Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Da li ste znali da postoji A1 i A2 mleko? Jedno od njih može dovesti do iznenadne smrti deteta

Priredio/la: E-klinika
5:00 - 17. 09. 2020.

Ključna razlika u nastajanju dve vrste mleka dolazi od genotipa krave, budući da se u A1 i A2 tipu nalaze dve varijante proteina beta-kazeina

A2 mleko snižava rizik od ateroskleroze Foto: Shutterstock

Nekoliko godina unazad, stanovnici Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda, Holandije i još nekih zemalja mogu da biraju između dve vrste mleka – dosad zastupljenog A1 mleka i nove A2 formule. Ključna razlika u nastajanju te dve vrste dolazi od genotipa krave, budući da se u A1 i A2 tipu nalaze dve varijante proteina beta-kazeina. Ove varijante razvijaju se usled razlike u genima koji uslovljavaju proizvodnju proteina u mleku. Krave koje imaju oba A1 alela na istom paru hromozoma proizvodiće A1 mleko. One koje imaju oba A2 alela davaće A2 mleko, a one i sa jednim i sa drugim alelom proizvodiće mešavinu A1 i A2 mleka. Da li neka krava proizvodi A1 ili A2 mleko može da se utvrdi DNK analizom uzoraka dlake ili krvi.

Objašnjavajući razliku izmešu pomenutih vrsta, bitno je pomenuti da u mleku postoje dve vrste proteina – kazein i protein iz surutke. Protein surutke poznat je kao brzo probavljiv, a kazein se naziva i proteinom za sporo varenje. Oko 80 odsto mlečnih proteina čini kazein, dok protein surutke uglavnom sadrži proteine koji pomažu u poboljšanju našeg imuniteta (laktoglobulin, laktoalbumin i imunoglobulin). S druge strane, kazein ima različite srodne varijante, od kojih su A1 i A2 glavne. 

Nekoliko studija sugerisalo je da je A2 beta-kazein neuporedivo zdraviji od A1 beza-kazeina. Zašto?

A1 mleko povećava rizik od autizma

Neke teorije sugerišu da A1 beta-kazein može biti faktor rizika za dijabetes tip 1 i koronarne bolesti. Ova varijanta proteina takođe je povezana sa nelagodom u varenju nakon što popijemo mleko. Nakon varenja, A1 protein se pretvara u beta-kazomorfin-7 (BCM 7), za koji se veruje da je uzrok svih ovih štetnih efekata, uz stanovište po kome peptidi poput BCM-7 imaju ulogu u nastanku autizma i sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Međutim, kako navodi organizacija „Svetski dan mleka“, koju je pre 20 godina osnovala Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, dokazi koji ukazuju na negativne efekte proteina A1 su nedovoljni. Uprkos nedostatku pouzdanih naučnih dokaza, nekoliko mlečnih kompanija širom sveta počelo je da prodaje isključivo A2 mleko, tvrdeći da je bolje i da nema negativnih efekata.

A2 mleko snižava rizik od arteroskleroze

A2 mleko je, za razliku od A1 mleka, lako za varenje i nema nuspojava. Sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u čišćenju naslaga holesterola u krvnim sudovima, čime se smanjuje rizik od nastanka arteroskleroze. Takođe, u A2 mleku se nalaze cerebrozidi, za koje se zna da dodatno jačaju moždani rad. Metal stroncijum u mleku A2 pojačava imunitet i štiti telo od štetnog zračenja, a prema nekim teorijama, A2 protein u kravljem mleku ima antikancerogena svojstva. 

Pri tome, kinesko istraživanje otkrilo je da A2 mleko dovodi do značajno manjih probavnih nelagoda. Ipak, osobe koje ne podnose laktozu i dalje moraju da se uzdrže od upotrebe A2 mleka ili bilo kakvih mlečnih proizvoda. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend