Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Hrono dijeta: Da li je moguće brzo smršati

Piše: Dr Iva Pavlović
5:00 - 17. 09. 2020.

Primer idealnog hrono menija podrazumevao bi jaja i slaninu za doručak, grilovanu ćuretinu uz svežu salatu za ručak i neki lakši protein poput pečene ribe i kupusa za večeru

devojka u prevelikim farmerkama Skidanje kilograma nije lako, ali ima mnogo prednosti po zdravlje Foto: Shutterstock

Sigurno ste do sada čuli za dr Anu Gifing, vlasnicu Hrono centara širom sveta, nazvanih tako po jedinstvenom konceptu hrono dijete čiji je ona idejni pokretač. Hrono dijeta osmišljena je kao vid dijetalne ishrane za gurmane i u potpunosti je prilagođena onima koji vole hranu ali žele da smršaju – uz minimalna odricanja i par jednostavnih pravila. Pa, o čemu se tu zapravo radi?

Hrono kao način života

Suština hrono dijete, po kojoj se razlikuje od svih ostalih restriktivnih načina ishrane je upravo –  minimalno odricanje. Pacijentima je dozvoljeno da, osim šećera, mlečnih proizvoda i namirnica sa visokim glikemijskim indeksom, kombinuju skoro sve nutrijente osim onih za koje se na testu intolerancije pokaže da im ne prijaju. Ključ je u tome da se odobrene namirnice jedu po tačno utvrđenom rasporedu, raspoređene u tri obroka između kojih mora proći pet sati kako bi se nivo šećera u krvi i insulina držao u normali. Ono po čemu je hrono ishrana jedinstvena je ideja da se svakom pojedincu prilazi kao individui, sa posebno prilagođenim planom ishrane koji uzima u obzir i želje pacijenta i njegovo zdravstveno stanje. Šta to zapravo znači?

Ukoliko je višak kilograma razlog za započinjanje hrono ishrane, onda ovaj period delimo u dve faze od koje prvu nazivamo Restriktivni period a drugu Hrono dijeta. U prvoj fazi, pacijent gubi najviše kilograma prateći individualno napravljenu šemu dnevnih obroka i pridržavajući se pravila o kombinovanju namirnica. U drugoj fazi pak, proces mršavljenja teče sporije, ali se uz poštovanje pravila hrono dijete, jednom skinuti kilogrami više ne vraćaju.

Mala pravila za velike rezultate

Oim verovatno najpoznatijeg pravila hrono dijete o razmaku od pet sati između obroka, najvažnije što bismo trebali da znamo je da se obroci ne smeju preskakati. Na taj način, štitimo sebe od klopki gladi zbog kojih bismo mogli da posegnemo za porcijom šećera i tako se spotaknemo o večitu zamku novajlija u svetu dijeta. Međutim, ono što hrono način ishrane izdvaja u ovom smislu svakako je to što pametno kombinovanje namirnica i njihov nesmetan unos, onemogućava situaciju kada bi naš organizam imao fizičke znake neuhranjenosti, gladi i želje za hranom. Mentalna komponenta želje svakako je prisutna, ali je unosom hrane koja je dobra za nas, možemo kontrolisati i pobediti.

Šta se sme a šta se ne sme?

Večiti ljubitelji kafe mogu da odahnu – konzumacija ovog pića dozvoljena je u hrono ishrani, ali u ograničenoj količini od dve šoljice dnevno, isključivo na pun stomak nakon doručka i nakon ručka. S obzirom da je mleko zabranjena namirnica u ovom načinu ishrane, moraćemo da zaboravimo na sve ukusne varijante modernih napitaka od kafe i prigrlimo običnu, tradicionalnu, tursku kafu. Još jedna od zabrana koja bi mogla mnogo više da potrese sve sladokusce jeste – ukidanje šećera, kako industrijskog u različitim poslasticama tako i onog prirodnog, od fruktoze iz voća. Ovo ne bi trebalo da vas plaši ukoliko ste odlučili da započnete proces promene svoje ishrane jer nakon završetka Restriktivnog perioda, vaš nutricionista može uvesti neku od namirnica sa niskim nivoom šećera poput limuna ili jabuke.

Namirnice na crvenoj, narandžastoj i zelenoj listi

Ukoliko ste bili u prilici da porazgovarate sa nekim ko je trenutno u procesu mršavljenja uz pomoć hrono dijete, sigurno ste čuli za tzv.namirnice sa crvene liste, zabranjene nutrijente koje ne smete konzum

irati tokom ovog procesa. U te namirnice spadaju mleko i jogurt, jer sadrže mlečni šećer laktozu, zatim povrće bogato skrobom poput pasulja, graška, cvekle, krompira, šargarepe i pirinča kao i voće sa visokim glikemijskim indeksom – breskve, grožđe, dinja, lubenica.

Na narandžastoj listi povremeno dozvoljenih namirnica nalaze se mlečni proizvodi poput pavlake, kiselog mleka, kajmaka i mladih sireva, koje je dozvoljeno jesti isključivo za doručak i to najviše tri puta nedeljno. Jako je bitno naglasiti da se treba odlučiti samo za jedan od ovih mlečnih produkata u toku obroka. Od ostalih proizvoda sa ove liste, svojom neobičnošću izdvaja se gazirana kisela voda, kao još jedna od stavki na ovoj listi hrono ishrane čija konzumacija je dozvoljena u količini od dve čaše dnevno. Alkohol je skoro potpuno zabranjen uz izuzetak od jedne čaše crvenog vina koja se može povremeno popiti uz večeru.

Na zelenoj listi namirnica koje svakodnevno možemo konzumirati, upisano je svinjsko meso, riba, avokado, sve vrste integralnog brašna, ćuretina, pečurke, tunjevina, kupus… Ono što je važno da znamo jeste da svo meso možemo pripremati na svinjskoj masti ili maslinovom ulju, uz izbegavanje putera kao visokokalorične namirnice. Meso možemo dinstati, kuvati ili grilovati dok je pohovanje ili prženje u fritezi zabranjeno.

Prijatno!

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor