Sirup od rena ili čaj od rena su najčešći narodni tretmani protiv respiratornih infekcija tokom jesenjeg i zimskog perioda. Ren je ljuto korenasto povrće koje se izdvaja od ostalog po svom snažnom, oštrom, aromatizovanom ukusu i mirisu. Ovaj oštri miris rena potiče od glavne komponente rena je hemijsko jedinjenje – sinigrin, zbog koje se biljka već vekovima širom sveta tradicionalno koristi u medicini.
Bogatstvo hranljivih materija čini ren lekovitom biljkom
Ren sadrži nekoliko hranljivih materija kao što su vitamini C i B1, gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Sadrži niz važnih hranljivih materija, kao što su:
- Kalcijum
- Magnezijum
- Kalijum
- Folate
- Vitamin C
- Cink.
U renu su prisutni i flavonoidi. Osim što se koriste kao dodatak jelima, hranljive materije koje sadrži objašnjavaju njegovu upotrebu u tradicionalnoj medicini.
Zdravstvene prednosti rena
Pomaže u smanjenju upale
Ren sadrži hemijsko jedinjenje koje se zove sinigrin. Pokazalo se da sinigrin pomaže u smanjenju upale blokiranjem ili promenom delova imunog sistema koji izazivaju upalu. Studije pokazuju da bi sinigrin mogao da pomogne u ublažavanju simptoma ateroskleroze, iako je potrebno još istraživanja na ovu temu.
Bori se protiv oštećenja ćelija
Koren rena je prirodno bogat antioksidansima, koji mogu da pomognu u zaštiti tela od oštećenja ćelija tako što se vezuju za slobodne radikale. Studije takođe ukazuju da ren može da spreči rast ćelija raka debelog creva, karcinoma pluća i raka želuca, iako je potrebno uraditi više istraživanja na ljudima.
Poboljšava zdravlje respiratornih organa
Dok ga jedete ren izaziva jedinstveni osećaj pečenja u nosu, grlu i sinusima. Osim što suze oči, ren može zapravo da pomogne respiratornom sistemu. Studije su pokazale da dodatak, koji sadrži sušeni ren i nasturcijum, efikasno leči infekcije sinusa i bronhitis, što se dalje istražuje.
Zbog svoje jačine, ali i nekih sastojaka, savetuje se umerena upotreba rena, a preporuka je da ga izbegavaju trudnice, osobe sa hipertenzijom i stanjima loše koagulacije (zgrušavanja) krvi.
Sirup od rena protiv kašlja i promuklosti
Ren se smatra prirodnim antibiotikom s jakim antibakterijskim dejstvom. U narodnoj medicini od davnina se koristi za jačanje imuniteta, protiv kašlja, plućnih bolesti i infekcija. Sirup od rendanog rena s medom, propolisom i semenkama anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za lečenje plućnih bolesti. U narodnoj medicini ren se najviše koristi za lečenje kašlja, a pomaže kod promuklosti i kašlja u slučajevima prehlade i gripa.
Sirup od rena sa medom protiv kašlja i bronhitisa
Koren rena oljuštiti a zatim ga narendati. Pomešati sa istom količinom meda. Na primer, na jednu kašiku narendanog rena ide kašika meda. Promešati sastojke i ostaviti ih da odstoje sat vremena. Obično je mera 1/4 šolje meda i ravna kašika narendanog rena. Najbolje je da dobro promešani sastojci odstoje nekoliko sati ili preko noći, a zatim se koristi ujutru i uveče po jedna kašika.