Naslovna / Prirodna medicina

Krompir, sirće, obloge: Mogu li narodni lekovi da spuste visoku temperaturu

Priredio/la: J. M.|9:00 - 03. 12. 2020.

Ako lekovi za spuštanje temperature sporo deluju, ove obloge mogu da pomognu da se brže spusti povišena temeperatura i kod dece i kod odraslih

Ako temperatura raste pored svega što ste preduzeli, odmah se obratite lekaru, Foto Shutterstock

Povišena temperatura nije bolest, ona je simptom koji nam ukazuje na to kako se naše telo bori sa nekim poremećajem. Temperatura se najčešće javlja u slučaju infekcija. Tada leukociti oslobađaju proteine – pirogene i tako učestvuju u imunološkom odgovoru organizma. Pirogeni utiču na moždani centar za kontrolu telesne temperature, pa temperatura raste kako bi uništila uzročnike infekcije. Zato je povišena temperatura zdrava reakcija. Ona nam pre svega ukazuje na to da li naš imunitet pravilno funkcioniše.

Temperaturu od 37.5 do 38.5 stepeni Ceizijusa ne treba snižavati. Time bi se samo pomoglo agresoru da duže deluje. Porast temperature znak je dve stvari, da je telo napadnuto, ali i da se brani. Temperaturu veću od 38,5 stepeni treba snižavati, jer ona počinje  da škodi telu.
Važno je da se  temperatura prati i ako ne spada, već raste bez obzira šta radili – obratite se lekaru. 

A pored poznatih lekova za spuštanje temperature postoji mnogo narodnih čajeva i obloga koji mogu da pomognu da se snizi povišena temeperatura i kod dece i kod odraslih. Evo najdelotvornijih.

Skidanje temperature krompirom

Izrendajte jedan veći krompir. Nemojte ga ljuštiti, samo ga dobro operite. Rendani krompir stavite na tabane i preko toga obujte pamučne čarape. Obloge držite dok se ne osuše, a onda ponovite postupak. Pijte puno toplog čaja koji će stimulisati znojenje i sprečiti dehidrataciju. Najbolje je da pijete voćne sokove – sveže ceđeni limuna i pomorandžu, jer sadrže obilje vitamina i minerala.

Projino brašno

Napravite gustu smesu od kukuruznog brašna i alkoholnog sirćeta. Smesu stavite na tabane, uvijte stopala u pamučne krpe, pa obujte pamučne čarape.

Belance

Umutite belance, nakvasite njime pamučne krpice, pa stavite preko tabana. Obujte čarape i ostavite da deluje nekoliko sati.

Limun

Dva do četiri limuna operite i iscedite sok, i dodajte malo narendane korice limuna. U tu tečnost namočite pamučne krpice, pa sa njima umotajte stopala. Preko toga obujte pamučne čarape, dobro se utoplite, posebno stopala i lezite bar sat vremena. Kada krpice na nogama budu suve, ponovite postupak i ove obloge ostavite na nogama tokom noći. Ponovo podsećamo − pijte mnogo tečnosti, odmarajte.

Menta i žalfija

Po kašičicu mente i žalfije preliti litrom vrele vode. Ostavite nek odstoji oko deset minuta i potom procedite čaj. Piti po šolju ovog čaja na svakih sat vremena.

Čaj od majčine dušice

Po 20 grama cvetova kamilice i majčine dušice i 20 grama cvetova od lipe prelijte šoljom ključale vode. Pustite da odstoji desetak minuta i procedite. Pijte po nekoliko šolja tokom dana.

Đumbir

Oljuštite koren svežeg đumbira, iseckajte ga na kockice, dodajte jedan kilogram šećera, izmešajte i prelijte sa 2 litara vode. Kuvajte dok ne provri. Sklonite sa ringle i ostavite da odstoji 12 h i onda pomešajte sa sokom od 1,5 kg ceđenog limuna. Ovaj sirup čuvajte u staklenim bocama u frižideru i pijte razređen sa vodom.

Još saveta…

Temperatura se najbolje i najpreciznije meri pre jela, na prazan stomak. Ne preporučuje se da dok imamo povišenu tempertauru jedemo čvrstu hranu. Pijte dosta tečnosti, jedite supe i čorbe, mnogo voća. Često provetravajte.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo