Naslovna / Prirodna medicina

Jetra ne sme da se leči na svoju ruku, na ove biljke posebno obratite pažnju

Priredio/la: D. T.|18:00 - 04. 05. 2024.

Stručnjaci upozoravaju da loše dozirano i produženo korišćenje biljaka može da poveća rizik od ozbiljnog oštećenja jetre, pa čak i smrti pacijenta

biljke i jetra Čarapal (Larrea tridentata) je biljka koja se koristi za lečenje prehlade, kod bola u kostima i mišićima, primenjuje se posle ujeda zmije, Foto: Shutterstock

Jetra je organ koji mora da se leči pod nadzorom lekara, koji će nam propisati terapiju. Biljke i pomoćna lekovita sredstva u terapiji bolesti jetre, u nekim situacijama mogu da nanesu više štete nego koristi, dodatno da iskomplikuju lečenje, dovedu do ciroze i otkazivanja rada jetre. Stručnjaci okupljeni oko Canadian Society of Intestinal Research upozoravaju na biljke koje bi pacijenti sa oštćenjima jetre morali da izbegavaju.

Bez dovoljno relevantnih dokaza

Biljke su sve popularnija terapija za mnoge bolesti i stanja. Fitoterapija je pokazala, kako se navodi, obećavajuće rezultate u lečenju gastrointestinalnih bolesti i poremećaja. Stručnjaci skreću pažnju da ipak još nema dovoljno dokaza, ni relevantnih kliničkih ispitivanja, koja bi podržala upotrebu određenih biljaka u terapiji bolesti jetre.

Pojedine studije nisu usplele da otkriju ozbiljne neželjene reakcije kada je u pitanju upoteba biljaka. Stručnjaci su ipak uspeli da zapaze, prateći literaturu, rizike i neželjene reakcije, kada je u pitanju primena fitoterapije kod bolesti jetre.

Jetra ne sme da se leči nekim biljkama

U većini slučajeva toksičnog oštećenja jetre pacijenti su uspevali da se oporave po prestanku upotrebe biljne terapije. Stručnjaci upozoravaju da loše dozirano i produženo korišćenje biljaka može da poveća rizik od ozbiljnog oštećenja jetre, pa čak i smrti pacijenta.

Pirolizidinske alkaloide, koji mogu da oštete jetru, biljke proizvode kako bi se odbranile od štetočina i biljojeda. Pirolizidinskih alkaloida ima u raznim vrstama biljka.

Atractylis gummifera

Atractylis gummifera je biljka iz porodice čička koristi se kod zatvora, mučnine, pospanosti. Istraživanja navode da se upotreba ove biljke može dovesti u vezu sa otkazivanjem jetre, akutnim hepatitisom, mučninom, glavoboljom i bolom u stomaku.

Čarapal (Larrea tridentata)

Čarapal (Larrea tridentata) je biljka koja se koristi za lečenje prehlade, kod bola u kostima i mišićima, primenjuje se posle ujeda zmije, veruje se da može da pomogne u regulaciji telesne težine, kod kožnih bolesti. Navode se antioksidativna svojstva. Ipak, prema izveštajima iz 1990. godine, ova biljka bila je u nekim slučajevima uzrok otkazivanja jetre.

Podubica (Teucrium chamaedrys)

Podubica (Teucrium chamaedrys) višegodišnja je zeljasta biljka, poznata i pod nazivima dupčac, dubačac, dubčica, zubatac. Koristi se tradicionalno kao lekovito sredstvo za terapiju dijareje, veruje se da može da pomogne i kod regulacije telesne težine.

Istraživanja navode da svakodnevna primena ove biljke, tokom dva meseca u dozi od 600 do 1600 miligrama, može da dovede do hepatitisa, a ako se nastavi upotreba i do ciroze jetre.

Rusa (Chelidonium majus)

Rusa (Chelidonium majus) tradicionalno se koristi za smirivanje sindroma nervoznih creva. Stručnjaci, ipak, skreću pažnju da terapeutska svojstva nisu testirana u randomizovanim kliničkim ispitivanjima, a postoji i nekliko izveštaja o hepatotoksičnosti ove biljke.

Jetra i pirolizidinski alkaloidi

Bilje koje sadrže pirolizidinske alkaloide kao što su; vanilin žbun (Heliotropium), senecio, gavez (Symphytum officinale) krotalarija (Crolataria), štetno deluju na jetru. Najčešće se koriste u obliku suplemenata, ali mogu kako se naglašava da dovedu do akumulacije tečnosti u abdomenu (ascites) i kasnije ciroze jetre.

Produžena upotreba ovih biljaka dovodi se u vezu sa hroničnom ili akutnom insuficijencijom jetre. U Kanadi i Nemačkoj zabranjena je upotreba proizvoda sa gavezom.

Kava kava

Biljka iz porodice bibera kava kava (Piper methysticum) koristi se u terapiji depresije i anksioznog poremećaja. Randomizovane kontrolisane studije, potvrdile su pozitivna svojestva ove biljke u terapiji anksioznosti.

Osobe sa bolestima jetre morale bi, ipak, da izbegavaju ovu biljku jer može da dovede do oštećenja i otkazivanja jetre, pa čak i smrtog ishoda.

Kineska efedra

Kineska efedra (Ephedra sinica) koristi se kao pomoćno sredstvo pri mršavljenju. Stručnjaci  upozoravaju da je moguće da dođe do akutnog hepatitisa, samo posle tri nedelje upotebe ove biljke.

Barski bosiljak i američki pennyroyal

Barski bosiljak (Menta pulegium) deluje kao antiseptik, ali opasan je za trudnice pošto sadrži supstance koje mogu da izazovu abortus. Ove biljke nikako se ne preporučuju ni pacijentima sa bolestima jetre, jer kako se navodi, mogu da dovedu do akutne insuficijencije jetre i smrtnog ishoda. Mogu da izazovu intoksikaciju, koriste se u poljoprivredi kao pesticid.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
seljak
20:47, 04. 05. 2024.
Odgovori

Moj prijatelj otiso na VMA na operaciju jetre ali su zbog velicine odustali niusu smeli da ga operisu.cak smo i krv dali za operaciju. Nakon povratka kuci sestra mu je pravila caj od ruse trave po njoj znanoj recepturi, Jetra se potpuno oporavila i vratio se normalnom zivotu.

Mila
8:50, 05. 05. 2024.
Odgovori

Za čajeve je poznato da se ne koriste duže od 2 nedelje, verovatno da ne bi napravili veću štetu nego korist.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo