Naslovna / Ishrana

Ishrana sa malo ugljenih hidrata može imati i neželjene efekte

Priredio/la: S.St.|19:00 - 29. 03. 2023.

Ako mislimo da će nam ishrana sa malo ugljenih hidrata pomoći da izgubimo težinu, onda treba da znamo kako ona zaista može uticati na naš organizam

ugljeni hidrati Ugljeni hidrati su važan skup hranljivih materija, ne potcenjujte ih Foto Shutterstock

Ishrana sa malo ugljenih hidrata može biti od pomoći, ali isključivanje svih ugljenih hidrata može imati negativne uticaje na naše zdravlje. Da bi naša tela nastavila da funkcionišu na najbolji mogući način, ključno je da budemo sigurni da i dalje unosimo adekvatnu ishranu. Stoga se savetuje da razgovaramo sa lekarom pre nego što započnemo bilo kakve drastične promene u ishrani, uključujući smanjenje unosa ugljenih hidrata.

Kada je reč o ugljenim hidratima, često čujemo negativne stvari o njima, na primer kako povećavaju glad, otežavaju gubitak težine i čine nas umornim. Ali nije sve tačno. Ugljeni hidrati služe kao glavni izvor energije našeg tela i pomažu u isporuci nekoliko vitamina i minerala. Ako i dalje izbegavate ugljene hidrate ili sledite dijetu sa malo ugljenih hidrata da biste izgubili težinu, mogli biste da doživite neke zdravstvene probleme na duži rok.

Hari Lakshmi, konsultant, dijetetičar i nutricionista u Motherhood Hospitals, Alwarpet, Chennai, objasnila je za HealthShots zašto su ugljeni hidrati neophodni za naše telo i šta se može dogoditi ako ih potpuno izbegavamo.

Zašto su nam potrebni ugljeni hidrati

Jedan od tri važna makronutrijenta koji su potrebni našem telu za pravilno funkcionisanje su ugljeni hidrati. Oni daju telu glukozu, koja se zatim pretvara u energiju za održavanje telesnih funkcija i fizičku aktivnost.

Ipak, mnogi režimi ishrane zagovaraju smanjenje ili čak potpuno izbegavanje ugljenih hidrata kako bi se smršalo ili poboljšalo zdravlje. Iako smanjenje unosa ugljenih hidrata može imati određene prednosti, stručnjak upozorava da potpuno izbegavanje ugljenih hidrata može biti štetno za naše telo.

Prema studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine, ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može imati brojne negativne uticaje, kao što je povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Takođe, ograničavanje ugljenih hidrata povezano je sa smanjenom dugovečnošću, ali ishrana bogata zdravim ugljenim hidratima, uključujući voće, povrće i mahunarke, dobra je za naše zdravlje.

Ishrana sa malo ugljenih hidrata i njeni neželjeni efekti

Lakshmi kaže da svaki nutrijent ima svoju odgovornost i stoga su svi važni. Kao i svi drugi hranljivi sastojci, nedostatak ugljenih hidrata u našoj ishrani može uticati na naše telo na sledeće načine:

Umor

Nedostatak energije je među najvažnijim posledicama izbacivanja ugljenih hidrata. Telu su potrebni ugljeni hidrati kao glavni izvor energije. U suprotnom, mora da pribegne drugim izvorima kao što su masti i proteini. Iako ovaj proces, poznat kao ketoza, može pomoći ljudima da izgube težinu, on takođe uzrokuje umor i pospanost. To može otežati koncentraciju i obavljanje svakodnevnih obaveza, kao što je vežbanje, što dodatno pogoršava nedostatak energije.

Povećana glad

Izbegavanje ugljenih hidrata takođe može dovesti do pojačanog osećaja gladi i žudnje za hranom. Ugljeni hidrati su neophodni za regulisanje nivoa šećera u krvi, a bez njih nivo šećera u krvi može pasti, izazivajući glad i želju za drugim izvorima glukoze, kao što je šećer. Ovo može dovesti do prejedanja i povećanja telesne težine, što može poništiti sve potencijalne prednosti dijete sa malo ugljenih hidrata.

Zatvor

Još jedan neželjeni efekat izbegavanja ugljenih hidrata je zatvor. Ugljeni hidrati obezbeđuju vlakna koja pomažu u regulisanju varenja i održavanju nesmetanog kretanja. Bez dovoljno vlakana, može doći do zatvor, nadimanja i drugih problema sa varenjem.

Moždana magla

Ako ne jedemo dovoljno ugljenih hidrata, mozak neće dobiti potrebnu količinu glukoze za održavanje raspoloženja i mentalnog zdravlja. Zbog toga možemo doživeti promene raspoloženja, probleme sa spavanjem i osećaj umora dok se naše telo bori da održi normalan nivo šećera u krvi.

Nedostatak hranljivih materija u ishrani

Izbegavanje ugljenih hidrata može dovesti do nedostataka hranljivih materija. Ugljeni hidrati se nalaze u mnogim namirnicama koje sadrže i druge esencijalne hranljive materije, kao što su vitamini i minerali. Kada izbegavamo ovu hranu, možda nećemo dobiti ove hranljive materije, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Razlika između zdravih i nezdravih ugljenih hidrata

Problem sa ugljenim hidratima je dvojak: prvo, koju vrstu ugljenih hidrata treba da jedemo, i drugo, koja nam količina treba svaki dan. Takođe, treba da nam bude jasno da je dijeta sa malo ugljenih hidrata nezdrava, a samim tim i konzumiranje previše ugljenih hidrata.

Pre nego što uključite ugljene hidrate u svoju ishranu, treba da znate da postoje dve vrste ugljenih hidrata: prosti i složeni. Prosti ugljeni hidrati su šećer, dok su složeni ugljeni hidrati skrob i vlakna. Dakle, kristalno je jasno da su nam u redovnoj ishrani potrebni složeni ugljeni hidrati, a ne prosti ugljeni hidrati koji mogu dovesti do problema kao što je debljanje.

Da bismo zadovoljili svoje dnevne potrebe za zdravim ugljenim hidratima, treba da jedemo pasulj, sveže ili sezonsko voće, bobičasto voće, jogurt, semenke, bademe i kinou.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo