Naslovna / Prirodna medicina

Biljke od kojih beže komarci, da li je moguće da se efikasno i bez hemikalija zaštitimo od „malih krvopija“

Priredio/la: D. T.|11:00 - 23. 07. 2024.

Kombinacija više navedenih biljaka može da ima bolja svojstva. Eterična ulja nikada ne treba direktno nanositi na kožu, uvek se razblažuju u osnovnom ulju

biljke protiv komaraca I uz upotrebu repelenta moguće je da dođe do uboda komarca Foto: Shutterstock

Mirisne biljke mogle da budu naši najveći saveznici u odbrani od komaraca koje posebno privlači kombinacija mirisa, svetlosti, toplote i pojačane vlažnosti. U svetu ima oko 3.000 vrsta komaraca, a u Srbiji su najzastupljeniji kućni komarac (Culex pipiens) prenosilac virusa Zapadnog Nila, komarci Anopheles prenose malariju, azijski tigrasti komarac (Stegomyia albopicta) denga groznicu, ziku, arboviruse.

Mirisne biljke i repelenti

Mirisne biljke mogu da nas dobro zaštite od komaraca i bez upotrebe hemijskih sredstava za zaštitu od insekata koji sadrže DEET (dietil-metatoluamid). Ukoliko je baš potrebno preporučuje se umereno izlaganje DEET-u, s tim što od komaraca možemo da se zaštitimo i na druge zdravstveno i ekološki prihvatljivije načine.

Postoji nekoliko biljaka koje mogu da nas zaštite od insekata. Repelenti su sredstva koja se koriste protiv insekata, nanose se na kožu i odbijaju komarce.

Lavanda

Lavanda je biljka sa osobenom aromom i mirisom koji odbija komarce. Može da se gaji u bašti, ali i u zatvorenim prostorijama, na terasama. Suvi cvetići lavande u vrećicama obezbeđuju mirisnu prostoriju, a eterično ulje koje se nanosi na kožu dobra je zaštita od komaraca. U isto vreme veruje se da je lavanda biljka koja umirujuće deluje na nervni sistem i ublažava simptome anksioznosti. Stručnjaci navode linalil acetat i linalol, kako dve komponente lavande koje imaju umirujuće dejstvo. Ova biljka, kako ističu stručnjaci, u interakciji GABA neurotransmiterom umiruje simptome uznemirenosti, besa, agresije, pomaže da se relaksiramo i lakše utonemo u san.

Limunska trava

Biljke su sve dragocene na svoj način, ali kada je reč o insektima izdvaja se limunska trava Cymbopogon citratus. Postoje mirisne sveće, losioni i sprejevi na bazi limunske trave koji uspešno eliminišu komarce. U slučaju da imamo sveže listiće limunske trave možemo malo da ih zgnječimo i utrljamo na kožu. Veruje se da ova biljka jača imunitet, dobro kontroliše holesterol, ublažava grčeve u stomaku i nadimanje, može da se koristi i kao čaj, koji se, ipak, ne preporučuje trudnicama.

Nana

Pitoma nana ili pepermint Mentha x piperita ima jaku aromu koja odbija komarce. Koristi se i kao sredstvo za ublažavanje svraba, ako već dođe do uboda komarca. Može da se zasadi na terasi, bašti, Zgnječeni listovi mogu da se utrljaju u kožu, eterično ulje da se nanese na mesto uboda. Aktivni sastojci ove biljke imaju anestezirajući efekat na sluzokožu želuca, čaj od nane zato se pije kao i sredstvo za ublažavanje mučnine. Nana odlično smiruje stomačne tegobe, ublažava kašalj i bol u grlu. Antibakterijska i antiseptička svojstva nane ublažavaju iritacije kože.

Cimet

Cimet je tradicionalni začin za pitu od jabuka i druge specijalitete, ali u obliku ulja cimet je dobra zaštita od komaraca. Ima antibakterijska svojstva, uništava bakterije koje uslovljavaju pojavu akni. Stručnjaci kažu da je ipak potrebno da se pažljivo primenjuje, jer može da izazove iritaciju na osetljivim delovima kože, oko očiju i usana.

Bosiljak

Bosiljak Ocimum basilicum L. ima jak miris koji odbija komarce. Savet je da se saksije sa bosiljkom postave blizu vrata ili prozora. Etarsko ulje bosiljka deluje kao repelent.

Stručnjaci naglašavaju da kombinacija više navedenih biljaka može da ima bolja svojstva. Eterična ulja nikada ne treba direktno nanositi na kožu. Uvek se razblažuju u osnovnom ulju, kao što je to na primer, bademovo. Savet je da se zbog moguće alergijske reakcije ulje prethodno testira na malom delu kože. Ukoliko se posle jednog do dva sata javi osip, ili peckanje, bolje je da ne koristimo etarsko ulje.

Lečenje uboda komaraca

I uz upotrebu repelenta moguće je da dođe do uboda komarca. U tom slučaju savet je da se mesto uboda sanira jabukovim sirćetom. Od pomoći su i antihistaminske kreme koje se mogu kupiti bez recepta. Alergije na ubod komarca su retke, ali moguće. Posebno su osetljiva deca, u slučaju jačeg otoka savet je da se dete odvede kod lekara. Obično se preporučuje upotreba antihistaminika u vidu gela, tegobe se brzo povlače, najčešće posle nekoliko dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo