Naslovna / Prirodna medicina

„Drvo mudrosti“ umiruje čir na želucu i prva je pomoć kod trovanja pečurkama

Priredio/la: I. V.|9:00 - 04. 12. 2020.

Kao simbol zdravlja, snage i dugovečnosti hrast nam krasi domove za Božić, a o lekovitom svojstvu ovog stamenog drveta zna se od davnina

hrast žir Lekovita svojstva hrasta poznata su od davnina Foto: Shutterstock

Plodove hrasta sakupljali smo još kao deca ne sluteći koliko lekovitih svojstava ovo drvo krije u svim svojim delovima. Baš zbog toga se tradicionalno za Božić unosi u domove kao simbol zdravlja, snage i dugovečnosti. Stari narodi zvali su ga „drvetom mudrosti“ pa su se zbog toga i sva važna plemenska okupljanja obavljala pod hrastovim krošnjama.

Tanin smiruje upalne procese na želucu i crevima

U narodnoj medicini najviše se koristi kora od hrasta koja se prikuplja tokom suvih, letnjih meseci, kao i žirovi koji se skupljaju tokom jeseni, u septembru i oktobru. Od aktivnih sastojaka u kori hrasta prisutni su tanini, flvonoidi, triterpeni, galna kiselina, kvercetin, šećer, pektini i skrob, dok plod sadrži limunsku kiselinu i masno ulje. Zbog visokog sadržaja tanina, čaj od hrastove kore preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože. Ovaj čaj preporučuje se i osobama koje imaju čir na želucu i na dvanaestoplačanom crevu, jer konzumiranjem čaja od hrastoce kore zaustavlja se krvarenje i stezanje tkiva. Tako se ublažavaju te vrste stomačnih tegoba.

Prva pomoć kod trovanja pečurkama

Trovanje gljivama dešava se čak i najboljim poznavaocima pečuraka i obično se javlja tokom leta i jeseni, u okviru čitave porodice. U takvim situacijama obavezno se treba javiti lekaru, a kao prva pomoć možeda pomogne čaj od hrastove kore koji se od davnina koristi u slučaju trovanja otrovnim biljem ili trovanja pečurkama.

Obloge i kupke protiv svraba i infekcija

Aktivni sastojci kore hrasta imaju adstringentno dejstvo (skupljaju višak vlage) te se čaj od ovog stoletnog drveta može koristiti i za spoljašnju upotrebu. Čaj od hrastove kore može da ublaži svrab kože, razne upalne procese i infekcije. Takođe, spoljašnjom upotrebom, odnosno oblogama i kupkama od čaja mogu se tretirati gnojne rane i čirevi.

Smanjuje znojenje nogu

Čaj od kore hrasta deluje i na upalu sluzokože usta i vaginalne sluzokože, a kupke od hrastove kore mogu da pomognu i osobama koje imaju problem sa preteranim znojenjem stopala. Kupke protiv znojenja nogu mogu da se prave i od kore hrasta, ali i od sušenih listova.

Čaj od kore hrasta

Čaj od kore hrasta koristi se za unutrašnju i spoljašnju upotreba, i u zavisnosti od namene, čaj se i drugačije priprema. Ako se koristi za unutrašnju upotrebu, odnos pije, čaj pripremite na ovaj način:

  • Kafenu kašiku kore hrasta preliti šoljom (oko 200ml) hladne vode. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru procedite čaj. Pripremljenu količinu čaja popiti u toku dana, ali ne odjednom, već na gutljaje.
  • Ako čaj koristite za spoljašnju upotrebu napravite ga na ovaj načina: kafenu kašiku kore hrasta prokuvati sa pola litre vode. Procediti čaj i koristiti ga za grgoljanje i ispiranje.
  • Za obloge i kupke 20 g (7 kafenih kašika kore hrasta) preliti sa litar vode, zagrejati i pustiti da uvri 10 minuta, azatim ga procedite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo