShots vezu između mleka i refluksa kiseline.

– Mleko privremeno može neutralisati želudačnu kiselinu, pružajući kratkoročno olakšanje od gorušice. Međutim, njegovi dugoročni efekti mogu varirati – kaže dr Patil. Prema kliničkim smernicama American College of Gastroenterology, dijagnoza i lečenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ne navode mlečne proizvode kao uzrok kiseline i gorušice. Međutim, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti, kao što su punomasno mleko i jogurt, mogu dovesti do gorušice. Studija iz 2022, koju je objavio National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, otkriva da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem masti može izazvati ili pogoršati refluks kiseline.

Veza između mleka i kiseline

Razlog zbog kojeg mleko može izazvati kiselinu leži u njegovom sastavu. Masnoća u mleku stimuliše donji ezofagealni sfinkter (LES) da se opusti, što omogućava da se želudačna kiselina podigne u jednjak i pogorša simptome refluksa kiseline. Štaviše, mlečni proteini mogu stimulisati lučenje gastrina, hormona koji povećava lučenje želudačne kiseline. Iako mleko nekim osobama može da pruži trenutno olakšanje, kod drugih može dovesti do povećane kiselosti i refluksa, posebno kada se konzumira u velikim količinama ili kao deo ishrane sa visokim sadržajem masti.

Refluks kiseline i intolerancija na laktozu

Osim mleka sa visokim sadržajem masti, laktoza (vrsta prirodnog šećera) u mleku takođe može izazvati probleme sa varenjem kod onih koji su intolerantni na laktozu, što dovodi do nelagodnosti i refluksa.

– Refluks kiseline se javlja kada se poveća količina želudačne kiseline, izazivajući gorušicu i osećaj pečenja. Intolerancija na laktozu, s druge strane, predstavlja nemogućnost da se svari laktoza, šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, što dovodi do simptoma kao što su nadimanje, gasovi i dijareja – objašnjava dr Patil objašnjava.

Za one sa intolerancijom na laktozu, konzumiranje mlečnih proizvoda može pogoršati simptome refluksa kiseline povećavajući nelagodnost u stomaku i proizvodnju kiseline, izazivajući ili pogoršavajući epizode refluksa.

Kako se rešiti kiseline izazvane mlekom

Da bi se kontrolisao refluks kiseline izazvan mlekom, treba:

  • preći na mleko sa niskim sadržajem masti ili alternativne mlečne proizvode (na biljnoj bazi) kao što su bademovo, sojino ili ovseno mleko, za koje je manja verovatnoća da će izazvati refluks
  • smanjiti ukupno konzumiranje mlečnih proizvoda kako bi se smanjio rizik od proizvodnje kiseline
  • piti mleko u manjim količinama kako bi se izbeglo preopterećenje digestivnog sistema
  • izbegavati ležanje odmah nakon konzumiranja mleka kako bi se sprečilo da kiselina ponovo teče u jednjak
  • koristiti mleko bez laktoze (ko ne podnosi laktozu) da bi se sprečile digestivne nelagodnosti koje mogu pogoršati refluks

Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne da se kiselina ublaži, treba se konsultovati sa lekarom kako bi se ovaj problem pravilno lečio.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nnnnnn
18:06, 05. 09. 2024.
Odgovori

Provereno, bar kod mene. Rotkvice, stvarno pomazu, za ne poverovat.
Cim osetim kiselinu, pojedem jednu ili dve rotkvice, tog momenta
prestaje.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo