Naslovna / Moja priča

Borba protiv raka dojke: Iskustvo žene koja je pobedila strah i preduzela akciju

Vesna Stanimirović|11:30 - 12. 05. 2024.

U modernoj medicini, preventivni pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, a jedna hrabra žena je podelila svoje iskustvo koje bi moglo da bude inspiracija mnogim ženama

rak dojke Mamografija je zlatni standard kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke Foto: Shutterstock

Iako je rak dojke teško oboljenje, može se prevenirati. Zato je od posebnog značaja otkriti bolest u što ranijoj fazi. Preventivni pregledi pored samopregleda dojki, podrazumevaju i ultrazvučni i mamografski pregled, u zavisnosti od godina života žene.

Dobra odluka nam može sačuvati život

Kada je Katarina zakazala pregled na mobilnom mamografu, nije ni slutila da će ta odluka postati presudna u njenoj borbi protiv raka dojke i očuvanju zdravlja i života. 

– Da zakažem mamografski pregled sam odlučila jer su se moje kolegince žalile da nikada ne uspeju da zakažu ovaj pregled i kako se niko ne javlja na telefone koji se u medijima objave, a ja sam tada imala više od 50 godina, pa sam odlučila da preduzmem korak. Okrenula sam broj nekoliko puta i uspela da dobijem ljubaznu sestru koja mi je zakazala pregled za mesec dana. Tada se mobilni mamograf nalazio na Kalemegdanu, pa mi ni čekanje od pola sata u divnom okruženju nije teško palo – kaže Katarina.

Iako su rekli da se rezultati čekaju oko mesec dana, Katarinu su pozvali već nakon 7 dana. Rezultati nisu bili ohrabrujući. Pronađeni su mikrokalcifikati u desnoj dojci, što je izazvalo zabrinutost, ali nije poljuljalo njenu unutrašnju veru. Kalcifikati u dojkama ne daju nikakve simptome i premali su da bi se osetili prilikom rutinskog i ultrazvučnog pregleda, a obično se prvo primete tokom mamografije, a neke vrste kalcifikacija mogu da ukazuju i na rani rak dojke.

– Priznajem, nije mi bilo svejedno, ali nekako sam osećala da je sve u redu, ali tako verovatno svako u početku i misli – kaže ona.

Rezultati, pa godišnji odmor

Katarina je prvo otišla na konzilijum i lekari su tada odlučili da naredna tri meseca prate stanje, ali kako bi bili sigurni, odlučili su se za ponovnu mamografiju, a potom i CORE biopsiju. 

Plašila sam se, ali znala sam da moram biti hrabra – priznaje Katarina.

Srećom, hrabrost se isplatila. Rezultati nakon biopsije su stigli pre planiranog odmora na more. Biopsija je pokazala da su promene benigne ali je postojala oznaka B3 lezije. Iskreno, tada mi je jedino bilo važno da je promena benigna, ali su mi lekari kasnije objasnili da promene okarakterisane i definisane kao B3 lezije su lezije sa nesigurnim malignim potencijalom.  

– Odlučila sam da prvo odem na odmor i očistim misli – kaže naša sagovornica i dodaje:

– A tako je i bilo. Uživala sam u svakom trenutku svog godišnjeg odmora.

Jednoglasna odluka tri lekara

Po povratku, potražila je drugo mišljenje, a tri lekara su se složila – promena ipak mora biti uklonjena.

Prošla je kroz još jedan pregled na Insititutu za onkologiju kod izabranog onkologa, pa konzilijum i operacija je bila zakazana. Dan pre operacije je imala zakazan pregled anesteziologa koji je zbog njene alergije na lekove rekao da operacija mora biti otkazana, jer ne može da se uradi u dnevnoj bolnici. 

– Tog trenutka sam osetila nemoć i nisam želela da se operacija,na koju sam čekala dva meseca, otkaže – kaže Katarina.

Međutim, glavni anesteziolog je doneo odluku da će operacija ipak biti sutra. Katarina je verovala u sposobnost anesteziologa. Njihov uspeh bio je izvanredan, omogućivši joj da kroz operaciju prođe bez ikakvih problema. U bolnici je ipak ostala dan duže nakon operacije, ali se zaista odlično osećala.

Iako je operacija prošla uspešno, oporavak je ipak trajao. Mesec i po dana punkcije su bili deo svakodnevnog života, ali Katarina je pokazala snagu i strpljenje.

Čekanje rezultata kao najteži deo nakon operacije

Najveći izazov došao je nakon tri nedelje od operacije, kada je saznala da su rezultati patohistoloških analiza gotovi, ali sestra nije smela da joj saopštiti kakvi su. Šest dana čekanja bila su ispunjena strahom i brigom, ali i hrabrošću koja je držala.

Razni filmovi su joj prošli kroz glavu dok je sedela ispred ordinacije, svesna da se njen život može promeniti u sekundi. Međutim, susret sa lekarom doneo je olakšanje i radost. Lekar je rekao:

– Vi ste uradili sve kako treba, školski i hvala Bogu, sve je dobro. Vidimo se na kontroli sledeće godine u ovo vreme – bile su reči koje su Katarini vratile osmeh na lice.

Važnost preventivnih pregleda

Katarina je prošla kroz težak period, ali njena odlučnost i vera u pozitivan ishod nisu je napustile.

– Ovo iskustvo me je naučilo koliko je važno slušati svoje telo, svoju intuiciju i reagovati na vreme – zaključuje ona.

Njen primer jasno pokazuje koliko je važno da žene budu proaktivne kada je u pitanju njihovo zdravlje. Preventivni pregledi mogu spasiti život, a hrabrost može prevazići strah. Katarinina priča je podsetnik da se sa podrškom, hrabrošću i odgovornim odlukama mogu pobediti čak i najveći izazovi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Merkeza
18:55, 13. 05. 2024.
Odgovori

Bravo za Katarinu, trebaju ici zene i devojke na kontrole redovo.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo