Naslovna / Prirodna medicina

Jača metabolizam, reguliše rad jetre i holesterol, umiruje upalu, kako deluje azijska biljka dugovečnosti

Priredio/la: D. T.|13:00 - 11. 04. 2025.

Ima snažno antioksidativno delovanje, osam puta jače u odnosu na zeleni čaj

metabolizam čaj Sadrži dosta minerala, vitamine, aminokiseline, velike količine  saponina gipenozida. Foto: Shutterstock

Biljka koja jača metabolizam, snižava holesterol i umiruje upalne procese, kako se smatra, bolje od zelenog čaja, dolazi nam iz Azije. Dok du ginseng i ginko biloba već poznate biljke koje se koriste za jačanje kognitivnih sposobnosti, povećanje nivoa energije i bolju kontrolu stresa, manje je poznata biljka dugovečnosti – jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum). Raste u planinskim i šumskim oblastima Azije, zove se i južni ginseng, čudotvorna trava, ginseng siromašnog čoveka, vekovima se koristi u kineskoj narodnoj medicini, a u poslednjih 10 godina i u drugim delovima sveta.

Jača metabolizam, kontroliše masnoće u krvi

Jiaogulan je biljka koja sve više privlači pažnju javnosti zbog antioksidativnih, antimikrobnih, sedativnih, tonizirajuća svojstva. Sadrži dosta minerala, vitamine, aminokiseline, velike količine  saponina gipenozida.

Internista dr Michael Aziz iz Njujorka kaže da lično skoro svakog dana koristi jiaogulan u obliku čaja, ali i dodaje da uglavnom nismo upoznati sa svim svojstvima ove biljke, koja jača metabolizam i kontroliše vrednosti masnoća u krvi.

Jiaogulan čaj je snažan antioksidans

Jiaogulan se prevashodno koristi kao čaj, ali i u obliku suplementa kao dodatak ishrani.

Jiaogulan čaj ima snažno antioksidativno delovanje, osam puta jače u odnosu na zeleni čaj – kaže dr Aziz.

Čaj se priprema od jedne do dve kašičice osušenih listova jiaogulana, prelije sa 250 mililitara vode, procedi i posluži, gorko – slatkog je ukusa.

Savetuje se pacijentima sa virusnim hepatitisom

Malo gorak ukus je posledica velike količine saponina gipenozida na kojima počiva biološka vrednost biljke.

Reguliše upale, dobar je za detoksikaciju, preporučuje se zato kod virusnog hepatitisa, hroničnog gastroenteritisa (stomačni grip), hroničnog bronhitisa – navodi se u januarskom izdanju časopisa Journal of Functional Foods.

S druge strane slatki ukus jiaogulana poboljšava rad i snagu srca, reguliše metabolizam, štiti jetru. Savetuje se pacijentima za regulisanje hiperlipidemije, hipertenzije, masne jetre, nesanice i glavobolje.

Sadrži enzim bitan za dobar metabolizam

Saponini gipenozidi iz jiaogulana strukturno su slični gipenozidima u ginsengu.

– Gipenozidi stimulišu funkciju AMP-aktivirane protein kinaze, enzima sa centralnom ulogom u održavanju ćelijske energetske ravnoteže. Gipenozidi imaju i antioksidativno delovanje – objašnjava Aziz.

Enzim AMP-aktivirana protein kinaza naziva se i „metabolički glavni prekidač“,  prisutan je u ćelijama mozka, mišića, bubrega, srca, jetre. Bitan je za regulaciju metabolizma.

Gipenozidi regulišu i funkciju insulina, deluju na mitohondrije, koje su „baterije naših ćelija“, pa jiaogulan na taj način doprinosi i vitalnosti i dugovečnosti, smatra Aziz.

Mere opreza

Jiaogulan je generalno bezbedna biljka, ali kod osetljivih osoba može da prouzrokuje mučninu ili dijareju. Mnogo ređe, moguće je i povraćanje, zamagljen vid, tinitus, kaže Aziz.

Osobe koje koriste lekove potrebno je da se pre upotrebe konsultuj sa lekarom, kako ne bi došlo do interakcije sa određenim medikamentima.

Poseban oprez savetuje se pacijentima sa dijabetesom. Smatra se da veće količine jiaogulan čaja mogu da dovedu do naglog pada šećera – kaže Aziz.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo