Naslovna / Prirodna medicina

Ulje noćurka je „ženska biljka“ jer leči akne i smiruje upalu kože, ublažava PMS, valunge…

Priredio/la: M.R.|13:00 - 31. 08. 2021.

Noćurak je napretkom kozmetičke industrije počeo široko da se primenjuje u nezi kože, a, s obzirom na to da je reč o „ženskoj biljci“ – pomaže i kod brojnih zdravstvenih problema žena

noćurak - ulje noćurka-ženska biljka Ulje noćurka sadrži gama-linolenske kiseline (GLA) koje spadaju u Omega-6 masne kiseline Foto: Shutterstock

Od semena lepih, jarkožutih cvetova noćurka ili biljke Evening Primrose, pravi se ulje, a sama biljka se tradicionalno koristila za lečenje brojnih stanja kao što su modrice i podlivi, hemoroidi, probavni problemi i upala grla. Napretkom kozmetičke industrije noćurak je dobio veću primenu i upotrebu u nezi kože. Ulje se koristi lokalno i kao dodatak, ali ne bez konsultacije sa stručnim licem, budući da sadrži gama-linolenske kiseline (GLA) koje spadaju u Omega-6 masne kiseline, i sa čijom upotrebom ne treba preterivati.

Pomoć u uklanjanju akni

Istraživanja kažu da noćurak utiče na nestanak akni tako što smiruje upalne procese na koži i smanjuje broj ćelija kože koje izazivaju lezije. Takođe, pomaže koži da zadrži vlagu i bude bolje hidrirana. Prema navodima studije iz 2014. godine, noćurak može da pomogne u ublažavanju heilitisa (bolesti usana). Ovo stanje uzrokuje upalu i bol u usnama uzrokovane uticajem izotretinoina. Ispitanici u studiji o heilitisu primali su šest kapsula noćurka, od 450 miligrama, tri puta dnevno, ukupno 8 nedelja, a rezultati su pokazali pozitivne efekte.

Za lepšu i zdraviju kožu zaslužan sadržaj GLA kiseline

Druga, odvojena studija otkrila je da suplementacija noćurka smanjuje i upalne i neupalne lezije akni. Prema  istraživanju iz 2005. godine, noćurak poboljšava stanje kože tako što jača njenu elastičnost, hidrira je, čini čvršćom i otpornijom na spoljašnje uticaje. Gama linolenska kiselina, koja se nalazi u noćurku, je neophodna za idealnu strukturu i funkciju kože, a budući da koža ne može sama da je proizvede, naučnici veruju da korišćenje noćurka, koji obiluje GLA, pomaže u održavanju kože sveukupno zdravom.

„Ženska biljka“ pomaže u PMS i menopauzi, smanjuje bol u grudima

Ako tokom menstruacije osetite toliko jake bolove u dojkama da ne možete da funkcionišete normalno, probajte da problem rešite noćurkom. Istraživanje iz 2010. navodi da GLA utiče na smanjenje nivoa jedinjenja zvanog prostaglandin, a koji uzrokuje ciklični bol u dojkama. Studija je takođe otkrila da je uzimanje dnevnih doza noćurka, ili kombinacije sa određenim vitaminom, smanjilo intenzitet bola. Takođe, ova biljka može da smanji valunge. Žene koje u menopauzi kubure sa valunzima, a koje koriste noćurak, prema istraživanjima, društveno su aktivnije, imaju bolje odnose sa drugima, ali i prema svojoj seksualnosti, i u celini su izložene valunzima mnogo ređe.

Smanjuje visok krvni pritisak i jača srce, ali ne kod svih

Različiti su rezultati istraživanja o tome da li upotreba noćurka utiče na smanjenje visokog pritiska u odnosu na populaciju, koja je predmet studija. Istraživanju iz 2013. godine, otkriva da su osobe, koje su koristile ulje noćurka, imale kao manifestaciju spuštanje pritiska koje su naučnici nazvali „klinički značajnom razlikom“. Međutim, rezultati većeg broj sistematskih pregleda iz 2011. godine pokazali su da nema dovoljno sigurnih dokaza o tome da noćurak pomaže u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska tokom trudnoće ili preeklampsije. Dokazano je, međutim, da noćurak ima svojstva koja mogu da utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi, što utiče na stabilniji rad srca i smanjuje rizike od ozbiljnijih oboljenja.

Ulje noćurka pomaže i kod artritisa, napravite ga sami

Korišćenje ove biljke u obliku ulja preporučuje se i osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa jer je to prirodan način da se smanji otok i bol u zglobovima. Ulje od noćurka možete da napravite i sami.  Za njega su vam potrebni samo suvi cvetovi i hladno ceđeno maslinovo ulje. Stavite u staklenu veću posudu suve cvetove, koje ste prethodno izbockali viljuškom ili debljom iglom, bez tragova rose ili vlage, i prelijte maslinovim uljem. Poklopite i ostavite da stoji 14 dana, povremeno promućkajte. Procedite, sipajte u staklenu bocu i držite na suvom i tamnom mestu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo