Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni načini da sprečite ili ublažite hemoroide

5:00 - 17. 09. 2020.

Svako od nas je imao šuljeve, ali malo ko o tome priča. Reč je o svojevrsnoj tabu temi čak i u 21. veku, pa mnogi ćute i trpe, iako tuđa iskustva mogu da pomognu da se simptomi smanje, a pogoršanje kod osetljivih osoba spreči

Hemoroidi se mogu javiti od preteranog sedenja Foto: Shutterstock

Priredio: O. Đ. prema news-medical.net

Hemoroidi ili šuljevi su otečene, uvećane i upaljene vene u predelu debelog creva (rektuma) i čmara (anusa) koji najčešće nastaju od naprezanja prilikom pražnjenja creva. Vremenom, usled širenja, zidovi vena postaju tanki i krvare, a ako se rastezanje i pritisak nastave, oslabljenje vene izlaze napolje i čovek ih može napipati. Podsećaju na klikere.

Javljaju se i genetski, od preteranog sedenja, u trudnoći, kod hroničnog zatvora ili dijareje, u starosti, od infekcija, visokog pritiska, podizanja tereta, od ljute i začinjene hrane… Postoje spoljašnji i unutrašnji hemoroidi, u zavisnosti od toga koji deo debelog creva je obuhvaćen otokom.

Unutrašnji hemoroidi nalaze se u debelom crevu, blizu početka analnog kanala. Prvi simptom koji ih najavljuje je krv u stolici, na toalet papiru, u WC šolji ili bolni, iziritirani čmar.

Nije poželjno snažno brisanje posle stolice, posebno suvim toaletnim papirom jer on iritira kožu oko anusa

Spoljašnji hemoroidi su na samom analnom otvoru, ponekad izbiju i izvan njega i prati ih svrab oko anusa, iritacija pri pražnjenju creva ili bolni otok.

Najčešće se klasifikuju u četiri stepena. Za hemoroide prvog stepena tipično je krvarenje bez otoka. Hemoroidi drugog stepena ispadaju napolje pri pražnjenju creva, ali se sami vraćaju, trećeg stepena ispadaju napolje pri pražnjenju, ali pacijent mora sam da ih vrati unutra, dok su u slučaju četvrtog stepena stalno napolju, ne mogu da se vrate, a mogu i da se uklješte.

Međutim, bez obzira na vrstu hemoroida i stepen pojave problema, nekoliko promena u načinu života može smanjiti simptome hemoroida i njihovo pogoršanje kod osetljivih osoba.

25 do 30 grama vlakana dnevno sprečava pojavu hemoroida Foto: Shutterstock

25-30 grama vlakana putem hrane

Poželjno je u dnevnu ishranu uključiti najmanje 25–30 grama nerastvorljivih vlakana. Mogu se uzimati u obliku voća, povrća, integralnih žitarica… Vlakna izazivaju apsorpciju vode u stolici unutar debelog creva, što stolicu čini mekšom i povećava njenu zapreminu. To smanjuje naprezanje i pritisak na analne krvne sudove, samim tim sprečavaju i pojavu hemoroida.

Osobe koje imaju hemoroide za doručak treba da jedu žitarice sa visokim nivoom vlakana ili proizvode sa pet grama vlakana po porciji

Osobe koje imaju rizik od hemoroida za doručak treba da biraju žitarice sa visokim vlaknima i proizvode sa pet grama vlakana po porciji. Postoje i dodaci prehrambenih sastojaka sa visokim sadržajem vlakana.

Ishrana osoba koje su sklone hemoroidima treba da sadrži što manje masti i crvenog mesa, koji dovode do zatvora, a da uključi više mahunarki poput graška, pasulja i sočiva.

Redovno pražnjenje 

Osobama koje su izložene riziku pojave hemoroida savetuje se da odu u toalet čim osete poriv jer čekanje može da očvrsne stolicu.

Takođe, na WC-šolji ne treba da sede duže od pet minuta, pri čemu se preporučuje da izbegavaju naprezanje. Ako nema poriva, treba ustati, odložiti olakšavanje.

Nije poželjno snažno brisanje posle stolice, posebno suvim toaletnim papirom jer iritira kožu oko anusa.

6-8 čaša tečnosti

Sve osobe koje su sklone hemoroidima treba da uzimaju najmanje od šest do osam čaša vode dnevno. Time će stolice biti podmazane. Izbegavajte pića koja sadrže alkohol i kofein (čaj, kafa i kola) jer su preduslov za zatvor.

Normalna telesna težina

Smanjite telesnu težinu jer je gojaznost faktor rizika za hemoroide.

Takođe, i redovna fizička aktivnost pomaže u smanjenju težine, ali i u redovnim pokretima creva i izbegavanju zatvora. Zato je poželjno da šetate, vežbate, ali i nežno masirate stomak kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu.

Omekšivači stolice

Danas postoji niz biljnih suplemenata i čajeva koji su zapravo omekšivači stolice. Preporučuju se kod osoba koje pate od zatvora kako bi ga prekinuli pre nego što dođe do pojave hemoroida. Takođe, neki lekovi imaju zatvor kao neželjeno dejstvo. U njih spadaju sirupi protiv kašlja s kodeinom, pa ako vam se pojavi problem sa pražnjenjenjem creva, potražite zamenu za lek.

Pažnja!

Do pojave hemoroida mogu da dovedu hronični kašalj, ascit (nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji) i bolesti jetre.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vuka
8:49, 13. 02. 2021.
Odgovori

Imam hemoroide dugi niz godina,sve sam pokušala da ih se rešimo,nisam uspela😂

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo