Naslovna / Lepota

Kako da za sebe izaberete idealne filere

Priredio/la: M. R. |17:00 - 12. 03. 2021.

Ubrizgavanje filera je jednostavno, brzo i lako ali ipod uslovom da ga obavlja stručno lice

Tretman ubrizgavanja filera treba da radi samo stručno lice Foto: Shutterstock

Za razliku od injekcija botoksa, koje opuštaju mišiće ispod bora, injekcije filera popunjavaju kritična područja sa izuzetno dobrim rezultatima. Fileri za popunjavanje bora mogu da se koriste i za popunjavanje i podizanje obraza, brade, linije vilice ili oko slepoočnica, za povećanje tankih usana i zatezanje opuštene kože na rukama i delovima oko njih (pazuh, mišice).

Jednostavna procedura, ali u rukama stručnjaka

Ubrizgavanje filera je jednostavno, brzo i lako, pod uslovom da ga obavlja stručno lice i ovo je posebno važno naglasiti (dermatolog ili plastični hirurg sa posebnim sertifikatom).

U tom slučaju, minimalan je i rizik od mogućih retkih nus pojava koje su zabeležene – alergijske reakcije ili stvaranje sitnih kvržica ispod kože. Moguća je i pojava plavičastih promena na koži poznatih kao tzv.Tindallov efekat. Promena boje može trajati nekoliko meseci, ali i za to postoje adekvatni tretmani. U vrlo retkim slučajevima ćelije kože mogu i da odumru, ali samo ako procedura nije sprovedena po protokolu. Takođe je zabeleženo nekoliko slučajeva slepila, ožiljaka od gubitka kože i paralize nerava. Izbor filera čiji efekat traje duže, po rečima kozmetologa, nosi i veće rizike za neželjene efekte.

Fileri sa hijaluronom

Najpopularnija kategorija filera su svakako oni sa hijaluronskom kiselinom a podsećamo da svaka vrsta deluje drugačije i sa različitim rezultatima. Zato je važno da u dogovoru sa stručnim licem za sebe i svoju kožu odaberete idealne filere. Hijaluron je prirodna supstanca u našem telu sa ulogom i svrhom da vezuje dovoljne količine vode. Ovi fileri treba da nadoknade izgubljenu svežinu i elastičnost kože usled starenja, kao i da podstaknu njenu regeneraciju. Neka istraživanja pokazuju da ponovljeni tretmani mogu pomoći u stimulisanju sopstvene prirodne proizvodnje i hijalurona i kolagena u telu. Ima indicija i da se vremenom smanjuju potrebne količine za dodatno ubrizgavanje.

Neželjeni efekti su retki, ali može da dođe do crvenila, otoka, modrica na mestu uboda ili sitnih kvržica. Ovi problemi vremenom nestaju.

Fileri sa kolagenom

Ovi fileri imaju ulogu da nadoknade smanjeni volumen kože, ublaže bore i opuštenost kože. Najviše se koriste za regiju usana, lica ali i zatezanje kože vrata, dekoltea, ruku, kao i za poboljšanje stanja podočnjaka. Fileri se nakon dezinfekcije kože i anestezije ubrizgavaju tankom iglom u regije označene za tretman i postupak je u potpunosti bezbolan.

Zanimlivo je da su prvi fileri sa kolagenom koji su upotrebljavani u istraživanjima bili na bazi pročišćenog oblika kolagena ekstrahovanog uglavnom od krava. Međutim, bili su kratkotrajni i sa visokim rizikom od alergija a vremenom su dalje usavršavani. Novi načini obrade kolagena kao i upotreba novih oblika sintetičkih kolagena, učinili su ove injekcije sigurnijim za širi krug korisnika. Iako njihovi rezultati ne traju toliko dugo kao što je efekat nekih drugih filera za popunjavanje bora, korisnici su mišljenja da daju rezultate prirodnijeg izgleda.

Neželjeni efekti i dalje uključuju određene rizike od alergijskih reakcija (uglavnom za one koji još uvek koriste kravlje izvore), kao i modrice i crvenilo na mestu uboda.

Dermalni fileri

Jedan od izbora mogu da budu i dermalni fileri. Oni se još nazivaju i „liquid facelift“ tj. tečni fejslift, jer nude mnoge benefite hirurškog fejslifta i to bez oporavka. Kozmetolozi ovu metodu opisuju kao kombinaciju botoksa, hijaluronskih filera i hemijskih pilinga. Oni ne mogu da pomognu kod izraženo „viseće“ kože, ali mogu da joj dodaju više volumena i brzo vidljive rezultate po nižoj ceni od estetske hirurgije. Ovi efekti nisu trajni i zahtevaju ponavljanje tretmana. Koriste se u kombinaciji sa drugim tretmanima revitalizacije kože, kao što su, na primer, injekcije botulinum toksina.

Podmlađivanje lica sopstvenom krvnom plazmom

Postupak ubrizgavanja injekcija krvne plazme bogate trombocitima (tzv.„vampir lift“) je vrsta popunjavanja bora sopstvenim resursima iz tela. Krv se vadi iz ruke, proverava i prečišćava, a zatim ubrizgava u lice. Efekti mogu da traju od 12 do 18 meseci. Rizici su slični kao i kod svih drugih filera, uključujući modrice, crvenilo i otok na mestu injekcije.

Fileri od sopstvenih masti

Suvišna masnoća iz tela je najčešće korišćena supstanca u ovoj kategoriji filera. Sopstvena mast se hirurški uklanja sa butina, zadnjice ili stomaka, prečisti, a zatim injektira nazad, u telo, u obliku filera. Rade se, dakle, dva postupka, (jedan za uklanjanje masti i drugi za ubrizgavanje), a oba se mogu obaviti u jednoj poseti. Postoji i opcija dodatnog prečišćavanja masti u laboratoriji ali ovaj proces značajno poskupljuje i produžava tretman. Rezultati su relativno trajni, a ova metoda i njena uspešnost su još uvek predmet istraživanja i želje za poboljšanjem efekata.

Kako da svedete rizike na minimum

Fileri spadaju u najsigurnije kozmetičke metode danas a evo kako da moguće rizike još minimizirate:

– neka vam niska cena ne bude prioritet u izboru onoga kome poveravate svoje lice i telo, moguće da je takva cena proizvod kompromisa u veštini, kvalitetu proizvoda ili instrumenata

– sve procedure treba raditi u medicinskim uslovima i sa sterilnim instrumentima

– informišite se od stručnjaka o dobavljačima, proizvođačkim deklaracijama i istraživanjima, imate pravo na te informacije

– redovno koristite kreme za sunčanje kako biste filere duže sačuvali, ali i sprečili pigmentne promene na mestima uboda

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo