Naslovna / Prirodna medicina

Umor, opadanje kose, pukotine na usnama mogu se lečiti i hranom

Priredio/la: I. N.|17:00 - 20. 03. 2021.

Nedostatak hranljivih sastojaka može da utiče na telo, ali i na um i raspoloženje

Ako vam se javljaju pukotine na rubu usana, potrebno je da unosite jaja i zeleno povrće Foto: Shutterstock

Ukoliko se hranite tako da svom organizmu u dužem periodu ne obezbeđujete potrebne nutrijente, ono će dati znak da mu nešto nedostaje. Većina ovih problema je rešiva unosom namirnica bogatih materijama koje nedostaju, unosom suplemenata ili kombinacijom ova dva rešenja. Najbolje je, ipak, da se uvek prvo posavetujete sa lekarom.

Opadanje kose

Normalno je gubiti oko 100 vlasi kose dnevno. Ali ako primetite velike nakupine kose na jastuku ili pod tušem, možda telo šalje signal da mu nedostaje gvožđe. To je najčešći nedostatak hranljivih sastojaka. Iz testa krvi može da se zaključi da li je nivo gvožđa u granicama normale.

Potrebno je da jedete više hrane bogate gvožđem, kao što je nemasno goveđe meso, belo pileće meso, spanać i drugo zeleno lisnato povrće, kao i indijski orah.

Sindrom gorućih usta

Ovo stanje se manifestuje tako što imate osečaj da vaše desni, usne, unutrašnjost obraza i deo ispod usana „gori“, ili su vam usta možda suva ili utrnula. Jedna od stvari koja uzrokuje ovu pojavu jeste nedostatak vitamina B, odnosno folata, tiamina i ili vitamina B6. Da biste pojačali unos vitamina B6 kroz ishranu, potrebno je da jedete više pasulja, banana, spanaća, žitarica.

Suva koža

Jedan od mnogih zadataka vitamina A jeste da održava tkiva koja pokrivaju sve površine vašeg tela, iznutra i spolja. Kad patite od nedostatka ovog vitamina, možete da imate suvu, ljuskavu kožu, uključujući i usne. VItamin A možete da unesete kroz lisnato zeleno povrće poput spanaća i kelja, zatim kroz sladak krompir i šargarepu i narandžasto voće, kao što su dinja i kajsije.

„Kašikasti“ nokti

Kada vašem telu treba više gvožđa, nokti mogu da postanu mekani i da se savijaju od prsta na ivicama, formirajući oblik poput onog koji ima kašika. Ovo može da bude znak hemohromatoze, stanja usled kojeg telo apsorbuje previše gvožđa. Ako ovo primetite, obratite se svom lekaru, kako biste iz analize krvi zaključili šta je tome uzrok.

Pukotine na rubu usana

Ova neprijatna pojava prvo se javlja kao suva ili nadražena koža na jednom ili oba ugla koja formiraju usne, a može da se pretvori u bolne rane koje krvare. Više faktora može da izazove ovo stanje, koje se naziva i ugaoni helitis. Ako ono nestane kad koristite balzam za usne, to bi moglo da pokaže da imate manjak gvožđa ili vitamina B, odnosno riboflavina. Hrana bogata riboflavinom uključuje jaja, naemasno meso, mleko i mlečne proizvode, kao i zeleno povrće, poput brokolija.

Otečen jezik

Jezik vam može da govori o zdravstvenim problemima. Stanje koje se naziva i glositis, predstavlja otečenost jezika, koji dobija gladak i sjajan izgled. Mogu da ga uzrokujumanjak gvožđa ili vitamina B, poput folne kiseline, niacina, riboflavina i vitamina B12. Ovu pojavu može da prati i bol. Da biste pojačali unos vitamina B12, odaberite riblje meso, mleko i mlečne proizvode, jaja, žitarice.

Manjak energije

Nedostatak hranljivih sastojaka može da utiče na um i raspoloženje, baš kao i na telo. Vitamin iz grupe B vitamina, nazvan folna kiselina, pomaže telu da stvara crvena krvna zrnca i hemikalije koje utiču na spavanje i raspoloženje. Kada je nemate dovoljno, možete da počnete da zaboravljate, da osećate slabost i apatiju. Drugim rečima, nedostaje energije i entuzijazma. Podignite nivo folata unosom žitarica, leblebija i spanaća.

Modrice

Ako primetite više modrica nego obično, možda imate manjak vitamina C, ključnog elementa u kolagenu. Ukoliko imate poremećaj u ishrani, jedite malo usled bolesti ili imate teška probavna stanja možda patite usled nedostatka ovog vitamina. Fokusirajte se na voće i povrće, a posebno na papriku, citruse, paradajz.

Neobjašnjivi umor

Ako uzrok umora nije nedostatak sna, stres ili bolest, vreme je da proverite vitamin D. Ovaj vitamin je jedinstven, jer ga telo produkuje kad kožu izlažete suncu, ali ga nema u mnogim namirnicama u meri u kojoj nam je potreban. Ako se retko izlažete suncu, posegnite za namirnicama bogatim vitaminom D, kao što su losos, tunjevina, mleko i mlečni proizvodi, jaja, žitarice. Moguće je da će biti potrebno da ga dodatno unesete putem suplemenata. Posavetujte se o tome sa svojim lekarom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo