Kako da spremite karfiol a da u njemu ostanu svi vitamini
Evo zbog čega karfiol treba da bude deo vaše ishrane
Jedna šolja karfiola ima svega 25 kalorija i 5g ugljenih hidrata. Bogat je vitaminom C, vitaminima B grupe, K vitaminom, folatima i kalijumom.
Jedna studija koja je rađena 2013. godine dokazala je da se nutritivna vrednost najbolje zadržava kuvanjem karfiola na pari i kratkom termičkom obradom u voku u odnosu na kuvanje u vreloj vodi.
Ovo povrće je bogato supstancama koji se nazivaju glukozinolati koji su dobri u prevenciji karcinoma. Oni sprečavaju da dođe do oštećenja ćelije, ali imaju i antiinflamatorni, antivirusni i antibakterijski efekat.
Neke studije su dokazale da sulforafon koji ulazi u sastav karfiola može da utiče na gene na taj način sto se usporava biohemijski proces starenja.
Kome se ne preporučuje karfiol?
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.