Naslovna / Prirodna medicina

Pirinčana voda pomaže kod mršavljenja i bolnih ciklusa: Koje su njene ostale zdravstvene koristi?

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 30. 01. 2024.

Pirinčana voda je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, ali i elektrolitima i aminokiselinama

Pirinčana vodica Mnogo više od ostatka kuvanja pirinča Foto: Shutterstock

Pirinčana voda koja ostane nakon kuvanja pirinča ima određene zdravstvene prednosti, a postaje sve popularnija kao prirodni preparat ili dodatak. Iako su se njene prednosti povezivale prvenstveno sa lepotom i zdravljem kose i kože, novija istraživanja ukazuju i na druge blagodeti. Važno je samo obratiti pažnju i na način pripreme pirinča, pa stručnjaci preporučuju da se pirinač ostavi potopljen tokom noći, dobro ispere pa tek onda kuva.

1. Pirinčana voda potpomaže varenje i smiruje uznemireni stomak

Pojedine studije konstatuju da pirinčana voda sadrži skrob, koji u umerenim količinama može da deluje umirujuće i ublaži probleme sa varenjem. Ako imate dijareju ili uznemiren stomak, pokušajte da popijete malu čašu razblažene pirinčane vode. Skrob deluje kao vezivni agens, pomažući da se ublaži nelagodnost i doprinosi stabilnijem okruženju dobrih bakterija u crevima.

2. Rehidratacija: Kako ovaj čest problem može da umanji pirinčana voda

Nakon bolesti ili snažne fizičke aktivnosti, neophodno je pravilno se rehidrirati. Takođe, mnogi ljudi ne unose dovoljnu količinu tečnosti i to utiče na brojna stanja, od glavobolje do malaksalosti. Pirinčana voda će pomoći prirodnoj ravnoteži elektrolita, što je čini idealnim izborom za rehidrataciju. Tečnost pomaže u vraćanju izgubljene tečnosti i minerala, sprečavajući dehidraciju i umor.

3. Pirinčana voda i bolja kontrola telesne težine

Ako želite da se rešite viška kilograma, pirinčana voda može da bude podrška u tom izazovu. Ima malo kalorija i zdrava je alternativa slatkim napicima. Ispijanje pirinčane vode doprineće da se duže osećate sito, smanjujući iskušenje da posegnete za grickalicama između obroka.

Bez obzira da li se odlučite da je konzumirate ili primenjujete lokalno, uključivanje pirinčane vode u dnevnu rutinu može da dovede do poboljšanja brojnih performansi zdravlja, vitalnijeg i lepšeg tela.

4. Ublažavanje menstrualnih grčeva

Studija objavljena u Scient Direct donosi navode da za žene koje imaju menstrualne grčeve ili bolne cikluse pirinčana voda može biti prirodni lek. Istraživanje prati smernice ajurvedske medicine u kombinaciji sa tradicionalnom, a u njemu se navodi da umirujuća svojstva pirinčane vode mogu da pomognu nekim ženama u smirivanju mišićnih kontrakcija i smanjenju bolova tokom menstruacije.

5. Nega kože

Pirinčana voda je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima koji mogu učiniti „čuda“ za našu kožu. Korišćena je kao tradicionalni tretman lepote u mnogim azijskim zemljama za besprekornu, zdravu i blistavu kožu. Možete da nanesete pirinčanu vodu kao tonik, nežno je utrljate u lice vatom ili da je koristite kao umirujuću kupku, da biste ublažili iritiranu kožu ekcemom ili opekotinama od sunca.

6. Lepota i zdravlje kose

Tretman kose pirinčanom vodom može da poboljša njenu snagu, volumen i izgled. Aminokiseline prisutne u pirinčanoj vodi imaju svojstva koja su blagotvorna za popravljanje oštećenih folikula kose i sprečavanje lomljenja. Nakon šamponiranja, isperite kosu pirinčanom vodom kako biste poboljšali sjaj i opšte zdravlje kose. Za dodatne prednosti, možete koristiti i fermentisanu pirinčanu vodu, jer povećava koncentraciju hranljivih materija i povećava njena hranljiva svojstva.

7. Imunološka podrška

Jak imunsk sistem je ključan za sprečavanje bolesti i održavanje optimalnog zdravlja. Jedna studija iz 2022. koju je objavio National Health Institute, navodi da pirinčana voda sadrži esencijalne vitamine i minerale, kao što su vitamin B, gvožđe, cink i magnezijum, koji podržavaju funkciju imunog sistema. Redovna konzumacija pirinčane vode u umerenim količinama može pomoći u jačanju odbrane tela od infekcija i bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo