Naslovna / Prirodna medicina

Miom materice – tretman čajem koji se i pije i koristi za ispiranje

Priredio/la: I. V. |9:00 - 19. 03. 2023.

Miom materice može da se tretira i prirodnim sredstvima, ali to ne važi za svaku ženu koja ima ovaj problem, a ako se zapusti, ova izraslina moga bi da dovede do razvoja drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja

miom materice Miom materice može da se leči i prirodnim lekovima, ali to ne važi za svaku ženu Foto: Shutterstock

Miom materice je uobičajena vrsta nekanceroznog tumora koji može da naraste u ili na zidovima materice. Ne izazivaju svi miomi simptome, ali kada se pojave, simptomi su najčešće obilno menstrualno krvarenje, bol u leđima, često mokrenje i bol tokom sekskualnog odnosa. Mali fibroidi obično ne zahtevaju lečenje, ali veći fibroidi zahtevaju lečenje lekovima ili operacijom. Za miome se kaže da su jedinstveni tako da plan lečenja zavisi od pojedinačnog slučaja.

Šta je miom materice?

Miom ili fibroid materice je izraslina koja se sastoji od mišića i vezivnog tkiva zida materice. Ove izrasline obično su benigne i u retkim slučajevima prolaze kroz promene koje ih transformišu u kancerogeni, maligni tumor. U stvari, jedna od 350 žena sa miomom materice razvije malignitet. Materica je kruškoliki organ (naopako okrenut) u karlici, a normalna veličina materice je slična je viličini limuna.

Miom može da izraste kao jedan miom ili da se u grupi pojavi više njih. Grozdovi fibroida mogu da budu veličine od 1 mm do više od 20 cm u prečniku ili čak i veće. Poređenja radi, miom može da naraste toliko da bude velik kao lubenica. Izrasline mogu da se razviju unutar zida materice, unutar glavne šupljine organa ili na spoljnoj strani materice.

Kako se određuje terapija mioma materice?

Lečenje mioma materice varira u zavisnosti od veličine, broja i lokacije izrasline, kao i od simptoma koji izaziva. Ako žena ne oseća nikakve simptome lečenje verovatno nije potrebno i u tom slučaju obično je reč o malim miomia. Lekari naglašavaju da je miome potrebno pratiti tokom vremena, kao i da nema potrebe da preduzimanjem hitnih mera. Praćenje podrazumeva periodične preglede karlice i ultrazvuk, u zavisnosti od veličine ili simptoma mioma. S druge strane, ako postoje simptomi kao što je anemija usled prekomernog krvarenja, umeren do jak bol, problemi sa neplodnošću ili urinarnim traktom, kao i problemi sa crevima, tada je potrebno lečenje koje zavisi od nekoliko faktora:

  • koliko mioma postoji
  • koliko su miomi veliki
  • gde se nalaze miomi
  • koje simptome izaziva miom
  • da li žena planira trudnoću
  • da li materica mora da se očuva.

Kako se leči miom materice?

Miom materice leči se lekovima ili hirurškim zahvatom. Od lekova se najčešće koriste medikamenti protiv bolova kao što su acetaminofen i ibuprofen. Suplementi gvožđa dodaju se ishrani ako se javila anemija usled prekomernog krvarenja, dok se kontraceptivne pilule koriste u slučaju obilnog krvarenja tokom i između menstruacije i zbog menstrualnih grčeva. Kontrola rađanja se može koristiti za kontrolu teškog menstrualnog krvarenja.
Gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH) su lekovi koji mogu da se uzimaju putem spreja za nos ili injekcije i deluju tako što smanjuju miome. Ponekad se koriste za smanjenje miom pre operacije kako bi se olakšalo uklanjanje. Međutim, njihovo dejstvo je privremeno i kada prestanu da se koriste, miom ponovo počinje da raste. Takođe, postoje i oralne terapije za lečenje teškog krvarenja iz materice kod osoba koje nisu još u menopauzi, sa simptomatskim miomom materice.

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada je reč o različitim vrstama operacija mioma materice. Ne samo da veličina, lokacija i broj fibroida mogu da utiču na vrstu operacije, već i želja  žene za potomstvom u budućnosti. Neke hirurške opcije čuvaju matericu i omogućavaju ženi da zatrudni  u budućnosti, dok druge opcije mogu ili da oštete ili podrazumevanju njeno uklanjanje. Lečenje mioma materice hiruškim putem podrazumeva primenu nekoliko operacija. Miomektomija je procedura koja omogućava lekaru da bez oštećenja materice ukloni miome. Primenjuju se 3 vrste miomektomije:

  • Histeroskopija – procedura se radi umetanjem skopa (tanak, fleksibilan alat nalik cevi) kroz vaginu i grlić materice i u matericu. Tokom ove procedure ne prave se rezovi, a izrasline se odsecaju alatkom
  • Laparoskopija se izvodi uz pomoć nekoliko malih rezova na stomaku, kako bi se stvorio put za hirurški alat u telu
  • Laparotomija je procedura tokom koje se pravi rez na stomaku a miomi se uklanjaju kroz taj veći rez.

Prirodni tretman mioma materice

Postoji mnogo različitih tretmana za miom materice. Nažalost, svi oni, osim histerektomije, ne nude trajno olakšanje. To je jedan od razloga zašto dosta žena pribegava prirodnom načinu lečenja mioma. Iako neki prirodni lekovi za miome mogu da budu uspešni, treba imati u vidu da je lečenje prirodnim tretmanima spor proces, koji može da potraje godinama i tahteva brojne promene načina života pre nego što pokaže bilo kakve rezultate. Za žene koje imaju velike i izuzetno bolne miome, prirodni lekovi nisu efikasna opcija. Takođe, važno je naglasiti da nelečeni miomi mogu da se pogoršaju vremenom i često dovedu do razvoja drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Što se tiče prirodnog načina lečenja mioma materice savet je pridražavti se nekih navika.

Jedite manje mesa

Studije su pokazale da konzumiranje dosta crvenog mesa ili hrane koja je visokokalorična, sa visokim sadržajem masti ili šećera može da doprinese razvoju mioma. Ukoliko pstoji razlog za brigu i rizik za pojavu mioma, preporučuje se da se izbegava previše ove hrane.

Izbegavajte rafinisane uglenje hidrate i slatkiše

Hrana kao što je beli pirinač, testenina, žitarice, čips… bogata je šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima. Previše ovih namirnica povećava nivo šećera u krvi. Savet je da se ova hrana zameni namirnicama svetlih boja poput sirovog povrća i voća, integralnim žitaricama ili testeninama i hlebom od celog zrna žitarica.

Izbegavajte alkohol i kofein

Alkohol može da poveća rizik od razvoja mioma. Čak i samo jedno pivo dnevno može da dovesti do povećanja rizika od nastanka mioma materice za 50 čak procenata. S druge strane, podaci o kofeinu nisu tako jasni. Neke studije su pokazale da žene koje konzumiraju kofein mogu da imaju  povećan rizik od mioma, dok su druge studije pokazale suprotan efekat. Međutim, pokazalo se da ispijanje oko dve šoljice kafe dnevno može da poveća nivo estrogena, koji su u vezi sa rastom mioma. Izbegavanje alkohola i kofeina može da pomogne kao prirodni tretman za miome.

Zeleni čaj zaceljuje

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, koji pomažu prirodnom procesu zarastanja tkiva u telu. Korišćenje zelenog čaja ili uzimanje suplemenata na bazi ovog čaja može da pruži značajno olakšanje simptoma mioma materice.

Čaj za miom materice se pije i ispira se njime

Čaj za miom materice pije se 20 dana, a nakon tog perioda pravi se pauza od 10 dana, pa se terapjia nastavlja i ponovo pije 10 dana. Ovaj biljni čaj se pije van mentrualnog ciklisu, a ni irigacija (ispiranje) se ne obavlja u tom periodu.

Priprema: Uzeti po 2. supene kašike sitno zdrobljenog lista ranjenika (Betonica officinalis), lista od koprive (Urtica dioica), kupinovog lista (Rubus frticosus) i po 1. supenu kašiku sitno iseckanog lista žalfije (Salvia officinalis), cveta hajdučice (Achillea millefolium), zovinog cveta (Sambucus nigra) i lista divlje nane (Mentha piperita). Sve to izručiti u 1,8 litara proključale vode. Ostaviti  poklopljeno 90 minuta, van ringle. Procediti i zasladiti medom po želji. Ovaj čaj treba da se pije po 200 grama pre doručka, ručka, večere i spavanja.

Ostatak od jednog litra koristi se za irigiranje, ispiranje vagine uz pomoć bočice sa cevčicom. Ispiranje se vrši sa po 500 g čaja, dva puta na dan, i sa pauzom od 4 sata između svake irigacije. Čaj za irigaciju ne sme da bude vruć, već mlak. Irigiranje se mlakim čajem vrši svaki drugi dan, a lekari savetuju da se cevčica irigatora (može se nabaviti u apoteci), kao i ulaz u vaginu, namaže vazelinom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor