Naslovna / Ishrana

Najgora i najbolja hrana za jetru

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 15. 09. 2022.

Neke namirnice koje svakodnevno jedemo potencijalno su opasne za jetru, a one od kojih bi imali mnogo zdravstvenih koristi –  retko konzumiramo

Jetra namirnice Jetra „voli“ kafu ali ne voli šećer, pa treba biti oprezan u kombinovanju i količinama Foto: Shutterstock

Najbolja hrana za jetru, odnosno izbor namirnica koji pomaže da ostane zdravija i bolje obavlja funkciju, važan je segment i ishrane i brige o zdravlju. Funkcija jetre je višestruka –  reguliše  metabolizam, razgrađuje masnoće i pretvara vrednosti unesenih namirnica u energiju, a važna je i za detoksikaciju organizma.

Funkcija organa zavisi od toga šta je najbolja hrana za jetru

Zanimljivo je i važno znati kako ishrana utiče na našu jetru, prvenstveno zbog toga što je uvreženo mišljenje da je prvi organ koji na hranu „reaguje“ želudac. To je tačno, ali je zadatak jetre veoma kompleksan, a postoje stvari koje mogu da ga ometu.

Jedna od njih je i neadekvatna ishrana. Na efikasnu obradu informacija o nutritivnoj vrednosti, odvajanje masnoća i toksičnih sastojaka koje treba eliminisati, mogu pozitivno, ali i negativno da utiču neke namirnice.

Ovsena kaša je izvor vlakana koja su jetri i organizmu potrebna

Najbolja hrana za jetru je ona koja sadrži dosta vlakana. To je jedna od prvih stvari koja jetri pomaže u dobrom obavljanju funkcije. Ovsena kaša i ovsene pahuljice su dobar predlog za zdrav doručak. Istraživanja pokazuju da ovsena povoljno kaša utiče na smanjenje viška kilograma i masnih naslaga na stomaku. To je i dobar način da se spreče bolesti jetre.

Jetra je organ koji masna i brza hrana najviše opterećuje

Pomfrit, hamburgeri, čips, pržene i pohovane namirnice su loš izbor za zdraviju jetru. Visoka količina masnoća vremenom može da dovede do upale, što kao posledicu ima ožiljke na jetri, poznate kao ciroza. Ciroza jetre, naime, nije samo posledica konzumiranja alkohola već.

Brokoli je jedan od šampiona čuvanja jetre

Povrće bi trebalo da bude osnova zdrave ishrane, uz ravnomernu zastupljenost drugih namirnica. Studije su pokazale da brokoli može da pomogne u zaštiti od nealkoholne masne bolesti jetre. Iako ukus brokolija za mnoge nije primamljiv, može se pripremiti na zdrav način, a da bude ukusniji. Kada ga skuvate na pari, iseckajte i pomešajte sa bademima, suvim brusnicama ili orasima. Najbolji način da začinite brokoli je maslinovo ulje, beli luk i balzamiko sirće. I drugo zeleno lisnato povrće (kelj, zelena salata) spada u kategoriju „najbolja hrana za jetru“.

Kafa je, možda iznenađujuće, pogodna za zdravlje jetre

Mnogi ljudi bez kafe ne mogu, pa u tome i preteruju. Međutim, ako kafu konzumiramo u razumnim količinama, to može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja koja izaziva alkohol ili nezdrava hrana. Dve do tri šoljice dnevno su preporučena doza, u odnosu na to kako vaš želudac na nju reaguje. Takođe, istraživanja kažu da kafa može bude korisna u smanjenju rizika od raka jetre.

Smanjite unos šećera

Previše slatkiša ali samog šećera loše utiče na jetru. Zadatak jetre je i da šećer pretvara u masnoće. Ako u unosu šećera preterujemo, jetra će proizvoditi previše masnoća, što uz ostalu masniju hranu može da bude ozbiljan udar na jetru. Ovo je i jedan od najčešćih razloga za bolest masne jetre. Šećer je našem organizmu potreban, ali u umerenim, odnosno ograničenim količinama.

Šaka badema za zdraviju jetru, ali i srce

Orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E, hranljive materije za koju istraživanja pokazuju da može biti od pomoći u zaštiti od bolesti masne jetre. Bademi su dobri i za srce. Umesto nezdravih grickalica, dnevno pojedite šaku badema – tako imate i ukusnu, a i zdravu grickalicu. Takođe, možete ih dodati u salate.

Spanać sadrži supstancu koja direktno utiče na rad jetre

Lisnato povrće u sebi ima snažan antioksidans koji se zove glutation. Za njega je dokazano da je od koristi u poboljšanju funkcije jetre. Spanać, posebno onaj po receptu naših baka, svi vole. Kao salata je još zdraviji, a to posebno važi za bebi spanać. Začinite ga belim lukom i maslinovim uljem.

Borovnice i druge bobice protiv bolesti masne jetre

Bobičasto voće sadrži hranljive materije koje se zovu polifenoli i štite jetru od nealkoholne bolesti masne jetre. Ova bolest je čest pratilac gojaznosti i visokog holesterola. Ako ne volite borovnice, polifenola ima u crnoj čokoladi, maslinama i šljivama.

Neki začini mogu da smanje unos soli

Ako želite da istovremeno zaštitite jetru i srce, dodajte u ishranu origano, žalfiju ili ruzmarin. Oni su dobar izvor zdravih polifenola. Još jedna njihova prednost je u tome što će pomoći da se smanji količina soli u brojnim receptima. Cimet, kari i kumin su takođe dobri za ovu namenu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gaby
9:57, 16. 09. 2022.
Odgovori

Odličan tekst, koji ne reklamira nikakav proizvod, već dovoljno stručno govori kako sačuvati zdravlje jetre.

Milka
21:44, 16. 09. 2022.
Odgovori

Kozija surutka .
Mnogi tvrde ,da je jako lekovita za jetru .

Vlada
23:05, 16. 09. 2022.
Odgovori

Super clanak,znaci puno.
Hvala

Dejan
13:42, 17. 09. 2022.
Odgovori

Bilo koja surutka i mladi sir

Milena
17:41, 17. 09. 2022.
Odgovori

Hvala na ovako doro clanku…. 👍🌹

Misa
20:33, 17. 09. 2022.
Odgovori

Najbolja namirnica za jetru je cvekla

Nex
22:03, 17. 09. 2022.
Odgovori

Bravo ovaj članak je vrh ko želi zdravu jetricu

Marko
11:20, 18. 09. 2022.
Odgovori

Dali je istina da badem i orasi i lešnik spadaju masnu ishranu

Todor
9:57, 19. 09. 2022.
Odgovori

Nisam ljubitelj masne hrane, dali je pametno za dorucak parce suhe slanine?

Marija
14:24, 22. 09. 2022.
Odgovori

Odlican, poucan tekst.

Lajos
11:21, 07. 01. 2024.
Odgovori

Odlican tekst,kratko i jasno objasnjeno

Marija
9:34, 25. 01. 2024.
Odgovori

Sazet , odlican, poučan tekst

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo