Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Moć boja: Od njih zavisi čak i koliko ćemo smršati dok smo na dijeti

8:00 - 20. 10. 2020.

Saznajte kako različite boje utiču na 11 jako važnih aspekata našeg života

Što je veći kontrast boja hrane i posuđa, manje ćemo pojesti Foto: Shutterstock

Boje mogu da se poigravaju sa vašim raspoloženjem i ponašanjem, a da toga niste uopšte svesni. Utiču čak i na dijetu i izbor emotivnih partnera. Zato, pre nego što se odlučite da renovirate stan ili kuću, izaberete garderobu ili poslužite neki obrok ukućanima, trebalo bi da imate na umu šta boje mogu da naprave od obične rutine i svakodnevice.

Uticaj na memoriju

Boje imaju uticaj na ono što pamtite. Ako je, primera radi, oko vas mnogo crvenila, lakše ćete zapamtiti loše reči koje vam je neko uputio i negativne situacije u kojima ste se našli. Zelena boja, s druge strane, inspiriše vas da pamtite pozitvne trenutke, što može da vam pomogne da budete srećniji i mentalno zdraviji.

Uticaj na seks

Način na koji „žena u crvenom“ seksualno inspiriše muškarca već je postao opšte mesto, ali studije pokazuju da i „muškarci u crvenom“ posebno seksualno privlače žene.

Uticaj na veze s bližnjima

Svi želimo da oni koji su u našoj najbližoj okolnini budu zadovoljni i srećni, a dekoracija prostora u kome živimo i isticanje pink, zelene i bele boje može tome dosta da doprinese.

Dokazano je, naime, da uz te boje više primećujemo srećne izraze lica ukućana, a ujedno čine tugu manje vidljivom.

Uticaj na životni ritam

Naučnici su otkrili da svetla neboplava boja uspešno resetuje naš biološki sat u slučaju da nas je nešto teško namučilo.

Studije pokazuju da plava boja ima najveći pozitivan uticaj na fizički i mentalni obrazac ponašanja kroz koji prolazite svaka 24 sata, što je razlog zbog kojeg istraživači proučavaju načine na koje bi to moglo pomoći u lečenju depresije i drugih problema sa raspoloženjem.

Uticaj na emocije

Čini se da zelena boja čini pozitivne emocije jačim, a negativne – slabijim. Bela i ružičasta mogu imati slične efekte, ali ih istraživači i dalje proučavaju.

Takođe, crvena boja ima suprotan efekat i pojačava negativne emocije, poput onih koje su povezane sa neuspehom i opasnošću.

Podstaknite kreativnost zelenom bojom Foto: Shutterstock

Uticaj na kreativnost

Ako tražite novu boju za zidove kancelarije, izaberite zelenu. To vam savetuju naučnici koji tvrde da zelena boja stimuliše „kreativne sokove“ u nama.

Uticaj na instinkte

Kad vidite crvenu boju, vaše reakcije mogu da postanu brže i jače jer vaš mozak crvenu prepoznaje kao znak opasnosti. Zato se vaše telo priprema za odbranu ili napad.

To pomaže, primera radi, u sportovima, kao i u aktivnosti koje zahtevaju strategiju, kreativnost ili složenije kretanje.

Uticaj na vežbanje

Nema ničeg čudnog u tome što studije pokazuju da je prijatnije vežbati napolju, u zelenilu, budući da smo srećniji i manje umorni kada smo okruženi zelenom bojom. A više zelenila u prostoru u kome živimo ima tendenciju jačanja našeg mentalnog zdravlja.

Uticaj na apetit

Boja tanjira može da utiče na količinu hrane koju ćete pojesti tokom obroka. Naime, što je boja tanjira u većem kontrastu u odnosu na boju servirane hrane, manje ćemo pojesti. S tim u vezi, studija je dokazala da su ispitanici servirali trideset posto više paste kada je tanjir bio beo, u odnosu na situaciju kada su koristili crveni tanjir.

Deca, takođe, jedu više ako na tanjirima ima različitih boja. Jedan od načina da pokušate da naterate dete da pojede više voća i povrća može da bude stvaranje živopisnih kombinacija u boji. Kao bonus, različite boje često znače veći izbor hranljivih materija.

Uticaj na glavobolju

Ne treba da vas čudi to što izbegavate svetlost ako imate migrenu jer različite boje, poput svetloplave ili jarkocrvene, čine da se migrene pogoršavaju.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor