Naslovna / Ishrana

Koje namirnice mogu pomoći u borbi protiv raka

Priredio/la: S.St.|11:00 - 31. 03. 2023.

Nijedna hrana ne može da spreči rak, ali prava kombinacija namirnica može da nam pomogne i da ima značajan uticaj na celokupno zdravlje organizma

namirnice, kurkuma Laboratorijske studije pokazuju da začin kurkuma može potisnuti transformaciju, proliferaciju i invaziju kancerogenih ćelija za širok spektar karcinoma Foto Shutterstock

Namirnice koje konzumiramo i način na koji ih kombinujemo od velikog su značaja za naše zdravlje. Obrok treba da ima ravnotežu i da se sastoji od najmanje dve trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina. 

Raznobojne namirnice u borbi protiv raka

Voće i povrće bogato je hranljivim materijama koje se bore protiv raka i što je više boja, više hranljivih materija sadrže. Ove namirnice mogu da pomognu u smanjenju rizika i na drugi način, kada nam pomažu da postignemo i održimo zdravu telesnu težinu. Višak kilograma povećava rizik od višestrukih karcinoma, uključujući rak debelog creva, jednjaka i bubrega. Jedite raznovrsno povrće, posebno tamnozeleno, crveno i narandžasto povrće.

Doručak pun folata

Prirodni folat važan je vitamin B koji može pomoći u zaštiti od raka debelog creva, rektuma i dojke. Ima ga u izobilju u našem doručku. Žitarice i proizvodi od celog zrna koji su gotovo nezaobilazni za doručak dobri su izvori folata. Isto važi i za sok od pomorandže, dinje i jagode.

Drugi dobri izvori folata su špargle i jaja. Takođe ga možemo pronaći u pasulju, semenkama suncokreta i lisnatom zelenom povrću (spanać, rimska salata). Najbolji način za unos folata nije pilula, već konzumiranje dovoljno voća, povrća i obogaćenih proizvoda od žitarica. Trudnice ili žene koje bi mogle da zatrudne treba da uzimaju suplement da bi obezbedile dovoljno folne kiseline kako bi sprečile određene urođene mane.

Delikatesi su namirnice koje treba da zaobiđete

Povremeni hamburger ili hot dog neće vam škoditi. Ali manje prerađenog mesa kao što su mortadela, šunka i viršle pomoći će nam da smanjimo rizik od raka debelog creva i želuca. Takođe, konzumiranje mesa koje je konzervirano dimljenjem ili sa solju povećava izloženost hemikalijama koje potencijalno mogu izazvati rak.

Paradajz za borbu protiv raka

Nije jasno da li je u pitanju likopen – pigment koji paradajzu daje crvenu boju – ili nešto drugo. Ali neke studije povezuju konzumiranje paradajza sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta raka, uključujući rak prostate. U studijama se takođe navodi da prerađeni proizvodi od paradajza kao što su sok, sos ili pasta povećavaju potencijal u borbi protiv raka.

Čaj i njegov potencijal protiv raka

Iako su dokazi još uvek nedosledni, čaj, posebno zeleni čaj, može biti snažan borac protiv raka, tvrde neki naučnici. U laboratorijskim studijama, zeleni čaj je usporio ili sprečio razvoj raka u ćelijama debelog creva, jetre, dojke i prostate. Takođe je imao sličan efekat na plućno tkivo i kožu. I u nekim dugoročnijim studijama, čaj je bio povezan sa manjim rizikom od raka bešike, želuca i pankreasa. Ali potrebno je više istraživanja na ljudima pre nego što čaj bude mogao da se preporuči kao borac protiv raka.

Grožđe i rak

Grožđe i sok od grožđa, posebno crno i crveno grožđe, sadrže resveratrol. Resveratrol ima jaka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. U laboratorijskim studijama, sprečio je vrstu oštećenja koja mogu izazvati proces raka u ćelijama. Nema dovoljno dokaza da se kaže da jedenje grožđa ili pijenje soka od grožđa ili vina (ili uzimanje suplemenata) može sprečiti ili lečiti rak.

Ograničite alkohol i smanjite rizik od raka

Rak usta, grla, larinksa, jednjaka, jetre i dojke svi su povezani sa konzumiranjem alkohola. Alkohol takođe može povećati rizik od raka debelog creva i rektuma. Američko udruženje za borbu protiv raka preporučuje da se ne pije alkohol, ili da oni koji to čine ograniče unos alkohola na najviše dva pića dnevno (muškarci) i jedno piće dnevno (žene). Žene sa većim rizikom od raka dojke trebalo bi da se posavetuju sa lekarom o tome koja je količina alkohola (ukoliko ga konzumiraju) bezbedna na osnovu njihovih ličnih faktora rizika.

Voda i druge tečnosti pružaju zaštitu

Voda ne samo da gasi žeđ, već nas možda može zaštititi od raka mokraćne bešike. Manja je opasnost od koncentracije potencijalnih uzročnika raka u bešici koje razblažuje voda. Takođe, unošenje više tečnosti uzrokuje češće mokrenje. To skraćuje vreme tokom koga ti agensi ostaju u kontaktu sa sluzokožom bešike.

Moćni pasulj

Pasulj je toliko dobar za nas da nije iznenađenje da može pomoći i u borbi protiv raka. Ova namirnica sadrži nekoliko moćnih fitohemikalija koje mogu zaštititi ćelije tela od oštećenja koja mogu dovesti do raka. U laboratoriji su ove supstance usporile rast tumora i sprečile tumore da oslobađaju supstance koje oštećuju obližnje ćelije.

Namirnice iz porodice kupusa protiv raka

Povrće krstaša uključuje brokoli, karfiol, kupus, prokelj, kineski kupus i kelj. Ovi članovi porodice kupusa odlični su kada se proprže uz mešanje, a mogu da budu i vrlo ukusna salata. Ali što je najvažnije, komponente u ovom povrću mogu da pomognu organizmu da se odbrani od raka debelog creva, dojke, pluća i grlića materice. Laboratorijsko istraživanje je obećavalo, ali studije na ljudima su imale različite rezultate.

Tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće, kao što su smeđa gorušica (indijanska slačica), zelena salata, kelj, cikorija, spanać i blitva, ima obilje vlakana, folata i karotenoida. Ovi hranljivi sastojci mogu pomoći u zaštiti od raka usta, larinksa, pankreasa, pluća, kože i želuca.

Egzotični začin pruža zaštitu

Kurkumin je glavni sastojak indijskog začina kurkume i potencijalni borac protiv raka. Laboratorijske studije pokazuju da može potisnuti transformaciju, proliferaciju i invaziju kancerogenih ćelija za širok spektar karcinoma. Istraživanja na ljudima su u toku.

Namirnice i načini na koji ih kuvamo veoma su važni

Način na koji spremamo meso može da utiče na to koliki rizik od raka predstavlja. Prženje, pečenje na roštilju i pečenje mesa na veoma visokim temperaturama uzrokuje stvaranje hemikalija koje mogu povećati rizik od raka. Čini se da druge metode kuvanja, poput dinstanja, pirjanjenje ili kuvanje na pari, proizvode manje ovih hemikalija. A kada dinstate meso, ne zaboravite da dodate dosta zdravog povrća.

Bobičasto voće spada u namirnice koje mogu da se bore protiv raka

Jagode i maline imaju fitohemikalije zvane elaginska kiselina. Ovaj moćni antioksidans može da se bori protiv raka na nekoliko načina odjednom, uključujući deaktiviranje određenih supstanci koje izazivaju rak i usporavanje rasta ćelija raka. Ipak, još uvek nema dovoljno dokaza da može da se bori protiv raka kod ljudi.

Moćni antioksidansi u borovnicama mogu da imaju veliki značaj u pružanju podrške našem zdravlju, počevši od raka. Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv raka tako što oslobađaju telo slobodnih radikala pre nego što oni nanesu štetu ćelijama. Ali, potrebno je više istraživanja. Dodajte ovsenim pahuljicama, žitaricama, jogurtu, pa čak i salati borovnice da biste povećali unos ovih zdravih bobica.

Izbegavajte šećer

Šećer ne može direktno izazvati rak. Ali može zameniti onu drugu hranu bogatu hranljivim materijama koja pomaže u zaštiti od raka. I, pored toga, povećava broj kalorija, što doprinosi prekomernoj težini i gojaznosti. Prekomerna težina takođe predstavlja rizik od raka. Voće nudi slatku alternativu u paketu bogatom vitaminima.

Ne oslanjajte se na suplemente

Vitamini mogu pomoći u zaštiti od raka. Ali kada ih dobijamo prirodno iz hrane. I Američko društvo za borbu protiv raka i Američki institut za istraživanje raka naglašavaju da je unošenje hranljivih materija za borbu protiv raka iz hrane, kao što su orašasti plodovi, voće i zeleno lisnato povrće, znatno bolje od dodavanja iz suplemenata. Ono što je najbolje jeste da se zdravo hranimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragan
10:48, 13. 05. 2023.
Odgovori

Niste imenovali nijedan suplement („zvanični naziv“ – po zakonu) koji uništava ćelije raka. Ja ću pomenuti Sigma Vital.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo