Naslovna / Prirodna medicina

Limun i limeta dnevno: Prirodni čuvari našeg zdravlja i vitalnosti

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 16. 04. 2024.

Samo jedan limun ili limeta srednje veličine daju nam mali deo onoga što nam je potrebno svaki dan

limun i limeta I sok i kora od limuna ili limete mogu da učine čuda Foto Shutterstock

Bez obzira na to da li cedite sok u vodu ili u ukusno riblje jelo, limun i limeta obezbeđuju nam iste vitamine i minerale kao i drugo citrusno voće. Najbolje od svega je to što, za razliku od ostalog citrusnog voća, imaju manje šećera.

Vitamin C u limunu i limeti sprečava nastanak bora

Limeta na 100 g sadrži 29 mg vitamina C, što je 35 odsto dnevnih potreba. U 100 g limuna ima 53 mg vitamina C, što je 64 odsto dnevnih potreba. Vitamin C, koji je takođe poznat kao askorbinska kiselina, naše telo ne može da stvori, pa moramo da ga unesemo hranom. On pomaže u stvaranju kolagena, koji našu kožu održava elastičnom i punom. Bez dovoljno kolagena, koža počinje da se bora. To je, naravno, prirodni deo starenja, ali možemo da ga usporimo sa pravim vitaminima i ishranom.

Limun i limeta daju nam snagu

Tiamin i riboflavin, deo grupe vitamina zvanih B kompleks, pretvaraju hranu u energiju koja nam je potrebna. Oni pomažu i ćelijama u našem organizmu da rastu i obavljaju svoje funkcije. Samo jedan limun ili limeta srednje veličine daju nam mali deo onoga što nam je potrebno svaki dan.

Bogati su antioksidansima

Vitamina C, flavonoida, fenolne kiseline, eteričnih ulja i kumarina ima u izobilju u limunu i limeti. To su antioksidansi koji se udružuju u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju naše ćelije i dovode do bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Pomažu vašoj bebi da raste

Limun i limeta imaju malu količinu vitamina B koji se zove folat, koji pomaže bebama da se formiraju u materici. Ćelije ga koriste da bi se podelile i stvorile više ćelija. Takođe stvara genetski materijal u vašem i telu bebe koji govori ćelijama vaše bebe kako da izgrade svoje telo.

Ubijaju gadne bakterije

Visok sadržaj kiseline u limunu i limeti dodaje savršeni kiseli ukus zelenoj salati. Takođe pomaže u ubijanju bakterija salmonele koje mogu da se nalaze na našoj hrani, dasci za sečenje ili kuhinjskom pultu. Ako želite da budete sigurni da vam je zeleniš čist, mešavina pola sirćeta, pola limunovog soka trebalo bi da uništi većinu bakterija za oko 15 minuta.

Snižavaju krvni pritisak

I sok i kora od limuna ili limete mogu da učine čuda. Iscedite malo vode pre i posle šetnje – može da vam prija i koristi. Razgovarajte sa svojim lekarom ako uzimate lekove za krvni pritisak ili druge lekove. Citrusi mogu da ih ometaju. Nikada ne prilagođavajte lekove osim ako vam to ne kaže lekar.

Prevencija raka

Iako nema dokaza da limun ili limeta mogu da se bore protiv raka koji već neko ima, oni su puni antioksidanata koji mogu pomoći da se spreči da ga neko dobije. Ovo posebno važi za rak jetre, kostiju, želuca, dojke i debelog creva.

Dobri su za zdravlje srca

Ovde značajnu ulogu imaju flavonoidi. Uključite ih više u svoj život i manja je verovatnoća da ćete dobiti bolest srca. To je delimično zato što pomažu u održavanju masti i šećera u krvi na zdravim nivoima, jer kada ih je previše to je loše za krvne sudove.

Štite mozak

Limuni i limete imaju posebne hemikalije koje mogu zaštititi moždane ćelije od toksičnih supstanci u telu. I pošto štite i od opšteg raspada ćelija i upale, mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti mozga kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmerova bolest.

Održavaju desni zdravim

Otečene desni koje krvare i labavi zubi znaci su skorbuta. Ovaj problem bio je davno uobičajen kada ljudi nisu imali lak pristup hrani sa vitaminom C. Ali i sada mogu da ga dobiju starije osobe, pušač, ili zavisnici od droge ili alkohola.

I pored toga što je korisna, treba znati da je limunska kiselina loša za zubnu gleđ. Zato treba sačekati najmanje 30 minuta nakon što pojedete ili popijete nešto sa kiselinom pre nego što operete zube.

Pomažu dobar rad imunog sistema

Mit je da će vitamin C u limunu i limeti sprečiti prehladu. Ali vam je potreban da bi naš imuni sistem radio na vrhunskom nivou. Uzimanje vitamina C na prvi znak prehlade može pomoći da se brže osećamo bolje.

Dobri su za snižavanje holesterola

Dnevna mešavina belog luka i limunovog soka mogla bi da bude dobra za ljude sa visokim holesterolom. Nezdravi nivoi povezani su sa otvrdnjavanjem arterija (ateroskleroza), što može izazvati srčana oboljenja, srčani udar i moždani udar.

Mogu da pomognu kod održavanja težine

Polifenoli, posebna vrsta antioksidansa koji se nalazi u limunu i limeti, mogu zadržati težinu i povećanje telesne masti. Naučnici smatraju da ove supstance menjaju način na koji telo obrađuje masti i poboljšavaju njegov odgovor na insulin. Ali pre nego što navalite na limunadu, znajte da je ova studija rađena na miševima, a ne na ljudima.

Sprečavaju nastanak kamenja u bubregu

Kamenje se formira kada se skupe minerali u telu. Supstance koje se nazivaju citrati u limunu, limeti i drugom citrusnom voću mogu pomoći da se zaustavi ovo nakupljanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo