Za mnoge je maslačak samo običan korov, ali, nećete verovati koliko je zdrava ova biljka. U prilog tome govori i činjenica da od nje mogu da se koriste svi delovi - od cveta do krena, kako sirovi, tako i sušeni. Proleće je pravo vreme da napravite sami lekoviti napitak
Sirup od maslačka jedan je od najpoznatijih domaćih lekova, koji se od davnina koristi za pročišćavanje organizma od toksina nakupljenih u organizmu. Preporučuje se da se sirup priprema u proleće s obzirom na to da su za ovaj narodni lek potrebni domaći sveži cvetovi maslačka, a konzumira zimi – u vreme čestih prehlada i virusnih infekcija. Cvet maslačka ima antioksidativna svojstva i, generalno, ova biljka može da pomogne u poboljšanju imunološkog sistema.
Iako mnogi doživljavaju maslačak kao običan korov ova biljka sa mlečnim sokom bogata je vitaminima A, B, C i D, kao i mineralima poput gvožđa, kalijuma i cinka. Sveži listovi maslačka nabrani u proleće, pre cvetanja biljke, koriste se za salate i čajeve koji deluju kao diuretik jer pomažu telu da se oslobodi previše tečnosti, dok se pečen i samleven koren maslačka koristi kao zamena ili dodatak kafi. Cvet maslačka, osima za čajeve, koristi se za pravljenje domaćih sirupa, meda, pa čak i vina.
Koren maslačka je gorak, a čaj, koji se od njega pravi, u medicini se koristi kao sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Čaj podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva, koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.
U prošlosti su se koreni i listovi maslačka koristili za lečenje problema sa jetrom, pa je zabeleženo da su Indijanci kuvali maslačak u vodi i koristili ga za lečenje bolesti bubrega, otoka, problema sa kožom, žgaravice i želuca. U tradicionalnoj kineskoj medicini maslačak se koristi za lečenje stomačnih tegoba, upala slepog creva i problema sa dojkama, kao što su upala ili nedostatak mleka. S obzirom na moguće alergijske reakcije, pre upotrebe proizvoda od maslačka trebalo bi se konsultovati sa lekarom.
Domaći sirup od maslačka smatra se prirodnim lekom protiv kašlja u slučaju prehlade, jer umiruje suv, intenzivan kašalj. Odličan je „čistač“ organizma od toksina, a posebno pluća od nikotina. Sirup od cveta maslačka pravi se u proleće, od svežih cvetova biljke, koji se beru na suncu, kada su cvetovi najviše otvoreni.
Za jednu meru sirupa potrebno je 400 cvetova maslačka, litar vode, 2 kilograma šećera (ili meda), 3 limuna.
Priprema: Maslačak sa limunom isečenim na kolutove kuvati u vodi 20 minuta, a nakon toga smesu treba procediti i u nju dodati 2. kilograma šećera (ili meda) i sok od dva isceđena limuna. Nakon toga smesu vratiti na šporet i kada počne da ključa kuvati još 30 minuta. Vruću smesu, koja treba da je gusta i podseća na med, sipati u prethodno sterilisane tegle. Preporuka je da se uzimaju po 3 kašike sirupa dnevno.