Naslovna / Prirodna medicina

Domaći sirup od rena i meda protiv kašlja i promuklosti

Priredio/la: I. V. |11:00 - 20. 10. 2023.

Dok ga jedete ren izaziva jedinstveni osećaj pečenja u nosu, grlu i sinusima, a njegov oštar miris i ukus potiču od glavne komponente rena – hemijskog jedinjenja zvano sinigrin

sirup od rena Oštar miris i ukus potiču od glavne komponente rena – hemijskog jedinjenja zvano sinigrin Foto: Shutterstock

Sirup od rena ili čaj od rena su najčešći narodni tretmani protiv respiratornih infekcija tokom jesenjeg i zimskog perioda. Ren je ljuto korenasto povrće koje se izdvaja od ostalog po svom snažnom, oštrom, aromatizovanom ukusu i mirisu. Ovaj oštri miris rena potiče od glavne komponente rena je hemijsko jedinjenje – sinigrin, zbog koje se biljka već vekovima širom sveta tradicionalno koristi u medicini.

Bogatstvo hranljivih materija čini ren lekovitom biljkom

Ren sadrži nekoliko hranljivih materija kao što su vitamini C i B1, gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Sadrži niz važnih hranljivih materija, kao što su:

  • Kalcijum
  • Magnezijum
  • Kalijum
  • Folate
  • Vitamin C
  • Cink.

U renu su prisutni i flavonoidi. Osim što se koriste kao dodatak jelima, hranljive materije koje sadrži objašnjavaju njegovu upotrebu u tradicionalnoj medicini.

Zdravstvene prednosti rena

Pomaže u smanjenju upale

Ren sadrži hemijsko jedinjenje koje se zove sinigrin. Pokazalo se da sinigrin pomaže u smanjenju upale blokiranjem ili promenom delova imunog sistema koji izazivaju upalu. Studije pokazuju da bi sinigrin mogao da pomogne u ublažavanju simptoma ateroskleroze, iako je potrebno još istraživanja na ovu temu.

Bori se protiv oštećenja ćelija

Koren rena je prirodno bogat antioksidansima, koji mogu da pomognu u zaštiti tela od oštećenja ćelija tako što se vezuju za slobodne radikale. Studije takođe ukazuju da ren može da spreči rast ćelija raka debelog creva, karcinoma pluća i raka želuca, iako je potrebno uraditi više istraživanja na ljudima.

Poboljšava zdravlje respiratornih organa

Dok ga jedete ren izaziva jedinstveni osećaj pečenja u nosu, grlu i sinusima. Osim što suze oči, ren može zapravo da pomogne respiratornom sistemu. Studije su pokazale da dodatak, koji sadrži sušeni ren i nasturcijum, efikasno leči infekcije sinusa i bronhitis, što se dalje istražuje.

Zbog svoje jačine, ali i nekih sastojaka, savetuje se umerena upotreba rena, a preporuka je da ga izbegavaju trudnice, osobe sa hipertenzijom i stanjima loše koagulacije (zgrušavanja) krvi.

Sirup od rena protiv kašlja i promuklosti

Ren se smatra prirodnim antibiotikom s jakim antibakterijskim dejstvom. U narodnoj medicini od davnina se koristi za jačanje imuniteta, protiv kašlja, plućnih bolesti i infekcija. Sirup od rendanog rena s medom, propolisom i semenkama anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za lečenje plućnih bolesti. U narodnoj medicini ren se najviše koristi za lečenje kašlja, a pomaže kod promuklosti i kašlja u slučajevima prehlade i gripa.

Sirup od rena sa medom protiv kašlja i bronhitisa

Koren rena oljuštiti a zatim ga narendati. Pomešati sa istom količinom meda. Na primer, na jednu kašiku narendanog rena ide kašika meda. Promešati sastojke i ostaviti ih da odstoje sat vremena. Obično je mera 1/4 šolje meda i ravna kašika narendanog rena. Najbolje je da dobro promešani sastojci odstoje nekoliko sati ili preko noći, a zatim se koristi ujutru i uveče po jedna kašika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo