Naslovna / Ishrana

Koje voće najviše prija jetri i čuva je zdravom, po preporuci specijalista

Priredio/la: I. V. |11:00 - 25. 04. 2023.

Prilikom rangiranja važnosti  različitih faktora za zdravlje drugog po veličini organa specijalisti za jetru, njih 97 odsto, ishranu je ocenilo kao najvažniju

voće Kada je u pitanju zdravlje jetre, dobra ishrana je od vitalnog značaja Foto: Shutterstock

Neko voće je zdravije za našu jetru od drugog, više joj prija i održava je zdravom, što je važno s obzirom na to da je jetra drugi po veličini telesni organ. Kako bi jetra bila zdrava stručnjaci preporučuju da se jede voće koje ima specifične koristi za dobru funkciju ovog organa i koje je svima dostupno.

Dobra ishrana je od vitalnog značaja

Kada je u pitanju zdravlje jetre, dobra ishrana je od vitalnog značaja. Prilikom rangiranja važnosti  različitih faktora za zdravlje ovog organa specijalisti za jetru, njih 97 odsto, ishranu je ocenilo kao najvažniju. Bez obzira na značajan napredak savremene medicine, kako naglašavaju, ne postoje potpuno efikasni lekovi koji stimulišu funkciju jetre, nude potpunu zaštitu organa ili koji podstiču  regeneraciju ćelija jetre.

Normalna funkcija jetre može da bude poremećena prekomernom akumulacijom masti u ovom  ključnom organu. Iako je određena količina masti važna za funkcionisanje zdrave jetre, problem počinje kada se previše nakupi i počinje da izaziva ozbiljna oštećenja jetre. Ako se ne kontroliše, može na kraju da dovede do otkazivanja jetre ili razvoja raka jetre. Dok je masna jetra uglavnom uzrokovana obilnom konzumacijom alkohola i klasifikovana je kao bolest masne jetre izazvana alkoholom, sve veći broj ljudi sada ima dijagnozu bezalkoholne bolesti masne jetre, koja je uzrokovana brojnim faktorima – od dijabetesa, gojaznosti i nezdravog načina života.

Voće koje može da preokrene bolest jetre

Ako jetra zbog mnogo masti ne funkcioniše efikasno, čovek se oseća letargično, umorno, oseća povremeno bol u gornjem desnom delu stomaka. Međutim, u mnogim slučajevima moguće je preokrenuti bolest masne jetre uz zdravu ishranu koja podrazumeva konzumiranje dosta voća, povrća i vlakana. Od voća koje bi svakodnevno trebalo da jedemo zarad zdravlja jetre, specijalisti izdvajaju:

Jabuke

Jabuke poboljšavaju zdravlje jetre jer sadrže vlakna i mogu da pomognu u detoksikaciji jetre. Neophodno je da se osoba, kojoj je dijagnostifikovana masna jetra, pridržava zdravih navika u ishrani i izbegava začinjenu, masnu, prerađenu i konzerviranu hranu. Jabuke su bogate pektinom, supstancom koja se vezuje za teške metale u telu, posebno u debelom crevu, što je velika pomoć prilikom njihovog izlučivanja. Uklanjanje teških metala iz tela smanjuje stres na jetru i dosta smanjuje potrebu za detoksikacijom.

Brusnice i borovnice

Dokazano je da voće, koje ima visok sadržaj antioksidanata, pomaže zdravlju jetre. Studija je  otkrila da vrste antioksidanata u bobicama usporavaju razvoj lezija, fibroze i razvoj ožiljnog tkiva u jetri. Brusnice i borovnice (čak i njihovi ekstrakti ili sokovi) mogu da pomognu u održavanju zdrave jetre, a efekat je vidljiv već posle 3 do 4 nedelje. Pored toga, borovnice mogu da pomognu  u povećanju odgovora imunih ćelija.

Divlje borovnice, na primer, imaju najveću koncentraciju antocijanina – prirodnog pigmenta, koji bobicama daje tu lepu plavu nijansu. Dokazi pokazuju da antocijanini mogu da se suprotstave oksidativnom stresu, koji može da se javi u jetri i smanji upalu jetre. Antocijanini se nalaze u koricama crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitaricama. Istraživanja pokazuju da je njihov sadržaj proporcionalan intenzitetu boje. Dakle, borovnice, kupine, maline, brusnice, ribizle i jagode su dobri izvori antioksidansa, a što je boja bogatija, ima ih više.

Grožđe

Grožđe sadrži vitamin C, mangan i bogato je antioksidansima. Studija istraživača sa University of Michigan pokazala je da je tromesečna ishrana obogaćena grožđem značajno smanjila inflamatorne markere u jetri pacova koji su bili podložni gojaznosti. Osim toga, konzumiranje grožđa smanjilo je masnoću jetre, bubrega i abdomena i povećalo znake antioksidativne odbrane, uglavnom u jetri i bubrezima.

Grejpfrut

Grejpfrut je bogat vitaminom C i podstiče detoksikaciju jetre, a takođe je niskokaloričan i sadrži malo ugljenih hidrata. Kada se jede pre obroka, grejpfrut može da ograniči apetit, odnosno da spreči prejedanje. Grejpfrut je bogat rastvorljivim vlaknima, koja snižavaju šećer u krvi i podstiču redovno pražnjenje creva. Studija objavljena u European Journal of Nutrition pokazuje da naringenin ekstrahovan iz grejpfruta može da aktivira hemikalije odgovorne za razgradnju masne kiseline što je dobra prevencija bolesti masne jetre.

Banane

Banane su dobar rezervoar vitamina B6, C i A, a takođe su bogate otpornim skrobom, koji je dobar za zdravlje jetre. Ukoliko se koristi lek za snižavanje nivoa holesterola u krvi zajedno sa dodatkom vitamina E, vitamin C prisutan u bananama, ta kombinacija može da pomogne u lečenju masne jetre.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo